Tandlakarvillan

HUR DU PLANERAR ETT SOVRUM

Godkväll mina hjärtan,

Jag har utlovat lite tips och råd kring planering för sovrummet – jag gör nog det här inlägget i flera delar. Som ni säkert vet iallafall ni som följer mig, renoverade jag vårt sovrum i somras. Vi hade inte alls någon utarbetad plan för sovrummet, varken utseendemässigt eller funktion innan, det hade som mycket annat blivit lämnat åt intet, livet med jobb och barn rullar ju på, som ni säkert känner igen.

Vi har så fin energi i sovrummet, jag trivs väldigt bra härinne, även när det var kaos, det jag inte trivdes med var utseendet och färgen vi hade (vitt och svart kalkfärg, känns inte alls som moi längre)

Jag velade och velade med väggfärgen, skulle jag våga färg igen, eller skulle jag satsa på en sval och lyxig beige? Ja, ni ser väldigt tydligt vad som hände. Både jag och min kille trivs väldigt bra med färgen i köket, så jag vågade mig på en petrol igen, en lite mörkare nyans än den vi har i köket. Även om jag fullkomligen älskar den där svala och somriga känslan man får av ljusa färger, vill jag trots allt ha ett mer hotellinspirerat sovrum som andas lyx, och en dovare färgpalett hjälper den känslan på traven. Mysfaktorn höjs, pulsen sänks och man vill bara ta ett jämfotahopp rätt ner i sängen direkt man kliver in här, man blir inte pigg, man blir trött, och myssugen. Tänk i vinter när jag kastar in lite päls här.. Åh.

Färgkoden är FB85! Får den frågan mååånga gånger varje dag av alla er söta som är sugna på att måla. Välj en matt färg, tips!

När det kommer till planlösning, och planering för sovrummet kan man tänka på:

1) Placering av sängen.

Ställ sängen, om möjligt, vid en rak vägg som inte har snedtak, där du har full uppsikt för fönster och dörr. Det här känns tryggt, ”korrekt” enligt feng shui, även om jag inte är helt insnöad på det, så stämmer det verkligen bra. Jag vill inte sova framför fönstret, vi har det ganska dragigt med våra gamla fönster, och dessutom vill jag inte täcka vårt enda fönster i sovrummet med en sänggavel.. Vi har ju ett svårmöblerat sovrum så sängen kan i princip bara stå på ett ställe, och det är där den står nu..

2) Tänka på vilka förutsättningar du har när det kommer till interiören, och handla därefter.

Jag kompromissar min inredning efter vilka behov och förutsättningar vi har i vår familj. Jag älskar maffiga bordslampor t ex, men vi har en katt som älskar att dyka upp på sängborden, därför var det bästa alternativet för oss vägglampor.

Vi har även en vägghängd sänggavel för att göra det lite svårare för henne att klösa stående på golvet, det här har hittills funkat väldigt bra, det blir inte naturligt för henne att klösa då.

Har du inte plats för sängbord på golvet? Det finns en uppsjö vägghängda sängbord som är supersnygga och det övervägde jag först, därför har det inte blivit av att jag köpt några än, men jag har bestämt mig för att köra på de mindre fyrkantiga med ljus marmorskiva på, de passar så bra till väggfärgen.

3) Ha inte do’s and dont’s när du inreder.

Jag har väldigt svårt för pekpinnar, och tycker att inredningen ska anpassas efter de liv man har. Jag har speglar i sovrummet, ett måste när någon i familjen låst in sig på toaletten och jag behöver fixa sminket, jag har även en helkroppsspegel för att kunna kolla av hela outfiten innan jag går ner.

Vi har en stor tv i sovrummet (aja baja, nu höjer många fingret i luften) men jag äääääslskar att kolla film och serier härinne, fluffa upp kuddhögen och sjunka ihop i pjamas, försök få ut mig härifrån om du kan 😉 Det är även mest praktiskt för oss, eftersom Smilla är mörkrädd och inte vill vara själv på övervåningen när hon ska sova, då vet hon att mamma eller pappa finns här några meter bort, en trygghet för henne.

4) Möblera inte efter väggarna.

Det är så befriande att inte stirra sig blind på väggyta, använd hela golvytan i sovrummet för att skapa din optimala planlösning. Vi har bara en hel vägg där sängen står, samtidigt som vi behövde placera en stor byrå med tvn på någonstans, så för att kunna titta från sängen, ställde vi den mitt i rummet, mittemot sängen, och skapade ett litet utrymme mellan byråns baksida och vår garderobsvägg. Där hänger nu takskenor med svulstiga sammetsgardiner som skiljer av rummet, och utrymmet blev en liten ”walk in”, med bänk, stor spegel och plats för upphängning av kläder. Det jag behöver hit är en vägglampa, så när den andra behöver smyga upp på morgonen kan man tända här bakom utan att väcka den andra.

5) Ha inte för bråttom

Självklart vill även jag bli färdig snabbt, men det blir sällan bra, låt möbleringen ta tid, känn efter vad ni behöver, häng inte upp saker på väggarna på en gång förrän du har bestämt vilken stil du vill ha, och vad du vill ha omkring dig. Så, låt inredningen ta tid, helt enkelt, genomtänkta rum anpassade efter dina behov, blir rum du kommer älska.

Eftersom vi inte har någon väggyta att hänga krokar på, skruvade vi upp dem direkt på garderobsdörrarna (det är egentligen knoppar) här kan jag hänga upp lite olika outfits om jag behöver vara snabb på morgonen, tills vidare hänger vårt favoritplagg där, ha ha, vi älskar morgonrockar!

Vägglampa HÄR

Sänggavel HÄR

Bänk HÄR

Överkast HÄR

Fiolfikus Plantagen, Sängkläder och morgonrockar Vinga Home, Krokar och Spegel Classic Collection.

Vill ni veta vad som saknas härinne? Nya gardiner i beige som sänggaveln, en till sänglampa, ett till sängbord, en öppen spis eller en fåtölj mot tegelväggen, fotografier i svarta ramar och en matta.

Hoppas ni gillade mina tips och känner er peppade på att fixa sovrummet,

Kram M

Inlägget innehåller reklamlänkar

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. AnnaKarin

    Underbart sovrum. Vet att du har skrivit leverantör o färgkod men hittar inre när jag letar så snälla snälla kan du skriva den igen?
    kram
    AnnaKarin