Retromania

Psst, vill ni veta en hemlis?

Förra veckan var vi på glögg och pepparkaksmingel hos våra sköna, nyinflyttade grannar och då fick vi smaka på tidernas godaste pepparkakor! Jag lovar, de var helt magiska och omöjliga att sluta äta! Vi fick veta att pappan i familjen, Jonas, bakat dem efter ett familjerecept som gått i arv i flera generationer i hans släkt. Och nu, mina kära retromanians, har ni sådan tur att jag har lyckats snokat reda på receptet åt er. Men glöm inte att det är en hemlis, så säg inget till någon, allra helst inte mor Anna!

Det roliga med det här receptet är att de traditionella pepparkakskryddorna kanel och ingefära saknas! Man har alltså tagit bort, och inte lagt dit ingredienser för att uppnå den ultimata smakupplevelsen. Så återigen får vi det bevisat att less is more. Much, much more!

 

Världens godaste pepparkakor

250 gr smör

2 dl strösocker

1 dl sirap

50 gr flagad mandel

Blandas och värms. Koka ej. Rör emellanåt och låt kallna till rumstemperatur.

1/2 msk bikarbonat

2 msk kallt vatten

Häll i den varma smörblandningen.

1 msk malda nejlikor

500 gr vetemjöl

Blandas och rörs ner i den kalla smörblandningen.

Knåda till en deg, dela i två delar, forma till rullar och ställ i kylen tills de är riktigt kalla. Skär i tunna skivor med vass kniv. Grädda i 175 grader tills de fått fin färg.

IMG_9946

Världens godaste peppisar i bakgrunden. Som tillbehör serverade värdinnan en brietårta toppad med hackade russin, daddlar och fikon, lite salt och honung. Mums!

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.