En rufsig och halvstökig morgon – Tandlakarvillan
tandlakarvillan

Tandlakarvillan

En rufsig och halvstökig morgon

En rufsig och halvstökig morgon

   Godmorgon vänner,

Måndag igen, och helgen har bestått av kalas och kalasförberedelser. Fotade Smillis lite i lördagsmorse när hon lekte som bäst inne på sitt rum, gungan alltså, hennes bästa pryl. Ni hittar den här.

Jag tycker jag läser mycket på sociala medier just nu om barnrum med tillrättalagda bilder, överstädat och överstylat. ”Får barnen ens leka i rummet”, ”Får hon leka med alla leksaker eller är det prydnadssaker”, eller  -”åhh här får man minsann leka, avskyr bäddade sängar och tillrätta lagda leksaker – kaos ska det vara” och så visas det upp ett barnrum där det ser ut som man slängt in en handgranat.

Jag blir SÅ trött på sådana kommentarer, nu hänvisar jag inte främst till min instagramprofil utan mer till olika FB grupper. Varför, till att börja med, måste vi jämföra oss med varandra och hur andra inreder sina barnrum? Jag har valt dova färger i grått, rosa och lila – för att det håller övertid, hon älskar det och det går igen i våra övriga rum. Barn behöver inte en överdos av knalliga färger som lysgul, neonrosa, knallblå osv för att må bra, det skulle vara mer stressande att lägga sig och sova i en sån miljö. Jag inreder rummet för och åt henne, hyllor som sitter lågt, lägre möbler och lite barnsliga lösningar och detaljer som passar henne.

Med mina bilder vill jag inspirera, jag brinner starkt för barnrum, barnartiklar och barnmode – det är ingen uppoffring för mig, det är heller ingen uppmaning till andra hur man bör göra.

Sen är det inte alltid städat i hennes rum, men oftast när hon inte leker, jag är den typiska personen som aldrig skulle kunna gå och lägga mig om sovrummet är stökigt eller om disken står kvar, jag plockar hela tiden när jag passerar rummen, Smillas rum är inget undantag. Sen inspireras jag mest av bilder på andra fina, städade, inspirerande barnrum, därför visar jag upp detsamma, oftast har jag inte storstädat innan jag fotar, utan det är hur det ser ut för dagen, om det provocerar så får det nog vara så, ha ha, det är ju allas egna val om man vill plocka undan eller inte, men det är något vi alla kan göra, helt gratis.

Hursomhelst, inne hos Smilla leks det med varenda pinal som finns, från porslinsaskar till lampor, det finns ingenting som är ”prydnad” egentligen.

Såhär ser det oftast ut när hon är i full gång!

(Dörren bakom garderoben ska tas bort när vi bygger om brorsans rum som ligger vägg i vägg)

Morgonrufsig kiddo som lagt täcke och kuddar under gungan efter en kraschlandning, hihi, kan gå lite vilt till härinne.

Nya klänningen från Marmar copenhagen i det allra skönaste materialet. Finns här.

Det var mina tankar kring barnrum det, och här är 5 tips för att hålla ordning.

1 Plocka upp när leken ändras. Leker hon/han med leksaksköket först och vill sen leka med t ex dockorna och inte köket, städa undan alla koppar, kastruller och leksaksmat, och lyft fram docksakerna istället så leken får fortsätta med annat fokus, såvida hon/han inte ska fortsätta med maten också)

2 Plocka undan i ett rum innan leken fortsätts i ett annat rum – Smilla kan vända upp och ner på sitt rum för att sen vilja gå ner och pyssla i köket. Då städar vi undan i hennes rum först innan hon börjar med något annat.

3 Sortera, sortera, sortera! I olika lådor, boxar, korgar – lättillgängligt för barnet att plocka själv men även lägga tillbaka. Ligger allt i en stor hög blir det svårare för barnet att hitta.

4 Inred barnrummet med saker som barnet tycker om och i rätt höjd. Rensa bort leksaker som barnet är för gammalt för eller aldrig leker med det tar bara plats – vi har t ex en kattvind utanför Smillas rum som är full med ”babyleksaker” som hon lekte med upp till 1 1/2 år, här ryms även dammsugare och andra större prylar som hon hämtar själv när hon vill leka med det, vilket inte är ofta.

5 Engagera barnet i städning och plockning, bädda sängen eller vattna blommor när man får beröm och ”kan själv” kan bli en del av leken när man är liten, ett fint överkast och roliga kuddar i sängen gör leken roligare. Låt barnet välja blommor eller krukor till fönstret och ta hand om dem är också ett tips!

Hoppas det hjälpte er, lycka till med era barnrum!

Kram /M

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
tandlakarvillan

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.