Sarianne

Val av cykelhjälm kan rädda liv!

En av de allra viktigaste saker för oss föräldrar är att rusta barnen inför allt som komma skall. Det kan ibland kännas som en djungel, mycket man ska tänka på och alla vill vi naturligtvis våra barns bästa. En av alla de viktiga sakerna vi bör tänka på är valet av cykelhjälm. Allt för många olyckor har skett där barn har fastnat hängandes i hjälmen på ett eller annat sätt, ett ögonblicksverk.

Jag har pratat mycket med mina egna barn om att de absolut inte får leka med hjälmen på, när cykeln parkeras så tas även hjälmen av men barn är barn och en impulsstyrd handling kan lätt få vem som helst att glömma bort att hjälmen sitter på huvudet. Läskigt och obehagligt på samma gång när man tänker på vilka konsekvenser det kan ge.

  • Cykelaffären skriver att barn upp till sju rekommenderas  en småbarnshjälm med grönt spänne. Det gröna spännet har en funktion som gör att det löser ut vid en dragkraft. Detta för att barnet inte ska bli hängande i hjälmen om den skulle fastna. En småbarnshjälm ska vara CE-märkt och godkänd enligt standarden SS-EN 1080.
  • Viktigaste råden vid val av cykelhjälm enligt Råd & Rön är: Pröva cykelhjälmen noga inför ett köp, den ska sitta tight men ändå vara bekväm. Välj en cykelhjälm med bra ventilation så blir den bekvämare att använda. På länken finns mer nyttig info att läsa om hjälmar.
  • Konsumentverket ger information om cykelhjälmar med det gröna spännet: En småbarnshjälm känns igen på det gröna spännet (och/eller det gröna hakbandet) som är en säkerhetsanordning, konstruerad för att lösa ut vid viss belastning. Till exempel om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen.
  • En cykelhjälm, för barn över 7 år och vuxna, skall uppfylla grundläggande krav på bl a säkerhet och vara CE-märkt, CE EN 1078 (info Ntf).

    I lördags fastnade en 12årig pojke med sin cykelhjälm i en klätterställning och blev hängandes och vårdas fortfarande för allvarliga skador, pojkens pappa går nu ut och uppmuntrar andra föräldrar att se över sina barns hjälmar så det har grönt spänne. Folksams test på cykelhjälmar beskriver att en hjälm med det gröna spännet löses ut redan vid 9-14 kilos belastning en vanlig cykelhjälm däremot löses inte ut förrän vid 50 kilos belastning.

    Min tanke är att det här lämnar väldigt stort ålderspann i en gråzon min första tanke är ju att det (oftast) är efter sju års ålder som barnen får börja gå iväg till någon närliggande park själva eller gården där man bor, efter sju års ålder bör det väl verkligen erbjudas en cykelhjälm med grönt spänne då föräldrarna inte är med. Vid den åldern bör man som förälder ha pratat mycket med barnen om när hjälmen ska och inte ska användas.  Men barn är fortfarande barn och olyckor sker.

    En vanlig cykelhjälm löses inte ut förrän vid 50 kilos belastning – Inte ens min 13åring väger över 50kg.

    Jag har googlat mig fram och tillbaka, finns det cykelhjälmar med det gröna spännet för barn över sju år?

    cykelhjälm för barn

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sarah

    När jag skulle köpa hjälm nu till mina 4 åringar så frågade tjejen om det skulle vara en cykelhjälm eller en lekhjälm..för om det skulle vara en cykelhjälm kunde det gröna spännet lösa ur när barnet ramlar på cykeln och hjälmen flyger av..så…vad ska man ha!?!

    1. sarianne

      Ja visst är det klurigt, när jag har läst så verkar det vara mycket en myt att de med gröna hjälmar ska ramla av, iallafall om mans kan ska tro det testar jag läst om. Jag har själv ingen erfarenhet av det! Men jag tycker att alla som säljer cykelhjälmar i butik borde få en ordentlig utbildning vad som gäller!

  2. Lisa

    Ser fram emot vad ni hittar. Min 6-åring har lite större huvud, och jag har inte lyckats hitta någon lagom hjälm med grönt spänne. Jag måste vaka honom som en hök för det går på ett ögonblick från cykel upp i ett träd med hjälmen på. Skulle så gärna vilja att han får vara säker.

    1. sarianne

      Jag delar din oroa, som jag skrev det är ju efter (hos oss) sex sju års ålder som barnen kan få röra sig till parken som ligger brevid själva eller cykla till grannen då är man inte med och har samma koll. Vi pratar varje gång innan hon cyklar iväg att hon måste ta av sig hjälmen men som sagt en impuls senare så…