Sarianne

14 saker att tänka på när du väljer förskola

Att välja förskola till sina barn är stort för många, eller alla skulle jag säga men på olika sätt. Vad som är viktigt för just er familj att barnen får uppleva under sin dag på förskolan skiljer sig såklart. Många beskriver det som en djungel att välja, vad ska man gå efter, hur litar man på sitt val och tänk om man inte får sitt första val!

Hur ska man tänka vid val av förskola?

Några tankar att fundera kring när det är dags att ställa sig i kö till barnomsorgen!

  • Som det allra fösta steget ta dig tid att promenera runt området där ni bor. Vilka förskolor finns, hur ser utemiljön ut. Vilket första intryck ger det dig? Finns det någon förskola i din närhet som har speciell inriktning, Ur & Skur eller något annat som kan intressera er?
  • Jag fick rådet (för många år sen när vi sökte förskola till vår äldsta) att ha pedagogerna i åtanke när du passerar förskolegårdar. Vilken upplevelse får du, är de engagerade? Promenera förbi ett par gånger och bilda dig en uppfattning om du kan se ditt barn på den förskolan.
  • Ta kontakt med förskolan och fråga om du får komma förbi, mitt tips skulle vara att kika runt på fler förskolor för att få en uppfattning om vad som känns viktigt för just er som familj. Ju fler platser du besöker desto mer erfarenhet får du och kommer säkert veta ganska snart vad ni letar efter.

När ni väl är ute på besök kommer du snabbt att få ett första intryck. Kommer pedagogerna fram och hälsar på dig och visar sig genuint intresserade av dig/er eller får ni ett leende i förbifarten? Några punkter att fundera kring när du är ute och hälsar på

  • Stämningen, hur känner du av den på förskolan?
  • Ljudnivån? Den kan givetvis skilja sig från olika situationer men du bör kunna känna av om det finns ett lugn på förskolan.
  • Hur ser väggarna och alster ut? Har barnen varit delaktiga i att planera sin vardag?
  • Vad får du för känsla överlag utifrån inomhusmiljön? Det material som erbjuds känns det stimulerande och aktuellt? (Det brukar oftast finnas förråd där leksaker/material förvaras för att tas fram i omgångar så låt dig inte skrämmas om det känns ”lite”).
  • Finns det något rum/plats för lugn och ro?
  • Hur är pedagogerna placerade, sitter de på golvet med barnen?
  • Vilken typ av dokumentation kan du se?
  • Hur tänker förskolan kring utevistelse, får barnet vara ute minst en gång per dag?
  • Dra dig inte för att ställa frågor, det finns inga dumma frågor! Ring tillbaka några dagar senare om det är så att du kommer på fler frågor.
  • Placering: För vissa a och o med lekkamrater i närheten eller tycker du det går bra att åka ett par kilometer?
  • Magkänslan, lita på den!

Fyll gärna på i kommentarerna vad som var viktigt för dig när ni ansökte om förskola eller vad ni tänker kommer vara viktiga frågor när ni väl söker!

hur väljer jag förskola?

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag vill bara uppmuntra alla sökande att inte ge upp efter första försöket, det ska inte vara ett val mellan mer eller mindre dåligt.
    Min dotters förskola är helt fantastisk på alla vis! Pedagogerna är inte bara bra pedagoger utan bra, trevliga människor både privat och på förskolan. De visar ett aktivt intresse för barnen och deras lek och välmående.
    Träffar vi dem utanför förskolan tar de sig tid att hälsa och prata med barnen.
    Det är en ur och skur förskola som verkligen tar vara på vår underbara utomhus miljö och väver in lärandet i aktiv lek.
    Har tusen argument till varför jag tycker så bra om den men kan inte komma på något dåligt. Utöver de planerade utflykter de gör varje vecka så anpassar de dagligen aktiviteterna utifrån väder och barnen.

  2. L

    Ställ er i närmaste park o se hur pedagogerna agerar. Barnen har västar så man ser lätt vilken förskola det är…

  3. Filippa

    Den viktigaste frågan är vad du vill uppnå med ditt barn och hur förskolan kan hjälpa eller skälpa det.
    Jag tycker tex att det är viktigt att mitt barn blir bemött med respekt och att hen får lära sig att reflektera och bli hörd.
    Jag vill inte ha ett lydigt barn som gör så som jag säger åt den. Jag vill gärna få frågan varför.

    Det är få förskolor som passar in på den beskrivningen. De flesta säger att de sätter barnet i centrum och visar respekt och likvärdighet men vad det innebär i praktiken stämmer ofta inte in på hur jag ser på det.
    Jag dömde först bort en montessoriförskola för att gården var tråkig och pedagogerna lekte inte så mycket med barnen.
    När jag kom in på förskolan så fick jag en glad överraskning över hur vackert det var och hur bra pedagogerna mötte mitt barn. Förstod senare att det fanns ett syfte med att observera mer än att leka med barnen. Även gården var väl genomtänkt och barnen älskade den.

  4. Laura

    Vilka bra tips! Vårt barn ska inte till förskolan förrän om 3 år (nej, hon är inte född än…) men det gäller att samla på sig massa tips när tiden väl är inne :)

    1. Anna

      Det är aldrig för tidigt att börja kolla runt och se vilka alternativ man har! Jag började kika runt medan jag var gravid. Kom ihåg bara att inte stressa upp dig, det finns tid att välja i lugn och ro, du måste inte bestämma dig efter första intrycket du har tid att skaffa fler :)

  5. Szilvia Sandslott

    Kom gärna ihåg att ta kontakt med föräldrar som redan har barn på förskolan. Vänta gärna utanför någon dag o fånga en och annan som inte ser för stressad ut. Fråga om dennes egna upplevelser om förskolan och pedagågerna.
    Och framförallt ! – våga ställ krav på förskolan när du väl har börjat och någonting är helt uppåt väggarna fel. Men kom ihåg, visa respekt när du gör det. ;)