Sarianne

15 tips på roliga och lugna aktiviteter för sjuka barn

Februari, förra året var första gången jag hörde uttrycket vaburari och jag kan så här i efterhand förstå att februari fick sig ett helt eget smeknamn. Våra var sjuka i både tid och otid den månaden, hoppas på klar bättring i år.

Graden av hur påverkade barnen blir vid olika sjukdomar varierar väldigt här hemma, ibland sängliggandes men andra gånger är de hur pigga som helst trots feber.Jag brukar alltid se till att ha lite happenings redo inför de där vabdagarna. Jag tycker det är mysigt att sätta lite extra guldkant på tillvaron när barnen är sjuka. Till exempel ta fram finaste sugrören så de får i sig ordentligt med vätska eller göra ett fint fruktfat och även några aktiviteter när det blir för långtråkigt att spendera tiden med en film i soffan.

Mina bästa tips för att överleva vaburari är:

  1. Fiska ifrån sängen. Klipp ut fiskar, sätt på ett gem på varje fisk. Under fisken kan man skriva små roliga uppdrag som man ska göra under dagen. Till exempel läs en bok, sjung en sång, ät en glass, baka en kaka eller spela ett spel. Barnen får under dagen fiska ett kort och så gör man helt enkelt det som står på kortet. Ett litet fiskspö gör du enkelt med en blompinne och tråd, häng fast en liten kylskåpsmagnet så kan du fiska upp fiskarna.
  2. Tälta med bokläsning. Antingen bygger ni en egen koja under köksbordet eller så tar ni fram tältet och tältar inomhus, tar fram favoritboken och ligger länge bland kuddar och läser tillsammans.

tips att göra när barnen är sjuka

3. Ljudmemory. Fyll olika burkar med material som (bomull, ris, vätska, bjällror, mindre bitar av knäckebröd, skruvar). Det ska vara två av varje så man kan hitta ljudparen. Förslag på burkar kan vara gamla medicinburkar, tändsticksaskar (om man hoppar över vätska) eller pantflaskor.

4. Ät c-vitaminer. Gör en rolig frukttallrik tillsammans och låt barnet vara med om han/hon orkar.

621

5. Gör egen trolldeg. Recept: 1 dl varmt vatten, 2 dl mjöl,1 dl salt,1 msk olja och ev karamellfärg, blandas ihop till en smidig deg.

6. Gör experimentet gummiägget garanterat något som väcker häpnad hos alla barn.

7. Smälta pärlor.

vaburari

8. Gör dina egna snurror av pärlplattor.

pyssel med pärlor

9. Ansiktsmålning

ansiktsmålning

10. Spela spel, lägg ett pussel, läs en bok eller lät dig ett trolleritrick som du kan styla med inför barnen.

11. Sockermålning

12. Gör dina egna pärlor

13. Baka en kaka eller laga ett eget bröd tillsammans.

14. Glitterflaskor häll i vatten, glitter och karamellfärg i en Petflaska. Kan roa barn under långa stunder bara genom att skaka på flaskan och se glittret åka runt.

15. Smakleken ett tips när barnen inte vill äta under tiden de är sjuka är att leka smakleken. Skär upp en lagom mängd med varierande frukter i mindre bitar. Låt barnet blunda och gissa vilken frukt det är.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.