Tandlakarvillan

SÅ SKAPAR DU DRÖMSOVRUMMET

 

 

Godkväll mina vänner,

 

Hoppas ni har haft en fin dag, jag fortsätter med plocket till vårskyltningen – och ska preppa lite inför vår långhelg denna vecka, jag och mannen ska ta med barnen på en liten ”hemlig tripp”, dem fick veta det på Alla hjärtans dag, och jag överdriver INTE när jag säger att Smilla försöker lura oss att försäga oss om själva destinationen varje dag, ha ha. hon är så spänd att hon håller på att gå åt här hemma. Det ska bli urmysigt att åka iväg med dem båda två, ni kommer såklart hänga med här på bloggen, och på instagram.

 

 

Jag får ofta många frågor om vårt sovrum, det och köket är nog mina mest delade rum på sociala medier, vi trivs så bra härinne och sover mycket bättre än tidigare. Så finns det några knep eller andra tips att ta till sig när man planerar ett sovrum? Såklart att det gör!

 

 

 

 

Här är mina bästa tips för att få en bra helhet i sovrummet.

 

Känslan i rummet

Det första du ska fundera på när du planerar ditt sovrum är – vad vill du ha för känsla härinne? Tänk på något rum du tycker om att vara i och försök återskapa det, eller spara massa inspirationsbilder om du känner dig osäker. Jag ville ha känslan av ett hotellrum – lyxigt, ombonat, mysigt och lugnt var min tanke.

Färger

Använd dig av färger du trivs med, gärna lite dovare kulörer som ger dig lugn, det här beror helt på dig som person och vad just du tycker om, så känn efter själv vad du skulle må bra och trivas i, men som ska få dig att slappna av samtidigt. Välj med fördel en mörkare ton, sovrummet ska vara en vilsam plats och när är vi härinne? Mestadels nattetid, eller hur. Mitt sovrum är målat i kulörkod FB85 (Går att bryta i alla märken. be din färghandlare om hjälp)

Matta väggar reflekterar inte ljus på samma sätt som halvblanka, och är mer eleganta i sitt utseende, använd en bra färg som går att torka av. Jag har använt Beckers Valvet Mood ultramatt.

Symmetri

Matchande sängbord och lampor ger symmetri till rummet och utstrålar lugn, finns nästan alltid på hotell, upprepande och vilsamt för ögat. Jag har gjort samma sak med tavlorna, samma höjd, liknande motiv och svartvita.

Textilier

Få färger och lite mönster på textilier och interiör – som ni ser har jag använt mig av mycket färg härinne, men allt går i samma kulör. Kuddar, överkast och väggfärg. Kuddar och överkast är mönstrat, men ton i ton och tar inte över. Jag har alltså bara använt mig av petrol, beige, svart och vit på allt härinne. Mönster i fler färger kan lätt bli rörigt ihop med färg, det väljer jag bort i mitt sovrum – härinne vill jag bara ha mysigt och lugnt. Gardiner är superviktigt i sovrum, för att både hålla ljus och ljud ute, och även tillföra värme. Jag har dubbla lager med gardiner för den där hotell-känslan (dubbla gardinstänger också).

Använd MYCKET kuddar så du kan bädda ordentligt, jag har gjort så många stylingar där man har två kuddar i en dubbelsäng, det blir ingen lyxig bäddning av det, det är en sak som är säker. Ös på med kuddar och blanda gärna storlekar. Ibland har vi 50×90 bakom våra huvudkuddar, ibland 60×60 – här har vi 2 st vanliga 50×60, och 1 st 50×50 VAR.

Överkast. Överkast. ÖVERKAST.

Planering av rummet

Använd hela rumsytan och planera väl efter rummets förutsättningar.

Har ni som vi, ett stort och svårmöblerat sovrum, eller pyttelitet? Fundera på vad ni behöver ha plats med och framförallt vad ni vill ha i sovrummet, fördela rummet i mindre användningsområden. Vi har sovplatsen med tv framför sängen (bästa seriemaratonplacet jag lovar, ha ha) vi har delat av rummet med tjocka gardiner så tvn har en ”vägg”, Bakom gardinerna har vi själva garderob/omklädningsrummet, inbyggd garderobsvägg där jag placerat en spegel vilandes mot väggen bredvid garderoberna och en matta med en sittpuff framför spegeln, där fixar jag håret, vi har skruvat upp fina krokar på garderobsdörrarna så vi kan hänga väskor, morgonrockar osv, blir det stökigt här slipper jag se det för gardinerna är ivägen – men ska jag vara ärlig är det aldrig det, jag gillar undanplockat när vi ska sova.

Vi hade en svårmöblerad yta mellan sovrumsdörren och toalettdörren vid murstocken, hit köpte vi en ”fejkspis” man kan elda ljus eller vätska i, mest för att få en bättre helhet, och för mig att ha något att piffa på. Här står en lampa, blomma och doftpinnar (katten kommer inte upp här)

Förvaring

Så lite framme som möjligt kan ni ha som ledord.

Få, utvalda saker som du tycker är fina och blir glad av. Doftpinnar, doftljus, smycken, fina askar eller någon statementpiece, en vas eller liknande. Se till att ha bra förvaring (byrå, under sängen, garderober, boxar med småpryttel etc)

Belysning

Kan du ha för mycket belysning någonsin?  Svaret är såklart nej. Anpassa belysning efter användningen av rummet, såhär har vi gjort:

En mjuk taklampa med DIMMER (VIKTIGT! Ta hjälp av en elkunnig och byt ut till dimmers, så värt) sänglampor med riktad belysning nedåt för läsning, en större bordslampa på ”öppna spisen”, en golvlampa med bra belysning vid garderoberna där vi byter om, en liten fönsterlampa, och snart även en vägglampa som bara ger lite ”dekorbelysning”.

 

 

 

 

Symmetriskt placerade tavlor och lampor.

 

 

 

 

Sänglampor med riktad belysning.

 

 

 

 

Mitt ”sängbordskrafs”, en ask att lägga av mig smycken och snoddar på kvällen, handcreme (måste ha) och bild på en älskling, och mystofflor – har superkalla fossingar.

 

Oavsett om du gör stora, eller små förändringar i sovrummet hoppas jag att min lilla lista var till hjälp – GILLA gärna om du vill ha mer liknande tips!

 

 

Ha en fin kväll,

Kram M

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna H

  Har du något bra tips på taklampa? Vi har låg takhöjd (235 cm), litet rum med kontakten ovanför fotändan och jag har redan lyckats haft sönder 2 st lampor när jag bäddar. ???

  1. tandlakarvillan

   Hej! Åh, jag hade satsat på en plafond i tyg. jag gillar tyglampor i sovrum då det känns lite mjukare, Kolla på PR Home, Watt & Weke eller By Rydens!

 2. Anna

  Har du något bra tips på taklampa? Vi har låg takhöjd (235 cm), litet rum med kontakten ovanför fotändan och jag har redan lyckats haft sönder 2 st när jag bäddar. ???