Sarianne

Stäng av mobilen och var närvarande!

I nyhetsbrevet från Goboken som jag öppnade upp finns en artikel med rubriken Stäng av mobilen och var närvarande! Barnpsykologen Magne Raundalen riktar stark kritik mot föräldrar som oftare tittat på telefonen än sina barn.

När du använder din mobiltelefon minskar du tiden för samtal och uppmärksamhet med barnet flera gånger om dagen, och stjäl IQ-poäng från barnet. Språket är det viktigaste verktyget i uppbyggnaden av intelligens. Språket är under konstant utveckling, och det utvecklas inte särskilt bra av att höra föräldrarna prata i mobilen, och absolut inte när de använder den till annat, säger Raundalen.

För många har det blivit viktigare att vara ”online” än att koppla ner och vara närvarande. Vi vuxna kan säga ifrån om vi tycker någon sitter för mycket med mobilen. Barn kan inte säga ifrån på samma sätt. De är lojala mot sina föräldrar, men kan bli avundsjuka och arga på det som konkurrerar med mamma och pappas uppmärksamhet. Organisationen Barnevakten ger råd om barn och medier och har arbetar fram denna rekommendationen:

Vad säger du? Har du en bra balans på telefonanvändningen när du är tillsammans med dina barn?

MOBILVETT TILL FÖRÄLDRAR

Var uppmärksam när du använder mobilen. Ta hänsyn till att tiden med barnet är begränsad. Sätt upp regler för barnens användande av Internet, spel, TV och film.
Låt mobilen ligga hemma eller i bilen när du hämtar från förskolan eller skolan. Ha platser och tidpunkter som är mediefria, till exempel innan barnen lägger sig.
Använd aldrig mobilen när du är ”publik” till barnens aktiviteter. Se efter var mobilen finns när barnet ska lägga sig, och se upp så att barnet inte blir väckt av dess signal.
Vänta med uppdateringar på nätet och nyheter på TV tills de minsta har lagt sig. Delta i barn och ungas medieaktiviteter.
Vent med nettoppdateringer og nyhetene på TV til de minste har lagt seg. Kom ihåg att du är en förebild för dina barn, och att de lär sig av dina vanor och ovanor.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.