Hur livet vände – Tandlakarvillan
tandlakarvillan

Tandlakarvillan

Hur livet vände

På min instagram för exakt ett år sen.

“Ett år och fyra dagar sen. En höst av för mycket jobb, känslan av att aldrig räcka till, att inte få ge min tjej den tid hon behövde, att inte vara den mamma jag ville vara. Konflikter på jobbet som växte, understimulansen som gnagde. Ett år och fyra dagar sen, en signatur, en spretig plan och tre veckor senare lämnade jag in nycklar, jobbkläder och såg mig inte om. Mitt liv som egen företagare startade, i motvind och uppförsbacke milt uttryckt. Jag kan inte säga att det har varit enkelt, men jag kan lova er, att för mig har det varit värt det. Jag vet inte hur framtiden ser ut, och ibland vet jag inte hur nästa vecka, nästa månad eller allra minst nästa år kommer att se ut, men jag vet att rädslan att misslyckas aldrig kommer att segra. När jag slutade jobba som kläddesigner (som 23-åring, för 8 år sen) kändes det som att andra såg det som ett misslyckande, men se inte mina omvägar som misslyckanden, ni har ingen aning om vilken väg jag går eller vart jag är påväg. Mina val kan inte passa alla, men ni får gärna följa med på min resa om ni vill. Ett år som en independent woman, värt att fira”

Och så kom det sig, att jag 1 december 2015 kastade in den berömda handduken i vad som i andras ögon sågs som ett drömjobb, dekoratör i butik.

Jag är väldigt bra på att leda en grupp, att se andras styrkor, och bekräfta människor runt mig, det gör mig till en bra teamplayer, även om jag är mycket individualist, eftersom jag gärna tar ett övergripande ansvar oavsett vilket jobb jag har haft, jag har ofta lyft för tungt på mina axlar, långt över mina ansvarsområden, för att jag kan, och för att jag älskar att ha koll, och för jag är en riktig do:er, något som alltid gynnat företagen jag jobbat för. Jag har bra idéer, tar tag i saker snabbt, och jag fungerar väldigt bra i katastrof-situationer, alltså jag ser alltid lösningar istället för problem.

Jag har väldigt svårt för orättvisor, ännu svårare för okompetenta ledare som inte ser till helhet, sin personal, utan gör det mesta för egen vinning. En bra chef i mina ögon går i täten och får med sina medarbetare, det är inte någon som sitter still och pekar med hela handen. Jag är inte särskilt “tjejig” av mig, jag tisslar och tasslar inte i grupp om någon annan, utan vill gärna lösa saker direkt, att ha dåliga energier omkring mig är det värsta jag vet, att lyssna på skitsnack är det värsta jag vet. Den här problematiken är ofta ett faktum när man arbetar med en grupp kvinnor, i sådana grupper kvävs jag. En del av det här var anledningen till att jag sa upp mig. Det var för många komponenter som inte klaffade med min syn på en arbetsplats, ett ledarskap och en arbetsgrupp, jag fick heller inget stöd ifrån ledningen på företaget.

Droppen som gjorde att bägaren rann över var när jag tog emot mitt schema över julen, jag var schemalagd, i vanlig ordning, som en extrapersonal och skulle jobba varje dag fram till julafton till kl 20 på kvällarna, både vardag och helg, utan schemalagd tid för butiken utseende överhuvudtaget som var mitt ansvar, där hade extrapersonalen blivit schemalagd.. Jag försökte verkligen ändra på tiderna, att vi skulle tänka om, optimera, jag hade ju för sjutton en 2-åring hemma också, hon skulle inte få se sin mamma en enda dag innan julaftons morgon (Ändå hade vi flera extratjejer som ville jobba och få OB). Bemötandet jag fick var under all kritik. Jag sa att jag tänkte ta mammaledigt isåfall, och blev bemött med en fnysning, hon hade redan kollat upp att jag “inte kunde ta det”, och på vilka grunder jag inte hade den möjligheten.

Bekräftelsen att jag blev felbehandlad med flit, och inte av en slump, bekräftade allt jag redan visste, men krossade samtidigt hjärtat på mig.

Nu hade hon fel, jag kunde precis på dagen få igenom min mammaledighet, och jag tog den. Samma dag bad jag henne säga upp mig, hon vägrade. Jag ringde personalavdelningen och bad dem säga upp mig pga vad som helst egentligen. Dem vägrade.

1 december lämnade jag in min avskedsansökan.

Jag hade gärna avslutat min 4-åriga anställning på samma sätt som alla andra, en middag, en genomtänkt present och ett värdigt avsked för vad jag åstadkommit och gett under min tid där, men det blev inte mycket mer än det som “krävdes”, att köpa en blomma “för att man måste” (tack ledningen, den var från er) presenten fick jag fråga om själv. Jag som fixat iordning presenter åt nästan alla praktikanter vi har tagit emot under åren, som jag tog hand om, vi har styrt middagar åt dem som jobbat extra som slutat, chefen var ledig min sista dag, och jag tog en varsin stund var med tjejerna jag arbetat med under åren, och köpte med fika själv, det var mysigt ändå att få en stund tillsammans med dem innan jag checkade ut.

Jag har trots det här aldrig tvivlat på mitt värde, varken som människa eller som kollega. Jag är väldigt äkta och jag är driftig, däremot kan jag vara alldeles för snäll och godtrogen, och ger gärna människor både en, och två och tre chanser. Men någonstans får det ändå vara nog, så även för mig, en arbetsplats som aldrig blir bättre är ett sjunkande skepp, likabra att kliva i en roddbåt och börja paddla.

Varför skriver jag om det här nu för? Det är ju två år sen jag sa upp mig. Och jag vet faktiskt inte, kanske för att jag hoppas att ni som är i liknande situationer ska våga hoppa, eller för att ni som sitter på en makt ni inte kan behärska ska be om hjälp eller kliva ner, eller för att ni som sitter i en ledning och inte vill ta i problem ska skärpa er, ifrågasätta, och utbilda er personal mer! Ifrågasätt chefer, inte personal under chefen. Det är ju aldrig försent att förändra, och jag tog ett viktigt beslut för mig själv där och då – ett statement.

Ta ingen skit.

Tillåt inget maktmissbruk

Tro på dig själv.

Jag har drivit mitt företag sen April 2015, och på heltid sen Januari 2016 – nu signar jag mitt första årskontrakt med Erikslund Shopping Center, det är en väldigt stor milstople, och har varit ett mål sen starten. Under 2018 kommer mitt företag Lidmårhome stå för dekor och inspiration i centret, det känns fantastiskt. Att för 2 år sen stå helt tomhänt med ett tungt bagage på axlarna, till att ha arbetat mig upp till ett kontaktnät med mäklare, privatkunder, kollegor, gallerior,
samarbetspartners osv det är en bedrift. Jag klappar mig lite på axeln och tackar min envishet, jag ger mig aldrig, det får jag ändå säga. Jag är en obotlig optimist, en visionär och en kreatör. Och jag älskar det jag gör, så “vad gör jag”? Är det väldigt många som frågar.

– Allt jag tycker är roligt. Är alltid mitt svar. Och det är så det är, livet är för kort för att inte ha kul på vägen.

Avslutar med mitt favoritquote, som jag publicerade 1 jan – 16.


Say how you feel, leave the job you hate, find your passion, love with every ounce of your bones, stand up for things that matter, don’t settle, don’t apologize for who you are,

be fucking brave.

Tack för att ni läste, det betyder oerhört mycket för mig.

Kram /M

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
tandlakarvillan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tanja

  Hej, du är grym och så bra att du outar det då det är vanligt men inget som snackas om. Jag har varit med om samma grej som du har på tidigare arbetsplatser men har inte startat eget än. jag har arbetat på mansdominerade företag och har varje dag fått kämpa och göra min röst hörd mer än vad en man har fått gjort tyvärr. Tack för att du delar med sug och stort lycka till på nya roliga kontraktet! //Tanja

 2. Tanja

  Hej, du är grym och så bra att du outar det då det är vanligt men inget som snackas om. Jag har varit med om samma grej som du har på tidigare arbetsplatser men har inte startat eget än. jag har arbetat på mansdominerade företag och har varje dag fått kämpa och göra min röst hörd mer än vad en man har fått gjort tyvärr. Tack för att du delar med sug och stort lycka till på nya roliga kontraktet! //Tanja

 3. Emma

  Vilken historia! Så imponerad av dig, befinner mig i liknande situation men just nu ser jag ingen väg ut.. Men man lever ju bara en gång. Fick verkligen en tankeställare nu! Kram

 4. Emma

  Vilken historia! Så imponerad av dig, befinner mig i liknande situation men just nu ser jag ingen väg ut.. Men man lever ju bara en gång. Fick verkligen en tankeställare nu! Kram

 5. Anna

  Sånt här gör mig förbannad att höra. Bra att du hade mod att sluta! Heja dig!! Jag gillar inte heller orättvisor eller tissel tassel grejen. Jag har jobbat i samma butik i 16 år och aldrig varit med om något liknande som du. Många stannar kvar länge hos oss och det säger nog ganska mycket om en butik med få anställda. Jag fattar inte hur man kan driva en butik med den bristen på ledarskap som du skrev om!! Hur kan man inte vilja att sin grupp ska prestera sitt bästa och bli sitt bästa jag på sin arbetsplats är obegripligt för mig. Jag hör ju tyvärr om liknande situationer från andra företag också och det som jag har tagit som självklart inte alltid är det. Man har ju som anställd vissa rättigheter när det gäller schema osv, men som otroligt många bc struntar i. 😝😝

 6. Anna

  Sånt här gör mig förbannad att höra. Bra att du hade mod att sluta! Heja dig!! Jag gillar inte heller orättvisor eller tissel tassel grejen. Jag har jobbat i samma butik i 16 år och aldrig varit med om något liknande som du. Många stannar kvar länge hos oss och det säger nog ganska mycket om en butik med få anställda. Jag fattar inte hur man kan driva en butik med den bristen på ledarskap som du skrev om!! Hur kan man inte vilja att sin grupp ska prestera sitt bästa och bli sitt bästa jag på sin arbetsplats är obegripligt för mig. Jag hör ju tyvärr om liknande situationer från andra företag också och det som jag har tagit som självklart inte alltid är det. Man har ju som anställd vissa rättigheter när det gäller schema osv, men som otroligt många bc struntar i. 😝😝

 7. tandlakarvillan

  Hej Sara, vad glad jag blir av att höra det! <3 Om jag kan inspirera dig att göra någonting åt din situation har det varit värt det! Det var inte lätt att skriva, men det har blivit ett fantastiskt mottagande, jag kan ta några haters, om det leder dig till någonting bättre! <3 Kram

 8. tandlakarvillan

  Hej Sara, vad glad jag blir av att höra det! <3 Om jag kan inspirera dig att göra någonting åt din situation har det varit värt det! Det var inte lätt att skriva, men det har blivit ett fantastiskt mottagande, jag kan ta några haters, om det leder dig till någonting bättre! <3 Kram

 9. tandlakarvillan

  Tack snälla du! Vad ledsen jag blir av att höra vad du varit med om, det är under all kritik! Jag har också arbetat på ett privatägt företag utan styrelse och liknande, och blev varslad, det var ett väldigt vidrigt avslut, privata företag har ofta makt och sällan någon bra arbetsmetodik eller personalvård. Skönt att du kom därifrån och att det förhoppningsvis ledde dig till någonting bättre! <3 Kram

 10. tandlakarvillan

  Tack snälla du! Vad ledsen jag blir av att höra vad du varit med om, det är under all kritik! Jag har också arbetat på ett privatägt företag utan styrelse och liknande, och blev varslad, det var ett väldigt vidrigt avslut, privata företag har ofta makt och sällan någon bra arbetsmetodik eller personalvård. Skönt att du kom därifrån och att det förhoppningsvis ledde dig till någonting bättre! <3 Kram

 11. Janika

  Amen! Precis därför alla på Miniroom sa upp sig men den historian har du nog redan hört… En människa som ger alla mardrömmar.

 12. Janika

  Amen! Precis därför alla på Miniroom sa upp sig men den historian har du nog redan hört… En människa som ger alla mardrömmar.

 13. Sara

  Tack för ditt inlägg! Det betydde mycket för mig att läsa det just nu då jag befinner mig i en situation som liknar den du var i innan du ”släppte taget”. Nu känner jag att det blev lite lättare att hoppa, in i något nytt, där jag kan ta tillvara på glöden och engagemanget istället för att stanna kvar och låta lågan kvävas. Lycka till fortsättningsvis! Inspirerande att det gått så bra för dig, keep up the good work!

 14. Sara

  Tack för ditt inlägg! Det betydde mycket för mig att läsa det just nu då jag befinner mig i en situation som liknar den du var i innan du ”släppte taget”. Nu känner jag att det blev lite lättare att hoppa, in i något nytt, där jag kan ta tillvara på glöden och engagemanget istället för att stanna kvar och låta lågan kvävas. Lycka till fortsättningsvis! Inspirerande att det gått så bra för dig, keep up the good work!

 15. Camilla

  You go girl! Fan va bra gjort, strongt o modigt! Nej man ska inte ta vad som helst. Kände typ igen mig endel. Jobbade på expert i över 8 år. Vi va två anställda o jag va gravid. Vågade inget säga först. Cheferna (två syskon utan barn) gillade inte barn. Sa sen som de va. Fick tid i v30 för operation av handen o fick till svar när jag sa att jag skulle va sjukskriven – du står väl på benen o har en hand till!! Jo så jag kom tillbaka lite tidigare o provade halvtid. Då, när jag hade 5 veckor kvar innan jag skulle ha barn, sa de upp mig! Man kan inte säga upp sjukskrivna o mammalediga så de passade på. Fick inte nån middag eller ens blommor. Sista dagen när jag gick hem sa hon bara – du kommer väl sen o visar bebisen! Åh va arg jag va! Ville ju egentligen därifrån så jag såg de som befriande ist. De tyckte inte jag skulle klaga. Jag hade ju 5 mån uppsägningstid. Ja men hallå jag gick ju på mammaledighet så de slapp ju betala de oxå. Kontaktade facket men de sa bara att i ett litet företag kunde de tyvärr välja vem som blev uppsagd o de hade ju oxå yrkat på arbetsbrist så hade inget o hämta. Idag är jag ändå glad att jag kom loss från ett ställe jag inte längre trivdes på. Såå kul att du lyckats jobba upp ditt företag. Kram Camilla

 16. Camilla

  You go girl! Fan va bra gjort, strongt o modigt! Nej man ska inte ta vad som helst. Kände typ igen mig endel. Jobbade på expert i över 8 år. Vi va två anställda o jag va gravid. Vågade inget säga först. Cheferna (två syskon utan barn) gillade inte barn. Sa sen som de va. Fick tid i v30 för operation av handen o fick till svar när jag sa att jag skulle va sjukskriven – du står väl på benen o har en hand till!! Jo så jag kom tillbaka lite tidigare o provade halvtid. Då, när jag hade 5 veckor kvar innan jag skulle ha barn, sa de upp mig! Man kan inte säga upp sjukskrivna o mammalediga så de passade på. Fick inte nån middag eller ens blommor. Sista dagen när jag gick hem sa hon bara – du kommer väl sen o visar bebisen! Åh va arg jag va! Ville ju egentligen därifrån så jag såg de som befriande ist. De tyckte inte jag skulle klaga. Jag hade ju 5 mån uppsägningstid. Ja men hallå jag gick ju på mammaledighet så de slapp ju betala de oxå. Kontaktade facket men de sa bara att i ett litet företag kunde de tyvärr välja vem som blev uppsagd o de hade ju oxå yrkat på arbetsbrist så hade inget o hämta. Idag är jag ändå glad att jag kom loss från ett ställe jag inte längre trivdes på. Såå kul att du lyckats jobba upp ditt företag. Kram Camilla

 17. tandlakarvillan

  Tack snälla, gör dig själv, och mig en tjänst – ta dig ur den, direkt! Om jag kan, så kan du. Allt är bättre än där du är, tro mig. När du är på andra sidan så kommer du förstå! <3 Jag hejar på dig!

 18. tandlakarvillan

  Tack snälla, gör dig själv, och mig en tjänst – ta dig ur den, direkt! Om jag kan, så kan du. Allt är bättre än där du är, tro mig. När du är på andra sidan så kommer du förstå! <3 Jag hejar på dig!