Sarianne

Tio sätt att undvika stressade barn!

Ta några minuter och fundera över hur ditt/dina barns vardag ser ut!

Vad kom du fram till?

Det jag tänker är stress och tider att passa, hög ljudnivå och mycket som ska kämmas in under en vecka även för de små. Morgonen börjar med att hinna i tid till skolan, alla morgnar går inte alltid på räls, kläderna kanske skaver eller mackan smakar plötsligt inte gott. Faktorerna är många för hur man kommer iväg på morgonen utan att låta stressen ta överhand. Vad möts barnen av sen? Vare sig de går i förskola eller skola möts barnen av stora barngrupper där ljudnivån är på en annan nivå än inom hemmets trygga vrå. Många barn går långa dagar och sen är det direkt hem, vissa dagar bara vända i dörren för att det är fritidsaktiviteter på gång för barnet eller syskon.

Hem efter aktiviter middag och hopp i säng, sen fortsätter dagarna så. Har ni tid för att stanna upp?

Jag brinner mycket för det här att ge barnen möjlighet till just lugn och ro, ljudnivå som är anpassade för deras små känsliga öron och en stressfri vardag. Alla dagar går kanske inte att göra stressfri helt då det är en del av vår vardag 2015 men att sträva efter att även i stressen hitta små glimtar som leder till avkoppling.

barn behöver lugn och ro

Att fånga upp ett stressat barn kräver närvarande vuxna och lyhördhet, barnens stress kan bero på många olika saker men jag tänker främst på att förebygga den här vardagsstressen som vi många vuxna känner av. Ordentligt med sömn, mat på fasta tider och närhet är min melodi vad det gäller mina egna barn! Att barnen får tillgång till rörelse och frisk luft är också för mig jätteviktigt.

Mina bäst tips för att skapa en stressfri vardag för barnen är:

  1. Ät frukost i lugn och ro, studier visar att barn som äter en ordentlig frukost klarar skoldagen bättre.
  2. Mobilfria tider, varje vardag mellan 18-20 har vi helt mobilfritt hemma. Detsamma gäller även för tv:n.
  3. Läs tillsammans, efter att barnen är hämtade läs tillsammans en stund i soffan och mys ordentligt innan matlagning och plockning behöver dras igång.
  4. Jobba tillsammans, städa ihop för att få mer tid. Vi ställer äggklockan på 15 minuter varje kväll och städar hela familjen. Otroligt vad mycker man hinner om alla hjälps åt och tid finns över till annat.
  5. Underskatta inte effekten av lugn musik, jag använder det båda hemma och i mitt jobb som pedagog. Tempot blir alltid behagligare med lite lugn musik i bakgrunden.
  6. Packa och lägg fram dagen innan, läxpapper, kläder, kläder till gymnastiken, frukt i väskan. Lägg fram allt dagen innan så slipper ni stressen på morgonen. Inget kan vara så stressande som att leta efter den försvunna vanten på morgonen eller den ena skon till gymnastiken.
  7. Familjemöte, vi har inför att vi sitter ner tillsammans varje söndag. Vi skriver veckomatsedel samt handlar inför veckan, ser över kalendern så vi vet vad vi har framför oss, bestämmer redan då vem som ska hämta, lämna vid skolan och vid aktiviteter. Barnen vet vad som händer och är delaktiga i hur veckan ser ut. Allt handlar om att minimera stressen.
  8. Spadagar, i tid och otid har vi spadagar hemma. Det kan vara ett fotbad, en hårinpackning, ansiktsmask eller massage. Alla deltar och har en mysig avkopplande stund tillsammans.
  9. Se till att barnen får ordentligt med sömn, a och o för att klara sin vardag på bästa sätt.
  10. Tänk på att du som vuxen förmedlar känslor, barnen lär sig tolka dig snabbare och bättre än du tror. Är du stressad smittar du av dig till barnen så för att undvika att ditt barn blir stressat så behöver vi se till oss själva i första hand!

kottebanan söderköping

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dorota

    Super bra tips.
    Tack.
    Catharina prova leka med dom när det gäller kläder.
    Mina 2 flickor älskar när jag säger att vi ska flyga till rymden och dom måste ha på sig rymdkläder.
    Ibland jag gör tävling.
    Vem ska ta på sig allt först.

  2. Mia

    Hej

    Förutom delen med frukten i väskan, antar att du menar till skolan, så är det toppenförlsag för många familjer.

    Varför jag inte gillar frukten… Jo eftersom skolan ska stå för alla måltider, inklusive matsäckar och frukt. Det känns så fel att det fortfarande tros att vi föräldrar är skyldiga till att se till att barnen har frukt och matsäck.. Varför betala två gånger för något vi inte behöver

    / Mia

    1. sarianne

      På barnens skola har de faktiskt tagit bort det här med frukten nu, jag skickar däremot med en iallafall som de kan äta på rasten! Vet inte hur det ser ut statistiskt sätt men de allra flesta har nog kvar att barnen ska ha med sig egen frukt fortfarande!?

  3. Jossan

    Toppentips! TACK!
    Hemma hos oss gör vi så på morgonen att jag kliver upp tidigare medans Elsa och Pappan sover och gör mig klar. Då är det lugnt och inte nån stress alls att hinna med att göra iordning Elsa i lugn och ro. Sen har jag den turen att jag går på flex vilket innebär att jag inte behöver vara på jobbet prick åtta typ utan jag kan komma tidigare eller senare om det så kräver. Detta gör ju att vi inte behöver stressa.

    Visst är det lätt att stressa som småbarnsförälder och förälder men jag är helt övertygad om att våra barn känner av det och det smittar av sig på dom.

    Vi brukar har familjetid där vi umgås utan tv och mobil. Att bara vara i nuet är viktigt och att vara ute och leka i naturen.

    Nu när Elsa är så liten så har hon inga aktiviteter efter förskolan utom då babysimmet som vi prioriterar och vill att hon ska gå.

    Nu ska jag sluta surra. Tack än en gång! Kram Jossan

    1. sarianne

      Barnen tittar såklart på barnprogram, men vi använder oss av svtplay eller viaplay så de tittar en stund efter vi kommit hem. Barnen tittat aldrig ”live” på barnprogrammen :)

  4. Catharina

    Vad gör man om barnen bara springer runt och inte ta på sig, och man säger till dem hela tiden. ? Då blir jag stressad och höjer tonläget. För att jag blir irriterad. . :-D :-D

  5. Terese

    Åh så glad jag blir över att det skrivs om detta viktiga ämne, få tänker nog på att även barn kan må dåligt av för mycket stress. Tummen upp för eran heliga tillsammanstid!!

    1. sarianne

      Vad roligt att du gillar inlägget, jag känner som dig att barnen ofta hamnar i skymundan vad det gäller stressen, många barn mår dåligt av det och även vi vuxna och jag tror att samhället kommer generera mer och mer vardagsstress (tyvärr).

    1. sarianne

      All heder till dig som pluggar och är ensamstående, minns att jag tyckte tiden var knapp att plugga även om jag lever i ett förhållande.

  6. Sune

    Ja, slutar man 14 går det ju bra att ha skärmfritt mellan 18 och 20 och mysa i soffan innan matlagning. För oss som dimper ner hemma vid 17-17.30-tiden och ska svänga ihop mat är det svårare att få ihop det.

    1. sarianne

      ja det förstår jag, jag har vissa veckor jag är hemma den tiden också och då har vi en annan typ av planering. En Nordic Cooker som lagar maten medan vi är på jobbet och förberedelser hela tiden inför kommande dag. Det funkar för oss men kanske inte för någon annan familj, huvudsaken är att man hittar något som funkar för en själv. Det behöver ju inte heller vara skärmfritt varje dag, man kan ju testa en dag i veckan om man nu tycker att det är något man vill prioritera i sin egen familj.

    1. sarianne

      Oj då! Det var ju inte riktigt syftet, jag tror det handlar om att hitta det som passar just sin familj och köra efter det!

    1. sarianne

      Hej!
      Tack för din fråga. Jag jobbar olika tider så vissa dagar är jag hemma redan vid 14 och då kan barnen använda elektronik en stund. Vi har valt att ha skärmfritt mellan 18-20 för att då är alla hemma tillsammans och vi kan fokusera på att vara tillsammans och prata om dagen, göra läxor och förbereda inför natten.