SofiaMartinsson

Hur skyddar vi oss säkert mot solen?

Sommaren är här och därmed en hel del sol och fint väder (hoppas vi) vilket är superhärligt såklart. Solen är väldigt viktig för oss då vi behöver den för att kunna bilda det viktiga d-vitaminet i kroppen. D-vitamin bidrar till en rad viktiga funktioner i kroppen bland annat möjliggörande för att vi ska kunna tillgodose oss ämnen som fosfor och kalcium. Vi behöver alltså solen men med måtta då strålarna också kan skada oss. Detta är ju en balansgång att få till så man inte får varken för mycket eller för lite. De flesta av oss löser det med solskydd i form av krämer men andra lösningar är också att bära uv-plagg eller undvika solen helt. Att undvika solen mitt på dagen då den är som starkast (11-14) är en bra lösning. Sen är vi ju mer eller mindre känsliga mot solen och har olika förutsättningar för att bli bruna eller lätt bränna oss. Det allra viktigaste är att INTE bränna sig. Som med nästan allt annat är barnen även här mer känsliga och än mer viktiga att skydda ordentligt.

Jag vill ta upp valet av av solskydd i form av krämer/spray/mousse. Den absoluta majoriteten av dessa innehåller kemiska och hormonstörande ämnen som är skadliga för både vår hälsa men också för vår miljö. Genom att smörja dessa på våra kroppar tränger de onaturliga ämnena genom huden och rakt ut i blodomloppet. Är det något vi tänker på? Troligen inte. Vi vill ju bara göra rätt och skydda oss och våra små mot de farliga uv-strålarna, men vad blir konsekvensen av att dessa ämnena tränger in i våra kroppar? Det vet vi nog inte riktigt. Det man har sett via studier visar bland annat att spermier påverkas av uv-filter i provrör, att förskolebarns urin innehåller uv-filter sommartid och hormonstörande ämnen påverkar vår neurologiska förmåga och kan störa barns utveckling eller ge svårigheter att blir gravid. För mig räcker den informationen för att utesluta dessa ämnen ur våra liv.

Uv-filtrens påverkan på miljön är också en stor anledning till oro då dessa skadar vattenlevande organismer och ekosystem. De skadliga ämnena stiger upp i näringskedjan genom ackumulation vilket innebär att koncentrationen av ämnet blir högre ju högre upp i näringskedjan vi kommer. Eftersom sol och bad är väldigt sammankopplade hamnar dessa ämnen rakt ut i vattendrag/sjöar och hav sen vidare till plankton -> fisk-> och hamnar sedan på våra tallrikar så vi får i oss det även den vägen men också till vårt grundvatten och därmed i vattnet vi dricker. Vår natur kan inte bryta ner dessa ämnen vilket blir en mycket ond spiral. För att ta ett exempel ser man samband mellan uv-filter och skadliga effekter på korallrev. I sin tur spelar korallreven en stor roll för jordens klimat då de absorberar mycket koldioxid. En stor problematik är också att dessa produkter innehåller så pass många olika kemiska ämnen som reagerar med varandra och de skapar en cocktail med effekter vi inte har en aning om.

Så vad ska man välja istället? Alternativet till dessa kemiska uv-filter är fysikaliska filter i form av titandioxid eller zinkoxid som lägger sig på huden utan att tränga ner och sedan reflekterar solens strålar. Det är dessa man finner i de ekologiska produkterna. Det man dock ska se upp med är solkräm i sprayform som då innehåller nanopartiklar som kan ta sig via luftrören ner i lungorna och ha skadliga effekter. Detta gäller även diverse andra produkter som finns i just sprayform.

Läs innehållsförteckningarna noga!

Dessa UV-filter har högst fara för liv i vatten:

  • Ethylhexyl Triazone
  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
  • Benzo-phenone-3 Isoamyl P-Methoxy­cinnamate
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol

 

 

Jag har sökt runt efter ekologiska solkrämer som är så snälla som möjligt mot både oss själva och vår natur och har hittat Dr. Sannas ekologiska och veganska produkter. Med en innehållslista som är förståelig jämfört med många andra känns den mest trygg. Det känns även tryggt då hon jobbat hårt under många år för att ta fram naturliga produkter med fokus på hälsa och miljö. Hennes solskydd är dessvärre slut på hennes hemsida just nu men om man googlar lite finns hälsokostbutiker både fysiska och online som fortfarande har i lager. Till Dr. Sannas

Vi har testat några av hennes andra hudvårdsprodukter tidigare, bland annat Hälsosåpan, Morotsoljan & Multikrämen och vi är stormförtjusta!

 

Hälsosåpa

Dryg och väldoftande tvål som kan användas på hela kroppen!

 

Multikräm

Denna är magi om man är torr! Jag använder den själv i ansiktet och har aldrig känt mig så återfuktad. Använder även på Noomis torra fläckar med superresultat!

 

Morotsolja

Addes absoluta favvo och jag kan bara hålla med honom. Kärlek till ansiktet!

Avslutningsvis välj solskydd med omsorg!

  • Ekologiska produkter med fysikaliskt filter
  • UV-kläder eller vanliga kläder som täcker
  • Undvik den starka solen 11-14

Så hjälps vi åt att bidra till en bättre hälsa för alla och att minska miljöförstöringen!

 

Kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.