Visste ni att var tredje bebis föds med navelsträngen runt halsen? Jag hade ingen aning om detta! Jag har alltid tänkt ”Gud, vad hemskt! Tur att bebis överlevde!”, varje gång som någon berättar att deras bebis har fötts med navelsträngen si och så många varv runt halsen!
Det var barnmorskan som håller i gravidvattengympan på Magplasket som berättade detta när jag började fråga vad man ska göra om man föder hemma och man ser att bebisen har navelsträngen runt halsen. Jag hade ju en föreställning om att detta var livshotande, men BM berättade att navelsträngen är så lång så det är ingen fara, bebis kommer ut ändå. I mitt huvud tänkte jag att bebis kvävs när navelsträngen är runt halsen eftersom den inte kan andas, men bebis får ju syre från moderkakan. Bebis behöver alltså inte andas genom munnen så fort som huvudet är ute. Moderkakan fortsätter att försörja barnet med syre en stund efter förlossningen, därför ska man ALDRIG klippa navelsträngen själv!
Och vet ni varför bebisar är lite blåaktiga när dom föds? Dom ser ju ofta ut som dom håller på att dö eller redan har dött av syrebrist just när huvudet är på väg ut. Men det är helt naturligt och beror på att bebisar bara har cirka 67% syresättning när dom föds! När dom börjar andas så tar det ofta bara ett tiotal minuter innan barnets syresättning uppgår till över 90%.
Jag läste en intressant artikel på Barnakuten.nu som gör att man förstår det där med bebisen och syresättningen mycket bättre. Jag tror att detta kan vara skönt att ha läst om man skulle råka ut för att barnmorskan springer iväg med bebis när det föds, då förstår man lite bättre varför och kanske slipper bli superorolig i onödan. Ni hittar den här: Att börja andas
Min Lucas, bara ett par minuter i världen!
Och vet ni vad jag upptäckte när jag läste min förlossningsjournal med Lucas? Jo, även Lucas är född med navelsträngen runt halsen! Men det har jag aldrig noterat och ingen sa nånting om det så jag antar att det inte var nån big deal 🙂 Men så klart så kan det bli allvarligt om navelsträngen är hårt snörad och många varv som gör att bebis inte kommer ut eller navelsträngen kläms för då kommer ju inget syre. Men i vanliga fall är en navelsträng inget att oroa sig för 🙂
Nice work very informative for general science perspective
keep up the good work , nice information new mothers.
Min son är också född med navelsträngen runt halsen. Visste att det var vanligt och oftast ofarligt. De bara trädde av den och det var det! 🙂
Min andra son föddes med navelsträngen hårt om halsen, han fick dom frottera lite så han kom till liv. Min första föddes med den ett varv löst om kroppen 🙂
Intressant info! Jag visste inte heller det här med syresättningen. Stört ju! Coolt ändå. Då ligger dom liksom i magen med en ”försämrad ” syresätttning hela tiden. Eller nedsatt kanske man ska säga. Lilla bebis! Lika fantastiskt varje gång!
Ja såå häftigt! Om man läser på den länken till barnakuten.nu så får man också veta att bebis bara tränar på att andas (andas vatten) i magen om den har ”bra” syresättning, annars sparar den på sina krafter. Häftigt!
Bebisarna brukar ha blå/lila händer och fötter en tid efter förlossningen eftersom de har så höga blodvärden att blodet blir lite tjockare och inte cirkulerar lika lätt. Helt ofarligt, alltså ingen syrebrist i den bemärkelsen. 🙂 Det är också anledningen till att en del bebisar får ”gulsot”. När de gamla, röda blodkropparna bryts ner kan inte alltid barnens lever ta hand om nedbrytningsresterna (bilirubin), levern är lite ”omogen”. Därför hamnar de röda blodkropparnas färgämnen i huden (och ibland också ögonvitorna). De kan ibland behöva hjälp med nedbrytningen av bilirubin genom att ligga under lampa. Det gör man om barnen ligger över ett visst värde, eller om de blir trötta av gulsoten.
Tusen tack för förklaringen! Det är så mycket man inte vet, man det mesta har sin förklaring. Jag önskar att jag hade läst till barnmorska istället, livet är så fantastiskt och naturen så väl uttänkt!