SofiaMartinsson – En till LOPPI.se webbplats

SofiaMartinsson

Min matfilosofi

Att vår allas tarmflora är i blickfånget med koppling till vår helhetshälsa har väl knappast någon av oss missat. Det har i alla fall inte jag. Studier och forskning visar att vår tarmhälsa är med och styr så mycket mer än vad vi tidigare kunnat ana. Den är avgörande för att vi ska hålla oss motståndskraftiga mot både lättare sjukdomar som förkylningar och magsjukor men har även en betydande roll om risken att utveckla välfärdssjukdomarna från hjärta och kärl, cancer och diabetes. Det är logiskt att vi blir det vi stoppar i oss både kroppsligt men även psykiskt då hjärnan påverkas otroligt av det vi äter.

Mitt intresse för mat har nog funnits sedan jag var liten. Jag har alltid älskat att både äta och laga mat. Jag är uppvuxen med mat lagad från grunden så det har följt mig sedan barnsben. Har så fina minnen av min pappa stående vid spisen med en handduk över axeln. Det var viktigt för honom att se till att vi fick i oss ordentlig mat. Han dansade runt med grytorna runt bordet och serverade oss, fyllde på och sen var familjen var samlad runt matbordet. Det blev heligt. Min mamma lagade också mycket mat då hon var hemma med oss till min syster började skolan. Den kärleken från mina föräldrar bär jag vidare och implementerar i vårt liv och jag ser det som en stor grund till mitt intresse för mat och hälsa.

Så att laga mat från grunden har jag med mig och med det kommer man väldigt långt. Enligt mig finns det ingenting som är bra med processad mat. Det vill säga hel/halvfabrikat som innehåller mängder av olika kemiska tillsatser och är oerhört näringsfattig. Man litar på produktens skal men har missat hela kontrollen över innehållet. Jag förstår det! För det är så enkelt att bli lurad. Nästa steg blir alltså att ta tillbaka kontrollen och börja läsa ingredienslistan på de produkter du köper. Mitt brinnande intresse för rena produkter drogs till sin spets när jag väntade Noomi för fyra år sedan. Allt blev då ännu viktigare. Jag avstår helt och hållet från konserveringsmedel, e-ämnen och tillsatser. Jag vet att ett e-ämne innebär att det blivit godkänt för användning inom Europa men jag tror att det godkänns alltför många ämnen för enkelt och dessutom efter för kort tid. Studeras det på alla dessa ämnens ”cocktaileffekt”? Alltså hur de reagerar tillsammans inuti våra kroppar? Nej. För mig är det helt enkelt inte säkert nog så därför avstår jag för mig och min familjs hälsa. Ett litet barn är också ännu mer känsligt för yttre påverkan och ännu viktigare att skydda. En annan aspekt som är med i bilden är kostnadseffektivisering som har en högre prioritet än människors hälsa. Exempelvis kemiska tillsatser som gör produktionen billigare och ger produkter längre hållbarhet. Oerhört skrämmande.

Tips! Äkta vara är en sida som kan var lite hjälp på traven med information om produkter. De har dessutom en ny märkning https://www.aktavara.org/

För ett tag sen bestämde jag mig för att ta en kostrådgivarutbildning. Jag ville fördjupa mina kunskaper för min egen skull men även för att ha möjlighet att faktiskt kunna hjälpa människor på riktigt. Och här står jag nu efter en månad med diplomet i handen! Min filosofi går inte ut på att hålla sig till strikta dieter eller vara tvungen att utesluta något för alltid utan helt enkelt att det man stoppar i munnen ska vara varierat och så nära naturligt ursprung som möjligt. En hållbar livsstil som gör oss glada och friska länge!

Detta är en låga jag är ganska säker kommer brinna mycket länge❤️

Slutligen vill jag tipsa om en dokumentär från vetenskapens värld på SVT-play

Guldet i dina tarmar

https://www.svtplay.se/video/24346429/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-31-guldet-i-dina-tarmar

Må gott! Kram

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentera (0)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.