Sarianne

Sortera pasta

Du behöver:

  • olika former av pasta (okokt).
  • En bit papper eller en bricka.
  • Lim.

Pasta är något det ofta finns flera stycken av, barnen känner igen och kan relatera till föremålet. Visa några olika sorter och fråga vilka de har hemma. För att involvera föräldrarna i barnens vardag på förskolan ge barnen en uppgift, låt dem kika hemma sorter de har hemma eller kanske vilka de kan hitta i affären. Barn brukar även tycka det är extra roligt att få ta med sig något hemifrån, låt dem alla ta med sig en sort av den pasta de hittar hemma. När barnen kommer tillbaka med ”sin” pasta finns ett bra underlag för samtal mellan barn och pedagoger. Vilka pasta hittade Anna? Vad skiljer Annas och Pelles pasta åt? Vilka likheter och skillnader finns mellan de olika pastasorter barnen har tagit med sig till förskolan? Låt barnen beskriva genom att använda färg, form, längd, tjocklek m.m.

Sortering ägnar sig barn åt vid flera tillfällen under dagen, ofta sker det omedvetet. Låt barnen sortera pastan, jag tycker det är viktigt att poängtera att det inte finns något rätt och fel, vilket är något barn ofta har med sig – att vi vuxna söker ett rätt svar. När de olika sorteringarna är klara låt barnen klistra upp dem på ett/flera papper.

Varför ska man göra det här? En aspekt av det är språkträningen som det ges, barn övar sig i att kommunicera genom att själv framföra sina resonemang samt att lyssna på sina kamrater. Övningen innehåller även en del grundläggande matematik som ger uttryck genom sortering. Detta är något som barnen ofta gör i sin lek genom att sortera legoklosar efter färg eller bilar genom storleksordning. Barn bildar mönster, ger underlag för uppräkningar av antal eller för att hålla ordning på olika sorters saker. Barnen klassificerar detta som lek – genom leken ägnar de sig åt något av det mest typiska för naturvetenskap: Beskrivning och sortering!

Sortera tycker barnen ofta är väldigt roligt, för att få variation kan övningen varieras i det oändliga. Andra typer av föremål att använda är knappar eller kapsyler, spelkulor eller olika typer av bollar. Lördagsgodiset som barnen plockar går också att sortera.


Bild lånad från Wikipedia

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.