Ninaetc

Solskydd, barn, faktorer och goda råd

solskyddHur tänker ni kring det här med solskydd och era barn. Är ju nybörjare på detta ämne. Självklart fattar jag att man måste skydda barnen (och sig själv) mot solens strålar. Men vad är bäst? Går ni all in på krämer eller kör ni badplagg och klär på barnen så mycket att ingen hud syns? Tycker det är så svårt att veta vad som är bäst? Vilket solskyd ger liksom bäst solskydd om man så säger? Är också lite svagt misstänksam mot alla krämer som ska kletas in på barnens fina och rena hud. Tänker att det finns gifter i dem också? Passade därför på att intervjua Maria Matsson, utvecklare på ACO för att få lite mer info om det här.

 

Vad är viktigast att man tänker på som förälder nu när solen börjar komma fram?

– Att lära sig grunderna kring solskydd, så att man enkelt kan njuta av utevistelse med familjen. Viktigt är att smörja innan man går ut och smörja igen efter ett tag, framför allt om man badar eller svettas mycket, samt att (framför allt när vi närmar oss högsommaren) passa på att ta solpauser mitt på dagen. På förskolan till exempel är ju barnen ofta inne när solen är som starkast: man äter lunch och sover/vilar vanligen inomhus ca 11-14, vilket ur ett solskyddsperspektiv är smart. Det bästa solskyddet, för alla – barn som vuxna – är att använda tunna, men heltäckande kläder och vara i skuggan en hel del. Men, även om man har kläder på, så är ofta ställen som nacke, öron och näsa ofta utsatta för solen. Tänk också på att det är med solkräm är som tandborstning, något som du som förälder behöver ta ansvar för och se till att smörja in ditt barn, eller påminna ett lite äldre barn innan de går ut för att leka.

 

Man har ju fått rådet att inte smörja in barn under ett år med solskydd, det får ju mig att misstänka att det finns massa farligheter i krämerna som inte är bra. Hur ligger det till egentligen?

– Nej, det är inte en massa farligheter i solkrämerna. Däremot är det viktigt att små barn, särskilt under 1 år ska undvika direkt solljus, då deras hud fortfarande utvecklas och de inte har lika gott naturligt skydd som äldre barn och framför allt vuxna. Små barn har också svårt att tydligt berätta att de inte längre vill vara i solen och kan heller inte alltid ta sig därifrån även om de skulle vilja. Detta har blivit förvanskat till att små barn inte ska använda solskydd. Sen skadar det inte att försöka minimera användningen av solkrämer, precis som andra produkter till små barn, då det inte finns någon anledning att använda hudvårdsprodukter till barn i onödan. Men, behöver ditt lilla barn följa med någonstans där det kommer vara i solen, så är solskyddskläder i kombination med solkräm på de delar av kroppen som inte kan skyddas ett utmärkt sätt att skydda dem mot både kort- och långsiktiga solskador.

 

Varför måste barn ha en så mycket högre ”faktor” än vuxna?

– Barn måste inte ha en högre faktor än vuxna, däremot vill vi vuxna ofta ha mycket lägre faktorer än vad som kanske skulle behövas, eftersom vi också vill bli bruna. Vi kompromissar därmed lite med skyddet. Sen är det ju så att barn har en längre tid framför sig av solexponering, så ur det perspektivet är det rimligt att ha en högre faktor ju yngre man är. Viktigast är dock att man smörjer ordentligt, en handfull (barnets) till hela kroppen, för att få det skydd som produkten utlovar. Du ska inte välja en högre faktor och använda mindre produkt, då skyddet blir mycket sämre än hälften om du använder halva mängden kräm. En faktor 30 ger alltså bara mer skydd än en faktor 20 under förutsättning att du använder samma mängd av båda produkterna.

 

Hur nojjig ska man vara som förälder när det gäller solen egentligen, tycker du?

– Följ de enkla riktlinjerna ovan och försök sen njuta av att kunna vara utomhus. Ingen mår bra av att vara nojig, men samtidigt vet vi att man under barndomen grundlägger både sina framtida solvanor, och lägger grunden för eventuella solskador. Det finns ingen anledning att sitta inomhus hela sommaren, men använd solskydd i rikliga mängder vid utomhusvistelse under sommaren och försök hitta omväxlande aktiviteter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. L

    Aco solskydd för barn innehåller mycket farliga nanopartiklar. Klarade inte test i Norge nyligen. Använd inte!

  2. Theresia

    Bra svar! Min dotter är snart tre och hon har kräm från eco cosmetics 50 (använder aldrig krämer som ej är eko, giftfria till varken henne el mig) ifall hon är ute när det är sol, och keps och heltäckande kläder. När hon var 1-2 år höll vi oss inomhus (som skrivet ovan är det ändå lunch o sovdags när solen står som högst) eller i skuggan mitt på dagarna.

    1. ninaetc

      Jättebra! Vi använder också bara eko i alla krämer och sånt, försöker använda så lite krämer som möjligt överlag för Essie. Vi åker till Italien i juni – känns redan nu lite jobbigt men som du säger, vi får hålla oss i skuggan och sen äta lunch osv när solen är som hetast!! Tack för din kommentar!

    1. ninaetc

      Ja, det är fanken inte lätt – men kändes lite bättre efter att ha fått dessa svaren – toppen att du kände samma!