SofiaMartinsson

Veckans mat och något som gör mig förbannad

Hej!

Måndag och ny vecka vilket känns så härligt tycker jag ✨

Om det är något som kan vara klurigt under veckorna när tiden inte är helt på ens sida är vad man ska laga för vardagsmat. Att laga mat är något jag tycker är väldigt roligt och finner meditativt men inspirationen kan svaja och det kommer i vågor. Brukar ni planera veckans mat genom att storhandla? När det bara var jag och Noomi var det inte så stor mening, mycket av varorna som blev dåliga bara. Men nu när vi är flera i hushållet och ruljansen är större fungerar det bättre. Det blir dock en hel del varje-dag-handling fortfarande. Fördelarna med det är att man kan hitta råvaror och produkter med nice price och kort datum. Därmed kan man hjälpa till att minska matsvinnet och plånboken samtidigt. Fair deal ju! Sveriges livsmedelshantering står för hela 20-25% av vår totala klimatpåverkan. Det är jätteviktigt att vi inte köper mer mat än vad vi använder.

Här kommer en liten vardagsmatsedel som kanske kan hjälpa någon i inspirationskrisen:

Måndag – Fiskpaket på torsk

Tisdag – Pasta & Linsbolognese

Onsdag – Plåtmat (potatis, morötter, betor, palsternacka i ugn), guacamole & bönsallad

Torsdag – Soppa på broccoli & gröna ärtor

Om någon skulle vilja veta mina recept får ni säga till!

Något som förbryllar mig när jag handlar är alla de onaturliga ämnen som är insmugna i alltför många livsmedel idag. Det kan vara allt från konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och diverse E-ämnen. Vi får i oss mer konstgjort skräp än näringsriktig mat. Är detta något ni tänker på när ni handlar, att titta på innehållsförteckningen? Jag är riktigt petig faktiskt.

När man ska köpa exempelvis krossade tomater och upptäcker att Ica har smugit ner E330 (artificiell citronsyra) i sin produkt helt plötsligt? Då pratar vi ändå om den ekologiska varianten. Why?! Den har aldrig innehållit det förut så varför nu? Antagligen har det med pengar att göra och det gör mig förbannad. Om vi ska gå in på just citronsyra E330 så är detta ett ämne som utvinns ur svartmögel i surhetsreglerande syfte och för att minska missfärgning och nedbrytning och är dessutom väldigt billigt att framställa. Att svartmögel är skadligt och allergiframkallande vet man ju eller hur. Hus och byggnader med svartmögel är obeboeliga och kräver sanering. Att dessa ämnen sen ska ingå i livsmedel och in i våra kroppar? Jag får inte ihop det. Det finns naturlig citronsyra att tillgå men jakten på vinst driver industrin till att använda denna geggan. Det är så sorgligt. Detta ämne finns tyvärr i alla möjliga olika livsmedel och även i skönhetsprodukter, Jag läser dagligen om personer som upplever allergiska reaktioner från citronsyra E330. Flera av de som helt utesluter den ur kosten blir av med exempelvis sin pollenallergi men även andra allergier. Många kopplar den även till att kroppen reagerar med hudproblem som eksem och klåda. Den har alltså en korsreaktivitet och kan leda till en rad olika tillstånd i kroppen. Eftersom jag brinner för ren mat och hälsa vill jag gärna dela med mig av informationen för många har nog ingen aning. Då har vi bara snuddat vid ett av alla dessa ämnen…

Satsa på naturliga citroner istället❤️

Fallet med de krossade tomaterna bevisar att även en sån som jag som är petig också måste vara på min vakt hela tiden. Vi luras så lätt av denna industri. Ta nån minut extra nästa gång ni är i affären och kika hur ert intag ser ut och tänk på de små liven deras kroppar är så mycket känsligare än våra.

Ha en grym vecka!

Kram/S

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Vilken koll du har! Jag behöver verkligen lära mig mer, särskilt nu när vi står inför matintroduktion! Fastnar alltid väldigt länge framför barnmatshyllan oavsett om jag bara ska välja gröt eller nån burk , försöker läsa och googla men det är bannemig en djungel det där!?

    1. sofiamartinsson

      Ja lite koll har jag fått i och med mitt stora intresse för ren mat ☺️ Men som jag skrev så händer det hela tiden nytt och man måste vara på sin vakt hela tiden! Det är ett jättebra första steg att redan i affären kolla innehållsförteckning men jag håller verkligen med dig om att det är en djungel ? Denna artikeln kom ut för inte så längesen skriven av Ann Fernholm angående snacks till småbarn
      http://annfernholm.se/2019/05/02/oppet-brev-till-semper-varfor-saljer-ni-processad-skrapmat-till-spadbarn/
      Vi får hjälpas åt att informera varandra och göra så gott vi kan för det små ❤️ och även för oss själva! Kram