Header Image

Stadstjej blir Lantlolla

Hej och välkommen till mitt nya hem på Loppi.se!

Höstig Kycklingsoppa med nybakt bröd

Publicerad,

Finns det något härligare än att en lite småkylig höstdag ute i skogen få plocka fram en rykande het matsäck.

Här kommer ett tips på en matsäck som både passar till förskolans eller skolans utflykt likväl som till svamplocket.

20120918-163635.jpg   20120918-163649.jpg

Som jag nämnt tidigare så är jag med i ett blogg/mat projekt som heter Pippi på Svensk Fågel där man tävlar om att bli ”Årets Kycklingbloggare”. Uppdraget är uppdelat i fem delmoment och nu är det dags för deltävling nummer tre där uppdraget är ”Kyckling till höstens utflykter”

 

Höstig Kycklingsoppa

4 portioner 20120918-163709.jpg
2 st kycklingfiléer
9 st torkade trattkantareller
10 cm purjolök (gröna delen)
1 vitlöksklyfta
1 paket Oatley light
4 kvistar basilika
6 späda små Morötter
5 st Körsbärstomater
1 dl Bönor (valfri sort, välj din favorit)
2 st hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
Smör
Olivolja
peppar
ev salt
 
Skär kycklingfiléerna i små bitar och fräs upp dem i lika delar smör och olja peppra.
Häll upp en liter vatten och buljongtärningarna i en stor kastrull. Hacka de torkade trattkantarellerna och lägg dem i kastrullen. I med bönorna när vattnet kokar och låt koka i tio minuter. Strimla sedan upp de spröda morötterna och häll i dem med.
Hacka upp tomaterna, strimla basilikabladen och finhacka purjolöken. Pressa i vitlöksklyftan i grytan och lägg i tomaterna.
Sänk värmen och häll i oatley och kycklingbitarna. Låt puttra i cirka fem minuter.
Strö över purjolök och basilika.
Häll upp i termos och din soppa är klar för utflykt.

 

20120918-163725.jpgHjärtfrallor

Ca 25 st

50 g smör
5 dl mjölk 3%
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 ½ msk mörk sirap
1 tsk anis (mald)
2 tsk fänkål (mald)
12-14 dl rågsikt
 
Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och låt svalna.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken och smöret.
Tillsätt kryddor, salt, sirap och mjöl. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.
Lägg tillbaka degen i bunken och täck över med plastfolie. Låt jäsa i 1 timme.
Kavla ut degen (ca 1½ cm tjock) och tryck ut hjärtan med pepparkaksformar.
 
Lägg på bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225* och baka i mitten av ugnen i cirka 12 minuter
 
Matsäcken:
* Termos med soppa
* Hjärtfrallor med tex smör och prästost (passar riktigt bra till soppan tycker både de stora som små i familjen)
* Höstäpple
* Valfri dryck

 

20120918-163657.jpg    20120918-163732.jpg

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *