Stadstjej blir Lantlolla

Höstig Kycklingsoppa med nybakt bröd

Finns det något härligare än att en lite småkylig höstdag ute i skogen få plocka fram en rykande het matsäck.

Här kommer ett tips på en matsäck som både passar till förskolans eller skolans utflykt likväl som till svamplocket.

20120918-163635.jpg   20120918-163649.jpg

Som jag nämnt tidigare så är jag med i ett blogg/mat projekt som heter Pippi på Svensk Fågel där man tävlar om att bli ”Årets Kycklingbloggare”. Uppdraget är uppdelat i fem delmoment och nu är det dags för deltävling nummer tre där uppdraget är ”Kyckling till höstens utflykter”

 

Höstig Kycklingsoppa

4 portioner 20120918-163709.jpg
2 st kycklingfiléer
9 st torkade trattkantareller
10 cm purjolök (gröna delen)
1 vitlöksklyfta
1 paket Oatley light
4 kvistar basilika
6 späda små Morötter
5 st Körsbärstomater
1 dl Bönor (valfri sort, välj din favorit)
2 st hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
Smör
Olivolja
peppar
ev salt
 
Skär kycklingfiléerna i små bitar och fräs upp dem i lika delar smör och olja peppra.
Häll upp en liter vatten och buljongtärningarna i en stor kastrull. Hacka de torkade trattkantarellerna och lägg dem i kastrullen. I med bönorna när vattnet kokar och låt koka i tio minuter. Strimla sedan upp de spröda morötterna och häll i dem med.
Hacka upp tomaterna, strimla basilikabladen och finhacka purjolöken. Pressa i vitlöksklyftan i grytan och lägg i tomaterna.
Sänk värmen och häll i oatley och kycklingbitarna. Låt puttra i cirka fem minuter.
Strö över purjolök och basilika.
Häll upp i termos och din soppa är klar för utflykt.

 

20120918-163725.jpgHjärtfrallor

Ca 25 st

50 g smör
5 dl mjölk 3%
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 ½ msk mörk sirap
1 tsk anis (mald)
2 tsk fänkål (mald)
12-14 dl rågsikt
 
Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och låt svalna.
Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken och smöret.
Tillsätt kryddor, salt, sirap och mjöl. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.
Lägg tillbaka degen i bunken och täck över med plastfolie. Låt jäsa i 1 timme.
Kavla ut degen (ca 1½ cm tjock) och tryck ut hjärtan med pepparkaksformar.
 
Lägg på bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225* och baka i mitten av ugnen i cirka 12 minuter
 
Matsäcken:
* Termos med soppa
* Hjärtfrallor med tex smör och prästost (passar riktigt bra till soppan tycker både de stora som små i familjen)
* Höstäpple
* Valfri dryck

 

20120918-163657.jpg    20120918-163732.jpg

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.