Sarianne

Därför är pedagog det bästa yrket!

Det råder inga tvivel om att det är stor brist på förskollärare runt om i landet idag, för ett tag sen fick jag ett mail ifrån en läsare som funderade på att börja plugga till förskollärare och ville ha svar på några frågor och funderingar.

Jag har en bakgrund inom vården men har alltid haft i bakhuvudet att det är barn jag vill arbeta med i någon form. Jag skrev iallafall ner mina tankar kring yrket och jag tänkte även dela med mig av det till er, kanske det finns fler som funderar men inte riktigt tagit steget.

Att jobba med något annat än med barn är för mig helt otänkbart det om något är en av de saker som jag brinner för. Tar du steget och väljer att utbilda dig vågar jag nästan lova att du kommer ha världens bästa jobb framför dig. Jag ska inte ljuga, det är tufft emellanåt och man får vrida och vända på sig själv många gånger för att komma fram till olika lösningar och förhållningssätt. Men ingen dag är den andra lik!

Vilket annat jobb möts du av glädjerop och kramar när du kommer på morgonen? Du ger av dig själv 110% men får lika mycket tillbaka. Som pedagog är du en stor förebild, du får använda dig av många olika uttrycksformer, du ser tindrande ögon som tycker att det du förmedlar är det mest spännande som finns just nu.

Du får möjligheten att påverka varje enskild individ på din arbetsplats med förmågor som rustar dem inför skolan och därmed även ett kommande vuxenliv. Du packar barnens ryggsäckar med erfarenhet och kunskap, du har möjligheten att påverka hur barnen kommer känna inför till exempel matematik – i förskolan genom det lustfyllda lärandet visar och prövar vi genom att leka fram kunskapen.

Du får dagligen uppleva när barn undersöker och genom dina pedagogiska glasögon skapar du nyfikenhet för barnen. Du får ett varierat yrke där du har chansen att göra varje dag unik och lekfull för barnen. Genom ditt yrke kommer du stöta på många situationer där du får reflektera över hur du kan göra på olika sätt. Du kommer att möta situationer som ger dig den där aha upplevelsen.

Ett yrke där du hela tiden möter nya utmaningar, ny forskning och ju mer du läser desto mer inser du att det finns att lära inom området. Varje dag, varje möte är unikt, du möts med glädje – du ger glädje. Du tillsammans med barnen upptäcker nya saker, du lär dig av barnen, deras tankar och resonemang är obeskrivliga. Jag älskar´t!

plugga till förskollärare

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.