Hanna och hennes grabbar

Att handla mat är inte roligt längre

Igår tog jag en shoppingrunda. Jag började på Maxi och tog bilen dit. När Jonas jobbar eftermiddag måste jag ju handla på förmiddagarna, vilket är ganska okej. Måndagar hinner jag inte för jag vill träna det lunchpasset som finns. På tisdagar är jag på öppna förskolan så första dagen jag kan handla är på onsdagen. Så igår var det som sagt dags att handla. 

Förr njöt jag av att åka till affären. Jag hade en lista jag gick efter men kunde mycket väl handla hem något mer jag hittade och kunde göra något med. Kunde gå i gångarna och leta inspiration helt enkelt. Men vem vill göra det idag när allting har blivit så dyrt? Den maten man lagar idag är den maten som finns i kampanjbladen, eller det man har i frysen sen innan. 

Jag försöker alltid handla på mig lite extra när det är billigt. Som nu när rostbrödet är billigt på maxi, då köper jag några extra limpor och fryser in, alla tre barnen äter av den. Så det går åt en hel del av det brödet. Eller som förra veckan när det var billig leverpastej, Gabriel och Lucas äter gärna macka med leverpastej, ja Mikael också, men han varierar vi till just nu, mer än vad vi gör till Gabriel.

Igår spontanköpte jag faktiskt kassler för den var billig. Vi kommer frysa in den och ha den senare men jag vet inte till vad ännu. Köpte även färs som var billigare nu, dock inte billigare än annan färs men vi behövde mer. Tänkte vi skulle göra hamburgare en dag och dessutom behöver jag göra köttbullar igen då det är slut. Både Gabriel och Mikael älskar köttbullar.

Men hallå, vad säger ni om priserna just nu? Det är inte klokt vad dyrt det blivit. Vi har ju en fördel som bor i stan, när jag kom hem från maxi packade vi ner barnen i vagnen och gick bort till Lidl. där hade de lite grejer som var billigare. Senare på eftermiddagen tog jag ännu en promenad med smågrabbarna i vagn och min mor som sällskap. Då gick vi till Willys för där fanns det ännu lite erbjudanden jag var intresserad av. Så tre butiker på tre dagar. 

Både Lidl och Maxi har erbjudanden som gäller nu mellan torsdag och söndag, så det kommer bli att man tar sig dit också. Ikväll ska jag träna och då tar jag nog Lidl på vägen. Jag ska försöka ta maxi nu på förmiddagen men det är inte säkert att jag hinner. 

Men alltså, hur roligt är det när det är så dyrt? Det känns så tråkigt att man ska behöva handla helt efter vad kampanjerna säger. visst jag handlar väldigt ofta på kampanj i alla lägen, men ibland händer det att man handlar grejer som inte är på kampanj men för att det är gott. Så är det inte nu. 

Redan när jag var själv med Lucas handlade jag mycket på kampanj. Då var jag helt ensamstående och hade ingen jättehög SGI, så jag fick inte alls mycket i föräldrapeng. Så att handla på kampanj är verkligen inget nytt för mig och jag har inga problem med det, men jag tycker att det är tråkigt att vi måste gör det för att ekonomin är helt fel. Jag blir faktiskt orolig också. Jag handlar inte mycket burkmat nu, men vi måste köpa fruktpuréer. Och dom ökar ju också i pris. Visst kan man göra själv, men jag vet inte hur! Sådant är jag värdelös på, jag är mer den som kan blanda ihop olika saker till en gratäng och liknande ju. Men att göra puréer har jag aldrig lyckats med, men jag får väl göra ett försök till. Jag tycker också det har varit så bra att köpa välling och färdig gröt till Mikael. Vällingen är smidig till kvällen och tidigt på morgonen, gröten är ju perfekt eftersom den är berikad med bland annat järn som småttingarna behöver. Men hur kul är det att köpa gröt för 100 spänn i månaden när man vet att barnen lika gärna kan äta ens egna gröt som kostar mindre än ett havregrynspaket i månaden? Det är sjukt. Samma sak med blöjor. Jag blir stressad av att vi har två blöjbarn. Visst Gabriel är stor nog att träna för att bli av med blöjan, men vi vill ju göra det valet, inte känna oss tvingade för att blöjorna skenar i pris. Jag är så tacksam att Mikael inte äter ersättning längre för den är ju extrem. Och jag förstår inte hur man kan chockhöja sådana produkter som verkligen är ett måste för barn. Jag kan ju låta bli att köpa saker till mig själv, så länge barnen får det de behöver, men när deras mat blir så dyr, plus blöjorna, ja då har man ändå knappt råd fastän man handlar mindre till sig själv. 

Nu ska ni inte tro att vi har ont om pengar, visst det känns att ekonomin inte är lika bra för oss som innan, men vi har fortfarande mat på bordet och vi kan betala våra räkningar och köpa den där dyra gröten, men jag tänker på alla barnfamiljer. 

Hur gör ni i era familjer? Fortsätter ni handla i samma butik eller gör ni som jag och går till olika? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.