SofiaMartinsson

En sån där fin helg igen

Söndag kväll ❤️

Hoppas ni haft en skön helg! Vädret har ju varit på topp så himla härligt att sommaren är här nu. Ska detta hålla i sig blir det svettiga nio veckor fram till BF! Det har blivit lite glest med inlägg senaste i och med slutspurt av skola och annat. Men det ska det bli ändring på för nu är det sommarlov!?

Vi hann knappt flytta in i lägenheten förrän det köptes in pallkragar, plantor och frön att så på vår lilla uteplats. Har länge sett fram emot att kunna odla egna grönsaker och bär att kunna plocka av under sommaren. Tycker det känns så himla lyxigt! Och dessutom har man koll på innehåll i jord och gödsel. Då vi var lite sena på pucken i år så fick vi köpa färdiga plantor men till nästa säsong så är vi på banan. Det gäller att börja i tid med förodling av fröerna för att hinna få skörd under sommaren och vi hade inte riktigt förutsättningarna för det i vår förra lägenhet.

Plantorna vi köpte var: Cocktailtomat, minigurka, majs, sockerärta, smultron & jordgubbar. Utöver det har vi satt plocksallad, blomkrasse & sommarmorötter. Vi har lite plats över så det åker säkert ner något mer härligt inom kort.

Vi köpte naturgödslad planteringsjord, biokol och kogödsel och blandade ihop vår egen bas till pallkragarna.

Ett supertips är att engagera de små i plantering och skötsel. Noomi tycker det är så spännande att se hur allt växer och särskilt att hjälpa till med vattningen såklart. Så fort vi vaknat på morgonen har det varit vårt första mission. Det hon väntar allra mest på (aningens otåligt) är att jordgubbarna ska mogna! Det har hunnit bli några röda som hon redan har norpat haha. Att föra in detta intresset redan nu tror jag är en stor fördel. Nu tycker Noomi om grönsaker, frukt och bär sedan tidigare men för barn som har lite svårt med grönt kanske det kan vara en bra idé att börja från scratch och lära dom vart det kommer ifrån? Det blir en rolig grej!

I fredags lämnade jag lillan på pappahelg och sen hade vi fredagsmys och lagade musslor. Det är ju så otroligt lätt och blir så gott! Brukar köra på vinkokta musslor men denna gången testade vi ett veteöl.

Moules

Vi fräste schalottenlök, vitlök, fänkål, selleri och morot som var finhackat och hällde sedan i de sköljda och skrubbade musslorna (släng de som är skadade eller öppna). Efter det i med veteölen och på med locket så allt fick koka upp tills musslorna öppnat sig (ca 5min). Sedan lyfte vi ur musslorna för att tillsätta grädde från Järna och smaksätta med salt, peppar, citron och ett stänk cayenne och lät detta sen puttra ihop en liten stund. Sedan åkte musslorna i grytan igen tillsammans med rejält med grovhackad persilja. VOILÀ! Middag på 15min. Till detta hade vi Sebastien Boudets magiska surdegsbröd.

På lördagsmorgonen vaknade vi tidigt och hade en mysig förmiddag tillsammans innan jag skulle åka till jobbet. Gjorde egen selleri- och fänkålsjuice, äggmackor och kaffe som vi dukade ut i solen. Kvalitetstid!

När jag kom hem från jobbet körde vi en repris i matlycka och bestämde oss för att grilla fiskpaket. Just nu är det faktiskt det mest lyxiga för oss. Att bara få vara hemma tillsammans och fixa och dona. Äta gott och bara njuta av livet.

Fiskpaket

Torskryggen saltas och peppras på båda sidorna innan de läggs centrerat på dubbla foliepapper. Därefter läggs förkokt färskpotatis (10min) runt om. Sedan körde vi rädisa, salladsärta och riven pepparrot. Oförskämt mycket dill och några rejäla klickar smör. En halv citron pressas över och läggs med i paketet och återigen en sväng salt innan förslutning. Därefter hade vi dom på grillen ca 20 min (15-20 min här får man hålla lite koll beroende på hur varmt man har) Vi grillade även på knipplök och sparris vid sidan. DONE!

Dessa två recept är bland de enklaste man kan göra men också typ det godaste man kan äta! Dessutom så otroligt snabbjobbat!

Idag har jag och Adde donat i sovrummet och fått upp mörkläggningsgardiner. Ska bli så himla skönt att inte vakna 04 (om inte för att man måste upp och kissa haha). Sen har lillebror fått sin säng på plats och det blir ytterligare lite mer verkligt att vi snart är fyra i familjen. Längtar så mycket och är så nyfiken på honom nu❤️

Yey! Jag kan nu ha tofs!

Imorgon ska vi till barnmorskan på kontroll. Det är väldigt glest mellan besöken när man är omföderska. Tror jag varit där typ 3-4 ggr sen vi fick veta. Men det är samtidigt ganska skönt. Jag har mått så himla bra efter vecka 12 så har inte funnits någon anledning att springa där. Men imorgon får jag sprutan eftersom jag är Rh-negativ och lillebror är Rh-positiv och sen blir det nog de vanliga med mätning, lyssna på hjärta och kolla järn och socker.

Ha en fin vecka ❤️

Kram!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.