På Smällen!

NaturalCycles vs. P-piller

Det var en debatt på TV om NaturalCycles för inte så länge sen. Jag såg den inte, men min syrra som precis ska börja med NaturalCycles såg den. Jag och min syster pratade lite om det och hur fruktansvärt enkelspårig barnmorskan i programmet var. Hon var ju såklart emot NaturalCycles och tyckte till varje pris att man skulle skriva ut p-piller till varenda kvinna, framförallt tonåringar. Hon menade att med NaturalCycles kan man ju råka bli gravid om man glömmer att tempa. Men hallå?! Om man glömmer ett p-piller kan man också bli gravid! Och nu är det inte så att NaturalCycles riktar sig till tonåringar, utan till kvinnor som är 18 år och uppåt.

Men vad jag och min syrra också diskuterade var alla biverkningar som p-piller kan ge. Dom vanliga biverkningarna är många och jag kan skriva under på flera av dom. Huvudvärk, mer mensvärk, svampinfektion som aldrig vill släppa, finnar, hormonrubbningar, pcos, lättirriterad, kort stubin, ja listan kan bli hur lång som helst! Och ännu värre, man kan faktiskt till och med dö av att äta p-piller. Lite då och då är det ju någon som får en blodpropp i hjärnan där p-pillrerna har varit boven! Så det är alltså detta som barnmorskan rekommenderar??! Ta hellre riskerna, för att bli gravid är det absolut värsta som kan hända? För mig är att dö det allra värsta…

Jag har svårt att se att p-piller skulle vara säkrare än NaturalCycles. Glömmer man bort att ta ett p-piller är ju effekten den samma! Och vet ni vad, NaturalCycles har inte en ENDA biverkning! Jag har använt NaturalCycles sen i november förra året och jag har kört både prevent-mode och plan-mode. Jag som annars har ganska lätt för att bli gravid har inte blivit det när jag har kört på prevent-mode. Så absolut, NaturalCycles har fyllt sin funktion och jag slapp stoppa i mig massa hormonpiller 🙂

  

 Jag har fått ett toppenerbjudande från NaturalCycles till er läsare 🙂 Köp Natural Cycles 1-årsabonnemang (ord pris: 590 kr) så får du dessutom två månader utan extra kostnad och en gratis termometer (värde 199 kr) . Gå in på www.naturalcycles.com och använd kampanjkod AMBSMALLEN2NC så kan du ta del av erbjudandet.

Och en sak till! Imorgon kommer min bloggportal LOPPI ha ett event som ni läsare också kan gå på 🙂 Man behöver alltså inte ha en blogg för att gå! LOPPIevent Höststart går av stapeln på vackra Skeppsholmen i Stockholm. NaturalCycles kommer vara på plats på eventet, så det är ett perfekt tillfälle om ni är nyfikna på att prova 🙂 Förutom NaturalCycles, så kommer ni träffa härliga pappabloggaren och träningsprofilen Hugo Rosas, möt Kristin Kaspersen och bläddra i hennes nya gröna bok Good Food spana in nya trenderna i vår modevisning med bloggmodeller i regi av Nina Campioni (fd Johansson), DIY- och pysselinspo, coola barnkläder, generösa tävlingar, energifika och givetvis får alla en lyxig goodiebag med sig hem 🙂 Köp er biljett HÄR!

  

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ann

    Jag är mycket tveksam till att enbart använda sig av NC.
    Nu har det ju dessutom kommit larmrapporter om ett ökat antal aborter, speciellt hos de över 25 år och dessutom var det 50% av de som tidigare gjort abort som gjorde det igen. Det är illa! Jag tror mycket av förklaringen är att det är på modet att inte använda hormonella preventivmedel.
    Vill man inte ta hormoner finns det alternativ. Vad är det för fel på kondom?
    Sen finns det faktiskt fördelar med P-piller också. Dessa pratas det mer sällan om.
    Minskad mensvärk och värk vid ägglossning är väl vanligare än att man får mer ont.
    Minskad risk för livmodercancer.
    Regelbunden mens är ju några fördelar.
    Sen förstår jag absolut att man inte alltid vill äta hormoner. Men som sagt det finns alternativ.
    Själv har vi använt enbart kondom efter andra barnet (har tre) och inte en enda gång har jag blivit gravid ofrivilligt. Jag har annars superlätt att bli gravid. Kondom har fungerat i snart 30 år vid det har laget.

    1. Emma - På Smällen!

      Jag tror inte på att aborterna har ökat på grund av NC men jag tror fler försöker undvika hormoner. Själv så tycker jag att jag har mått väldigt dåligt av p-piller utan att själv förstå orsaken förrän jag slutade. Höll på i 10 år hade svampinfektion minst en gång i månaden. Jag fick äta superstark medicin i kurer om 6 månader i taget, men jag fattar inte varför BM inte bara sa att P-piller kanske inte var nåt för mig. I 10 år med jag istället 🙁 hade hellre använt kondom faktiskt! Jag ser inte heller några problem med att använda kondom men jag tycker att det är bra med NC så att man slipper använda kondom jämt om man inte trivs med det 🙂

  2. malin nätynki

    Vart har du hittat eller fått info om att man skulle kunna få pcos av p-piller? Har aldrig hört det men det hade ju vart väldigt intressant om det är så. Har bara hört att man kan behandla pco med p-piller. Eller ja, du får mens då oftast iaf. Jag har oxå pcos.

    1. Emma - På Smällen!

      Jag vet inte om det är så, men jag och Frida har pratat om det. PCOS är väl egentligen ärftligt så man kan bära på det men aldrig få det, men för dom som får det, så kan man väl fråga sig om P-piller kan vara orsaken? Det är många som upptäcker att dom har pcos efter P-piller-stopp. Kanske är dumt av mig att skriva att P-piller är orsaken, men jag har hört flera misstänka att dom har fått det av P-piller.

  3. Malin

    Själv slutade jag med p-piller efter flera års strul med hormonerna. Fick byta sort flera ggr på grund av förhöjt blodtryck och ett hemskt humör, finnar m.m. som biverkningar. Till slut sa barnmorskan att hormoner helt enkelt inte fungerar för alla, så jag kunde lika gärna sluta helt… Sen dess är det kondom som gäller, när det inte är bebisdags. Sen får min kille tycka vad han vill om kondomer (jag har inte hört några större protester), för jag stoppar inte i mig mer hormoner i onödan. 🙂

  4. zarah

    För att bli gravid, absolut! Men inte som prevent. Det är så otroligt många faktorer som spelar in. Dålig sömn, feber, halsont, alkohol, tempning vid samma tidpunkt osv osv. Visst att den kommer visa mera röda dagar men för mig och många andra småbarnsmammor så är det ju inte optimalt när man vaknar flera gånger varje natt och inte får den där rekommenderade nattsömnen. Jag förespråkar inte ppiller heller. Det är verkligen inte heller bra. Jag tänker testa kopparspiral efter jag återhämtat mig från förlossningen. Hormonfritt det med.

    1. Emma - På Smällen!

      Jag vet inte hur det är när man har en nyfödd, då kanske det är svårt med nattsömnen. Jag började när min son var 1 år och 8 mån och då funkade det även om jag gick upp en eller två gånger per natt. Jag brukar tempa första gången jag vaknar även om det är 3 eller 4 på natten. Visst hoppar tempen upp och ner varje dag, men inte så mycket som det gör för ägglossningen så det syns fortfarande tydligt när ägglossningen varit. Jag tror man får prova för att veta 🙂 jag tror precis som du säger att hormonfritt är det bästa. Provade du NC för att bli gravid? Blev lite nyfiken nu 🙂

      1. zarah

        Ja ägglossningen syns ju oftast, även om tempen hoppar men det är ju då oftast i efterhand som man ser att ägglossningen varit. Då kan det ju vara för sent om man använder NC som prevent och den kanske inte markerat ut rätt antal röda dagar.
        Jag använde äl-test och tempappen Fertility Friend när jag blev gravid. Äl-test för att se att äl är på ingång och FF som en bekräftelse på att ägget släppt.

        1. Emma - På Smällen!

          NC brukar märka ut hellre fler röda dagar än gröna för att vara på den säkra sidan. Om man till exempel har oregelbunden mens eller tempar som hoppar väldigt mycket så markerar NC hellre ut röda dagar. Jag har svårt att se att NC skulle göra fel med detta, det har i alla fall aldrig hänt mig och jag har oregelbunden mens och få ofta meddelande att mina tempar fluktuerar och att det tar tid för NC att hitta ägglossnngsdagen pga detta, därav har jag fler röda dagar trots att jag har tempar länge. Men för att säkert veta om det funkar för än själv så måste man nog testa helt enkelt.