Eftersom jag ska på julfest med jobbet imorgon så har jag gjort en liten research för att ta reda på vad jag får äta och inte äta på julbordet. Allt i det här inlägget har jag baserat på livsmedelverkets rekommendationer som ni hittar här och här
NEJ! Gravida ska inte äta detta:
- Vakuumförpackad gravad och rökt lax eller fisk som inte är nygjord
- Torkad, kallrökt och gravat kött t.e.x parmaskinka och salami. Tips! Frys in parmaskinkan/salamin i minst 3 dygn innan så går det bra att äta den sen.
- Ost gjord på opastoriserad mjölk, men också mögelost och kittost även om den är pastoriserad. Om den har varit upphettat så går det bra att äta den.
- Kalla röror, syltor och patéer om de har förvarats länge och för varmt. Om de är färska och inte förvarast för varmt går det bra.
- Strömming kan innehålla höga halter av miljögifter
- Lever
- Ål, aborre, gädda, gös och lake
JA! Gravida kan mumsa i sig detta:
- Nygjord eller nyrökt lax och fisk, fråga personalen om fisken har varit vakuumförpackad eller ej
- Fiskrom
- Parmaskinka/Salami som varit fryst i minst 3 dygn innan den serveras
- Mögelost på tub 🙂 Mums! Det går bra att äta den eftersom den har varit upphettad
- Ost som har upphettas är säker, som t.ex. i sås eller gratäng
- Alla sillinläggningar
- Lutfisk
- Julskinka
- Varma rätter och grönsaksrätter
- Janssons frestelse
- Köttbullar, prinskorv och revbensspjäll
- Kalvsylta
Haha!! Nää så open är jag inte riktigt!!! men vid jul blir det nog lite på pepparkakorna 🙂
Sitter du och trycker i dig mögelost direkt från tuben nu eller? Haha!! 😀
Tack för listan, ska också på julbord imorgon med sambons jobb 🙂
Men hur var det med sylta? Jag MÅSTE få äta det om det finns haha, äter det bara vid jul ju.
Ha det så trevligt imorgon förresten, spännande att se vilken klänning det blev? 🙂
Man fick äta kalvsylta 🙂 jag la till det i listan 😛
Ha det så trevligt du också! 🙂 Det blir den röda 🙂 jag tar bild imorgon.