Sarianne

Jösta och Johan

Jag fick hem barnböcker i veckan, vi älskar barnböcker, otroligt att det finns så många olika stilar och varianter på detta, fröken J är hemma är flitig med att slita upp paketen med just böcker och nya favoriter träder fram hela tiden. Jag fick bland annat den här boken som jag skulle vilja rekommendera, Jösta och Johan ifrån Sagolikt Bokförlag.

Det jag själv värdesätter mycket vid läsning av barnböcker är illustrationer, lika ofta som vi läser bokens text talar vi om bilderna istället. Jag tycker att det är ett levande sätt att involvera barnen i läsningen där de själva kan hjälpa till att läsa och berätta. Den här boken Jösta och Johan har tydliga och enkla bilder men en väldigt detaljrikedom i giraffernas ansiktsuttryck som jag gillar väldigt. Genom att enbart titta på känslan hos djuren får du ett omfång i känslornas betydelse och variation. Jättebra!

Språket i boken är av rimmande karaktär och flyter på, barnet kan även tillägga vilket rimord som kommer i slutet av texten vilket bidrar till att öka deras språkliga medvetenhet. Det finns ett fint budskap i boken, barnlängtan och adoption en kärleksfull skildring av detta ämne som en femåring förstår och visar empati inför.

Helt klart en läsvärd bok som även passar in som läsning hemma eller i förskolan, det viktiga ämnet allas lika värde är något som belyses på ett bra sätt och ger utrymme för fler diskussionsfrågor såväl som under läsningen som efteråt. Att tillägga: Det finns även med en ljudbok med två spår 1: orginalversionen och 2: godnattversionen.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.