I påskas stod jag för efterrätten och bakade då något helt nytt, en cheesecake med passiontäcke och smak av citron. Alltså jag kom till himmelriket – så galet god!
Jag älskar när bakverk är friska i smaken och det syrliga möter det söta!
Självklart ska jag dela med mig av receptet.
Cheesecake
12 digestivekex
50 g smör
4 gelatinblad
2 ägg
2 dl crème fraiche, lätt
400 g färskost, lätt philadelphia
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
Garnering
1 gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 passsionsfrukter
1. Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Dela äggen. Blanda äggulor, crème fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
3. Värm citronsaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i citronsaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.
4. Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfrukts-inkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.
5. Lossa kakan från formen och servera som dessert.
Hoppas det ska smaka!
Senaste kommentarer