Stadstjej blir Lantlolla

Odla din egna potatis

Det är barnsligt enkelt att odla sin egen potatis. Dessutom är det tacksamt (av bara några få potatisar i jord så har du potatis till familjen för en hel sommar).

Jag brukar sätta min potatis i större pallkragar istället för att anlägga ett helt land. Detta sätt att odla passar utmärkt om man vill slippa rensa ogräs och så håller det skadedjur borta. Sedan får man lite mer ”kontroll” över sin odlig & det kan bli rätt ”snyggt” om man t.ex. målar kragarna i någon vacker färg.

Bor du i lägenhet med balkong, går det utmärkt att odla din potatis i en spann. Gör hål i botten, sätt din potatis och fyll på med jord allteftersom.

Man behöver inte köpa ”dyr” sättpotatis varje år utan man kan faktiskt vartannat år handla sin favoritpotatis ”billigt” i mataffären och odla den. Så har jag gjort i år. Varför kan man då inte köpa potatis i mataffären varje år? Jo, därför att sättpotatis är kontrollerad mot en rad olika sjukdomar som plantorna kan få. Därför skall du inte skörda ”okontrollerad” potatis flera år i rad men vartannat vart tredje år funkar utmärkt.

Fördelar med att odla potatis själv:

* Ekologiskt & närproducerat 😉
* Kul aktivitet att göra med sina barn
* Enkelt
* Gott (lovar att det smakar extra gott när det är nyplockat från ditt egna land)
* Ekonomiskt
* Praktiskt (alltid nära till hands)

 

Så här gjorde jag potatislandet i år.

Detta året gick jag till min vanliga matbutik och köpte en sort jag uppskattar. Dessa ställde jag på fönsterblecket i ca 1½ vecka för att förgro. När groddarna vuxit ut ca ½cm var de klara för att sättas i jorden.

Jag grundade min pallodling med en växtduk underst (för att motverka ogräs). Sedan bottnade jag med sand. Därefter bredde jag ut en mix av jord och hönsgödsel som jag gjort själv (perfekt kickstart för potatisen). I med de små knölarna, över med jord och sedanvattna.

Det man skall tänka på är att när plantan börjar skjuta upp blad ur jorden får man vara där och kupa upp lite mer jord över plantorna (inte bladen) så aldrig potatisen blottas mot solen (måste vara jordtäckt). Annars blir potatisen grönaktig och oätlig.

Sätt gärna olika sorters potatis om du har möjlighet (både tidiga och sena). Då kan du skörda från tidig försommar till sen höst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att skörda första egna potatisen är en av sommarens höjdpunkter för alla som är lyckliga ägare till ett potatisland. Hela familjen kan vara med 🙂

Sedan är det bara att fortsätta att sätta spaden i jorden och njuta av egen skörd långt in på hösten.

20120523-071242.jpg

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda KW

    Kul att du tar upp detta med pallkragar. Jag ska till och fixa 2 i helgen av altanvirke som blivit över. dessa ska målas svart så de matchar huset (!) och sen ska det ner lite av varje i dem. Hade nog inte tänkt så långt som potatis, men varför inte. jag har ju redan gräslös i kruka som passar perfekt till. Kanske lite dill också, får köra en fuskvariant och köpa en kruka på ICA och plantera den så den hinner ta sig:)

    Kul med alla tips!

    1. stadstjejlantlolla

      Det blir nog riktigt snyggt med matchande färg & så snyggt med svart mot gröna växter!

  2. Charlotte

    Nu är det min tur att säga TACK 🙂 Har inte haft en tanke på att man kan odla på balkongen! Så då kan vi ju ha både hemma och på landet. Ska genast inhandla det nödvändiga och fixa en potatisodling.