Sarianne

Favorit i repris – Tio sätt att undvika stressade barn

Ett av mina mest lästa inlägg är Tio sätt att undvika stressade barn. Nu så här inför semestern märker jag stt det är otroligt mycket som ska klämmas in, avslutningar åt både höger och vänster.

Får påminna mig själv om att andas mellan varven! Så här såg inlägget ut som jag skrev tidigare i vår.
Ta några minuter och fundera över hur ditt/dina barns vardag ser ut!

Vad kom du fram till?

Det jag tänker är stress och tider att passa, hög ljudnivå och mycket som ska klämmas in under en vecka även för de små. Morgonen börjar med att hinna i tid till skolan, alla morgnar går inte alltid på räls, kläderna kanske skaver eller mackan som smakar plötsligt inte gott. Faktorerna är många för hur man kommer iväg på morgonen utan att låta stressen ta överhand. Vad möts barnen av sen? Vare sig de går i förskola eller skola möts barnen av stora barngrupper där ljudnivån är på en annan nivå än inom hemmets trygga vrå. Många barn går långa dagar och sen är det direkt hem, vissa dagar bara vända i dörren för att det är fritidsaktiviteter på gång för barnet eller syskon.

Hem efter aktiviter middag och hopp i säng, sen fortsätter dagarna så. Har ni tid för att stanna upp?

Jag brinner mycket för det här att ge barnen möjlighet till just lugn och ro, ljudnivå som är anpassade för deras små känsliga öron och en stressfri vardag. Alla dagar går kanske inte att göra stressfri helt då det är en del av vår vardag 2015 men att sträva efter att även i stressen hitta små glimtar som leder till avkoppling.

Att fånga upp ett stressat barn kräver närvarande vuxna och lyhördhet, barnens stress kan bero på många olika saker men jag tänker främst på att förebygga den här vardagsstressen som vi många vuxna känner av. Ordentligt med sömn, mat på fasta tider och närhet är min melodi vad det gäller mina egna barn! Att barnen får tillgång till rörelse och frisk luft är också för mig jätteviktigt.

Mina bäst tips för att skapa en stressfri vardag för barnen är:

Ät frukost i lugn och ro, studier visar att barn som äter en ordentlig frukost klarar skoldagen bättre.

Mobilfria tider, varje vardag mellan 18-20 har vi helt mobilfritt hemma. Detsamma gäller även för tv:n.

Läs tillsammans, efter att barnen är hämtade läs tillsammans en stund i soffan och mys ordentligt innan matlagning och plockning behöver dras igång.

Jobba tillsammans, städa ihop för att få mer tid. Vi ställer äggklockan på 15 minuter varje kväll och städar hela familjen. Otroligt vad mycker man hinner om alla hjälps åt och tid finns över till annat.

Underskatta inte effekten av lugn musik, jag använder det båda hemma och i mitt jobb som pedagog. Tempot blir alltid behagligare med lite lugn musik i bakgrunden.

Packa och lägg fram dagen innan, läxpapper, kläder, kläder till gymnastiken, frukt i väskan. Lägg fram allt dagen innan så slipper ni stressen på morgonen. Inget kan vara så stressande som att leta efter den försvunna vanten på morgonen eller den ena skon till gymnastiken.

Familjemöte, vi har inför att vi sitter ner tillsammans varje söndag. Vi skriver veckomatsedel samt handlar inför veckan, ser över kalendern så vi vet vad vi har framför oss, bestämmer redan då vem som ska hämta, lämna vid skolan och vid aktiviteter. Barnen vet vad som händer och är delaktiga i hur veckan ser ut. Allt handlar om att minimera stressen.

Spadagar, i tid och otid har vi spadagar hemma. Det kan vara ett fotbad, en hårinpackning, ansiktsmask eller massage. Alla deltar och har en mysig avkopplande stund tillsammans.

Se till att barnen får ordentligt med sömn, a och o för att klara sin vardag på bästa sätt.

Tänk på att du som vuxen förmedlar känslor, barnen lär sig tolka dig snabbare och bättre än du tror. Är du stressad smittar du av dig till barnen så för att undvika att ditt barn blir stressat så behöver vi se till oss själva i första hand!

1

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.