SaraCelina

Skärmtid för barn – hur gör ni?

God morgon fina!

Som rubriken lyder – hur gör ni med skärmtid för era små?
Jag la nyligen upp en bild på Instagram där Celina satt och tittade på Ludwigs mobil i vagnen, något hon väldigt sällan gör men det kom ändå en del reaktioner (mest från utlandet) angående att barn inte ska använda elektronik. Jag började då fundera lite över reaktioner vi fått från människor tidigare när Celina tittar på mobilen. I Sverige upplever jag inte att reaktionerna blir speciellt stora om vi sitter på ett fik och Celina tittar ett avsnitt av Daniel Tiger för att vi ska kunna dricka vårt kaffe i lugn och ro, det är inte varje gång men 8 av 10 så måste vi underhålla henne med mobilen, Celina är inte speciellt intresserad av mat och har aldrig tyckt att det är “kul” att äta, hon blir rastlös och vill hellre springa runt och utforska, vilket är helt OK och trots en mobil kanske vi får Max 15 minuter där hon sitter still sen får en av oss springa ändå, behöver jag säga att vi oftast tar kaffe “to go”.

 

Men! Utomlands så får vi alltid näst intill stående ovationer (på ett negativt sätt) när Celina har tittat på mobilen under en middag (med USA och Englad som undantag där gör alla det). Folk stirrar pekar och även om man inte kan alla språk utan till så förstår man att dom sitter och diskuterar att Celina är i närheten av elektronik…. Under vissa middagar har jag till och med blivit så irriterad att jag sagt ifrån att det är otrevligt att stirra så intensivt som dom gör, det är faktiskt värre att stirra och prata om andra människor än vad det är att låta en 1 åring titta ett avsnitt på 10 minuter för att vi ska hinna äta upp, man kanske ska se till sig själv innan man dömmer andra. Men det är bara sån jag är som person, jag tål en hel del men inte dömande människor som inte kan bete sig.

 

Jag har egentligen inte tänkt speciellt mycket på begreppet “skärmtid” när det kommer till barnuppfostran, jag själv som är uppvuxen på 90-talet har min egna fair share av skärmtid i bagaget redan från tidig ålder, jag har spelat TV spel hela lov jag har lanat och spelat datorspel hela nätterna, jag har nog sett var enda film som är gjord fram till Celina föddes (då försvann liksom möjligheten att glo film på samma sätt, haha). Men det är inget jag ser som negativt för jag har också gjort allt det andra, jag har byggt snögrottor och trädkojor, spelat innebandy och fotboll, åkt pulka och kört “burken” fler gånger än vad jag kan räkna till. Varför ska det ena utesluta det andra?

 

Jag upplever också att jag har lärt mig både språk och kulturer genom film, lärt mig om världen och hur saker fungerar för att jag har sett det på TV, jag tycker absolut inte det har skadat mig på något sätt. Jag jobbar även med en dator 8 timmar om dagen (när jag inte är mammaledig) men som ni vet så jobbar jag via Sociala medier idag vilket också betyder en del skärmtid när Celina sover eller är med pappa, jag gör det för att det är min passion, det har gett mig möjligheten att dela upplevelser med människor runt om i världen och vissa träffar jag faktiskt i verkligheten också, trots att mamma sa att man aldrig ska bestämma träff men någon man mött över internet 😉 haha.

 

Internet och elektronik är en del i vårt liv, det kommer aldrig gå åt andra hållet, det kommer bara mer och mer av det, förr eller senare så kan man inte skydda sina barn från en TV eller en mobiltelefon för det är något som kommer ingå i deras vardag, precis som det gör för oss idag. När du vill ta det lugnt, tittar du aldrig på TV då? eller sitter du aldrig och glor på Instagram? Jag är ganska säker på att alla gör det idag (kanske inte instagram men något alternativt).

 

Jag tycker att det vi ska ha med oss alltid är att det viktiga, det jag tror många är rädda för, är att ens barn inte rör på sig, att dom inte socialiserar med andra barn i verkligheten och inte rör på sig utomhus och leker fysiskt för att dom hellre sitter vid tv:n. Men då måste väll ändå uppgiften vi vuxna har vara att aktivera våra barn? visa att man kan ha båda delar precis som jag haft det? idag finns det så mycket mer spel och filmer att titta på så tiden räcker inte till, men om man gör saker med sina barn ute, leker med dom, åker och badar, fiskar, bygger snökojor osv, så måste det väll vara OK att dom precis som vi tittar lite TV när man är inne? Det är i alla fall så jag tänker och kommer tänka när min virvelvind till dotter växer upp, hon ar alla möjligheter i världen och jag tänker inte skärma av henne från hur verkligheten ser ut med elektronik, jag kommer istället ALLTID uppmuntra att det finns roligare alternativ till elektronik.

hur tänker ni?

massa kärlek till er från oss :)!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mirre

    Jag tycker man ska begränsa skärmtid men kan ta till det i nödfall när man är ute.
    Jag äter aldrig ute med mitt yngsta (2 år) barn då jag vet att hon inte kan sitta still länge. Skulle aldrig ut och äta och sen ge telefonen om man vet att man måste ge telefonen för att det ska funka.

    1. saracelina

      Hej Mirre,
      Vad skönt att ni hittat en lösning som funkar för er och att ni på så sett kan minimera skärmtiden så som ni önskar i er familj 🙂
      Det var ju ett tag sen jag skrev detta inlägget och alla barn är olika rastlösa under olika aktiviteter. Vår nu mera 19 månader gamla tjej klarar av att sitta genom en middag på 1 timme utan problem eller mobil eftersom hon äntligen börjat tycka att mat är intressant, något hon inte gjort tidigare 🙂
      Vi som familj är väldigt sällan hemma i vårt hus om alla är lediga utan hittar alltid på någon aktivitet eller är ute och reser och då måste man äta ute 🙂 så det är tur att mobiler funnits i såna lägen för oss!
      ha det fint!