Stadstjej blir Lantlolla

Klä om gamla stolar

Dagens pysseltips handlar om hur du enkelt kan piffa till dina gamla stolar där hemma.
Många kanske drar sig för att klä om en stol men är det en modell där du kan ”ta av/lyfta bort” sittdelen så är det faktiskt riktigt enkelt att göra själv.
En möbelrenovering light kan man säga 😉
 
Jag använde mig av gamla ”äpplet stolar” där man enkelt lossar sitsen som ligger som i en ram på stolen. Sedan klädde jag om sitsarna i ett crocko präglat låtsas skinn (spill vänligt, ett måste för en barnfamilj).
Resultatet blev personliga stolar som andas historia, känns gedigna & är riktigt fina. Sedan är man ju alltid lite extra stolt över saker man ”skapat” själv.
 

 

Gör så här:

Börja med att lyfta av sitsen på stolen. Lossna det gamla tyget som du använder som mall.

Lägg ut det gamla tyget på ditt nya tyg. Måla en kant runt om (1 cm utanför) så har man lite att ta av om det skulle bli lite tajt.

Pröva att lägga det nya tyget över sitsen. Testa dig fram hur du skall vika alla hörnen på stolen innan du sätter igång.

Jag brukar alltid börja med framkanten eller bakkanten på sitsen. Fäst tyget antingen med nubb som du spikar fast eller så kan du använda dig av en häftpistol (pröva först, vissa orkar inte skjuta igenom gammalt trä). Glöm inte att spänna åt tyget ordentligt hela tiden mellan varje spik. Var metodisk, ta en sida åt gången.

När du är klar klipper du bort överflödigt tyg innan sitsen sätts på plats igen.

 

Du behöver:
* Nubb
* Hammare
(alternativt en bra häftpistol)
* Tyg
* Sax
 
Vill du pröva på att klä om en stol så finns det oftast stort urval på loppisar, secondhandbutiker och säljsajter på nätet (för nästan inga pengar alls).
På många fina antika stolar lyfter du lätt av sittdelen och det är ju oftast just den delen (tyget) som blivit slitet och fläckigt med åren. Även IKEA har flera stolmodeller där sitsen bara går att lyfta av så att du enkelt kan pröva och klä om, skapa en personlig stol.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.