Att vara och bli mamma

Familjejurist eller vart ska man vända sig?

Funderar på att kontakta en familjejurist eller advokat….

Som ni säkert redan vet så är inte jag och Fredrik gifta, vi är bara förlovade. Och vi har inte heller skrivit någon form av samboavtal eller vad det heter. Det betyder alltså att om någon av oss skulle gå bort så skulle den andra parten få 1/3 av boendet och de andra 2/3 skulle tillfalla våra barn. Vi sa redan när Charlie föddes att vi var tvungna att gå och skriva något men skäms på oss för att vi inte kommit längre än så. Skulle alltså Fredrik gå bort så skulle jag antagligen bli tvungen att köpa ut mina egna barn ur lägenheten annars skulle en godman som dom blir tilldelade tvinga mig att sälja lägenheten för att dom ska få deras del, helt sjukt om du frågar mig. Vem skulle må bättre av något sånt? Och hur många skulle ha råd att köpa ut sina barn? Antagligen inte jag i alla fall. Vi har pratat om att gifta oss borgerligt bara för att underlätta allt det juridiska, men hur romantiskt är det? Skulle jag gå bort skulle jag vilja att så mycket som möjligt var fixat innan så Fredrik ”bara” skulle behöva koncentrera sig på att ta hand om sig själv och barnen, inte börja bråka med myndigheter om att få bo kvar med sina barn eller tvingas flytta.
En annan grej som vi också har pratat igenom som vi vill skriva något på är om det skulle hända oss något och vem/vilka som skulle ta hand om barnen. Jag har helt ärligt ingen aning om hur dom går tillväga när dom utser nya vårdnadshavare om man inte valt något innan? Den största skräcken hade varit om dom särade på dom. Vi har pratat om några tänkbara möjligheter, men vi har ännu inte kommit fram till vad vi tror hade varit det allra bästa för dom.
Jag får lite panik när jag tänker på allt sånt här men jag kan inte bara sticka huvudet i sanden. Det är inte bara för min skull jag vill ordna med detta utan främst för våra barns skull och även för resten av släkten.
Ni behöver absolut inte dela med er av egna historier om ni inte vill men jag hade gärna tagit emot lite tips på vart man kan vända sig för att skriva testamenten över sånt här. Eller om det finns andra vägar att gå?

(null)
En orolig och lätt panikslagen mamma ber om tips och råd<3

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Vi har precis gått igenom samma sak o tankar som ni! Alla juridiska personer vi träffat nu inför vårt lägenhetsköp har tjatat om detta med giftemål. Till slut fick jag nog och halvfräste stt vi precis prioriterat o lagt mycket pengar på en lägenhet så bröllop får komma i ett senare skede. Vill inte heller bara göra det borgligt utan vill att vi ska få planera en romantisk och speciell dag 🙂

    Detta är iaf det viktigaste jsg fick med mig :
    Vi valde iaf att skriva testamente via en juridisk person på vår bank, Swedbank. Det kostade 3400 kr för ett testamente. Själva besöket var kostnadsfritt så kostnaden var endast för själva testamentet. Eftersom vi har gått in medllika mycket pengar i lägenheten vi köpt ihop samt har gemensamma sparkonton i bådas namn kände inte vi något behiv av samboavtal o hon på banken menade att det var viktigasr om vi hade gått in med olika mycket eller t.ex. hade gemrnsamma pengar på ett utav våra privata konton.
    På banken rekommenderade de även livförsäkring till ett visst belopp beroende på bostadens värde för att den efterlevande skulle kunna lösa ut lån osv. Skulle via Swedbank kosta oss ca 80 kr per person o månad…
    Vi har valt att teckna livförsäkring.

    Men det är läskigt och otrevligt att tänka på 🙁

    1. petra

      Åå tack snälla<3 ska kontakta vår bank nästa vecka och se vad dom säger då. Det är läskigt att prata om men man kan inte bara skita i det:/