Sarianne

Nästan som ett trolleri

Experiment med vatten kan man hålla på med i all oändlighet, vatten är väldigt populärt att plocka fram och som sagt finns det flertalet olika experiment att tillgå. Som vanligt tycker jag att de här experimenten passar lika bra att göra på förskolan som hemma tillsammans som en roligt inslag i vardagen.

Flera olika experiment klassas lite som magi bland barnen, jag gillar det inslaget att leda dem genom något magiskt! Det här experimentet är inget undantag. Det kräver inga förberedelse (knappt) och i princip inget material.

Det du behöver är:

  • Ett glas
  • Vykort eller annat hårt papper

Instruktioner: Fyll ett glas ända upp till kanten med vatten och vrid ett vykort på plats över öppningen. Håll handen över kortet och vänd snabbt glaset upp och ner. Ta försiktigt bort handen. Vad händer?

I det här stadiet när det är dags för att ta bort handen är barnen helt exalterade och ser framför sig att vattnet ska rinna över. För att göra det hela extra spännande kan man ta bort handen samtidigt som glaset är placerat över huvudet, enorm förtjusning. Jag tycker att barnen ska få vara med och testa själva, visa gärna en gång men låt sedan barnen experimentera själva. Håll er ovanför en diskbänk eller placera ut en badbalja så vattnet slipper hamna på golvet. Experimentet kan även göras utomhus.

Att prata kring ett experiment gör att barnen skapar en naturvetenskaplig nyfikenhet. Många upplever att de inte kan de rätta termerna men det viktigaste är att ni har en rolig stund tillsammans och skapar ett lustfyllt lärande, på sikt kommer du att känna dig säkrare.

Vad händer i experimentet? Vykortet ramlar inte eftersom luftens tryck underifrån är större än vattnets tryck uppifrån.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.