Stronger Life

Skolan lär ut fel saker!

God morgon torsdag! En vecka kvar till slutprov och diplomering till min utbildning. Jag satt och tänkte på en hel del saker igår, det här vi lär oss i skolan och livet. Att vi måste ha en certifiering, att vi måste ha diplom som bevisar att vi har en utbildning. Ja jag förstår att det är så man kan bevisa att personen har en kunskap inom ämnet. Men är det verkligen det enda sättet att bevisa att man kan något? Är det verkligen det enda sättet?

Vi lär oss så mycket i skolan, att vi ska pressa oss till att vara bäst, ha bra betyg, för att kunna få ett bra jobb, så att vi kan ha en bra månadslön varje månad.

Men varför lär vi inte de unga att vara entreprenörer? Att följa sina drömmar, att våga vara sig själva och gå efter det som är deras passion. Det är viktigare än vilka som krigade 1400 talet. Ja historia är viktigt för att veta vart vi kommer ifrån och våra rötter, men det är inget som behöver täcka hela 15 år av studier (om man går grundskolan, gymnasiet och universitet).

Life_love

Skolan har lärt oss och lär de unga, att vara arbetare, att slavarbeta under andra, så att de stora gossarna kan tjäna bra pengar på vad vi gör åt de. Skolan lär oss att skaffa flera titlar och sen sluta som anställd, där vi alla lever i samma ekorrhjul tillsammans. 25 dagar semester, ber om ledighet, ber om lov att få gå tidigt, ber om att gå gå till läkaren och ta ledigt resten av dagen, jobbar 8-17…Det är vad vi lärt oss i 15 år av studier och efter en stor titel, att jobba som alla andra. Men inte att följa våra drömmar, inte att känna efter vad vår passion är, inte hur man startar ett företag, inte att vara modig och tro på sig själv och testa sin egna väg. Nej, vi ska gå på samma väg som så många andra gjort.

Jag säger inte att barnen inte ska gå i skolan, den behövs just nu för att vi har ett sånt uppbyggt samhälle som jag nämner ovan. Men jag kommer inte att lära mina barn att ta skolan på gravallvar. Att göra sitt bästa på betygen, absolut, att alltid göra sitt bästa i det de gör men inget händer om de misslyckas heller. Jag kommer att ge de alla verktyg jag kan för att lära de att bli entreprenörer.

Det va lite tankar för denna morgon.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carolina

    Skolans inställning till utbildning och arbetsliv speglar den globala kapitalismen. Skolans uppgift är att tillgodose utbildning och inte uppfostran. Jag tycker att det är föräldrars ansvar att lära sina barn och ge dem möjlighet och verktyg till aspekterna utöver det, som tex värderingar, självkänsla och att följa sina drömmar.

    1. Didi

      Tack för din input Carolina. Ja vi alla tycker olika, jag håller inte med. Att skapa entreprenörer och bredare tänk har inte bara med uppfostran att göra, det är en del av en skolans uppgift men jag förstår att det inte är skolans fel, de följer de direktioner som staten gett. Så felet ligger där.