SofiaMartinsson

Konsumtion och hållbarhet

Inlägg i samarbete med ShopAlike

Härliga fredag!?

Kläder är oavsett om man är modeintresserad eller inte något som vi ju alla behöver konsumera mer eller mindre. För min egen del så finns absolut intresset för mode och jag tycker det är jättekul att hitta plagg som jag känner är jag och som jag kan identifiera mig med. De senaste åren har jag blivit mer medveten när det kommer till materialval och hållbarhet och har handlat allt mer second hand men jag skulle inte se mig själv som en storshoppare. Sen är det givetvis på grund av andra orsaker också då jag varit ekonomiskt begränsad som föräldraledig och studerande under tre års tid. När jag fick barn förstärktes även dessa tankar kring att sträva mot så naturliga och hållbart producerade material som möjligt. En liten nyfödd bebis med sin sköra hud vill man ju behandla varsamt och inte utsätta för onödiga gifter eller främmande ämnen.

ShopAlike är en sida som samlat onlinebutiker och märken med produkter inom mode, livsstil och heminredning där man har möjligheten att jämföra priser så man alltid kan hitta det bästa erbjudandet. De har även gjort en guide med massa bra information om kläder och textilier. Bland annat kan man få tips hur man ska ta hand om sina kläder för att de ska hålla längre eller hjälp med hur man återställer ett plagg som krympt i tvätten. Ni finner guiden här!

I slutet av guiden tar de även upp miljötänket som idag spelar allt större roll hos konsumenterna vilket är fantastiskt! För att hänga med på marknaden idag krävs det att man som företag och designer jobbar hårt för att kunna möta denna efterfrågan. Man måste ha en stark hållbarhetsprofil från det att kläderna tillverkas i fabrik med arbetsförhållanden samt miljöpåverkan och sen hela vägen till det att konsumenten har kläderna i handen. Spännande forskningsområden just nu är material som gör det möjligt att smälta ned kläder för att kunna göra nya produktioner men även biologiskt nedbrytbara material vilket skulle minska textilkonsumtionen och därmed miljöpåverkan drastiskt. Det gör mig oerhört glad att se att dessa frågor tar allt mer plats på agendan. Här får ni även länken till https://www.shopalike.se/

Slutligen skulle jag vilja komplettera med ett eget tips som har med tvättandet av kläder att göra. Tvättmedel och framför allt SKÖLJMEDEL. Jag håller med om att sköljmedel som gör kläderna mjuka, sköna och väldoftande kan vara väldigt frestande även om jag själv är ganska känslig när det kommer till dofter. MEN sköljmedlet skadar ofta kläderna och försämrar livslängden på plaggen och dessutom när det kommer till ”stretchiga plagg” med elastan så förstör sköljmedlet dess fibrer. Jag jobbar med jeans och ser ofta kunder som kommer tillbaka med sina jeans som helt tappat sin form och känsla. Sköljmedlet. Dock är den stora och farliga effekten med sköljmedel det som är mest skrämmande, att det påverkar vår hälsa och även vår miljö! Det innehåller så stora mängder kemikalier att de kan vara hormonstörande (ftalater) och dessa är mycket svårnedbrytbara för vår natur. Hormonstörande ämnen är självklart inte bra för någon men särskilt avråds att utsätta barn då de är mycket mer känsliga och deras neurologiska utveckling kan ta skada. Dessa ämnen är även mycket allergiframkallande så har du någon form av hudproblem, prova att sluta med sköljmedel!

Tips att tänka på vid tvättning:

  • Välj ett miljö- och kravmärkt tvättmedel som är parfymfritt
  • Skippa sköljmedlet
  • Vill man ha mjukheten i plaggen använd ättika
  • Ättikan underhåller även maskinen så den håller sig ren och fräsch
  • För doft tillsätt en eterisk olja exempelvis lavendel
  • Tvätta inte kläderna för ofta och fyll hela maskinen när du väl ska tvätta

Med dessa små förändringar kan vi slippa exponeras för onödiga kemikalier vilket både gynnar oss själva men även vår miljö. Det kan väl vara värt att testa?

Hoppas ni alla får en underbar helg ❤️

Kram /S

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.