Sarianne

Mat och barn

Curlar ni barnen och deras mat?

Min bloggkollega Liniz har skrivit ett intressant inlägg kring det här med mat och barn, hur tänker nu kring det här?

Vi har haft rätt mycket diskussioner kring det här med maten här hemma, vi har två fröknar som blev allt mer kräsna år efter år. När de var små åt de i princip vad som helst sen förändrades det och den lilla äter ogärna saker med streck i som hon säger (grönsaker som till exempel purjolök).

Barnen smaklökar varierar väldigt, det den stora äter tycker inte lilla om och så vidare. Det här med att äta mat som enbart de tycker om tröttnade jag på till slut och började med matkasse för att få inspiration till nya maträtter och även för att de ska vidga sina vyer. Vi började med Linas matkasse, ingen hitt för oss och gick över till Linas matkasse, något bättre nu kör vi istället Icas matkasse och det är den som barnen har tyckt allra bäst om.

Äter de mer varierat nu efter nått år med matkasse? Faktiskt, de prövar mer olika maträtter, även om de inte alltid tycker om äter de för att kroppen behöver bränsle. Vissa dagar blir det bara potatis eller ris men då har de iallafall prövat vilket jag tycker är det viktigaste.

Den veckan vi inte har matkasse kan barnen få vara med och välja vad vi ska äta under veckan, då blir det ofta lasange (som bara den ena av dem gillar), tacos, köttbullar och makaroner (som den andra gillar).

Jag har några kompisar som lagar flera rätter om de vet att ett av barnen till exempel inte äter lasange. Hur gör ni hemma hos er?

Lagar du fler rätter eller får barnen det som serveras?

mellanmål till barn

rolig mat till barnen

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ingela25

    Vår 6 åring har ju ätit allt tills han börja förskoleklass och såg hur endel kompisar inte åt vissa saker som sås. Så det är har slutat äta här hemma och vi låter honom hållas. Annars så passar vi på att äta dem rätter han inte tycker om vilka är paj, varmsmörgåstårta när han inte är hemma. Så vi har nog tur än så länge:))) Men hemma hos ställer vi med bara fram en rätt och det är den som äts.

    1. sarianne

      Tråkig inverkan, sås som dessutom är det godaste av allt. Har hört många som blir påverkade av vad andra barn äter och inte i skolan, fast de egentligen tycker om tex sås så slutar de med detta för att kompisarna inte äter det, trist!

  2. Åsa

    Vi skriver veckomatsedel där barnen är med och önskar. Vi vuxna väljer dock också mat som vi tycker om så barnen får prova olika sorters mat.
    Viktigast för mig är att alla blir mätta och har en lugn trevlig stund tillsammans. Avskyr verkligen när måltider blir en prestigefylkd kamp. Hellre en extra macka till kvällen för att ”maten inte var god” än att vi ska tjata o gnata vid matbordet. De överlever. !! Tycker ofta att vi vuxna gör för stor sak av barns matvanor

    1. sarianne

      De äter när de är hungriga har man hört flera gånger, så är det ju också. Vi tvingar heller aldrig någon att äta upp, utan då får de äta av de som de tycker om istället.

  3. Elin

    Hemma hos oss serveras det en rätt och tycker man inte om det som serveras så blir man utan. Oftast får de prova innan de tackar nej helt. :)