Hanna och hennes grabbar

LSSboende

De senaste dagarna har det kommit många artiklar i vår lokala tidning om ett LSS-boende. Jag ska vara ärlig, jag är rent ut sagt förbannad.

Artikeln handlade om att den nya majoriteten (SD, M och VF som är ett lokalt parti) har kommit med vad de själva är en bra lösning på ett problem vi har. Kommunen skriker efter LSS-boenden. Det har visst varit tal om att bygga ett nytt här inne i Vetlanda en bit från centrum men fortfarande gångavstånd till stan. Detta är enligt mig och många andra en fantastisk idé. Men nu har majoriteten då kommit med ett nytt förslag – det finns lokaler i en av de andra orterna – Ramkvilla.

Ramkvilla är en fantastisk ort. De har en butik, fantastisk miljö och trevliga invånare. Men det ligger 3,5-4 mil utanför centrum. Det är lika långt som vi har till Jönköping. Vetlanda är en stor kommun sett till ytan och det är flera orter som ligger en bra bit utanför stan. Och att inte bo i stan är det verkligen inget fel på, tvärtom. Jag själv växte upp utanför Vetlanda i en liten by. Knappt 6km från stan. Det var jättemysigt, alla kände alla och det var barn överallt. Här i stan är det lite tråkigare faktiskt. På  vår gata finns det inga barn i grannhusen, bara våra.

Men varför är det en dålig idé att ha ett LSSboende i Ramkvilla? Jo det finns många aspekter att ta hänsyn till.

  1. I Vetlanda har FUB (För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) arbetat upp så mycket fördelar för de som går under LSS. Ja det är ju inte bara FUB, men de har hjälpt till otroligt mycket. På onsdagar och torsdagar ser dom till att det finns banor i bowlinghallen som de får använda sig av. De har alltid 3-4 banor bokade. Varje vecka finns det tider i badhuset som de har till sin träning. På badhuset inne i Vetlanda finns dessutom en pool som är anpassad för handikappade – den är alltid uppvärmd och golvnivån går att höja och sänka. FUB har en lokal där de har olika aktiviteter – filmkvällar, spelkvällar eller samtalskvällar.
  2. Många av de boenden som finns idag, ligger inne i Vetlanda. Det är med andra ord lätt för de boende att ta sig till alla sina olika val av aktiviteter. Tre av dom som jag vet om ligger dessutom inom 2 minuter från varandra så det är många som träffas dagligen då de tar sällskap till sina dagliga aktiviteter. Jag tror vi har tre olika dagcenter i centralorten men jag kan absolut ha fel. Dessa ligger som sagt centralt och de kan gå/cykla om de har förmågan.
  3. Båda dessa punkter här ovan gör att de boende på köpet får både motion och det sociala samspelet.

Men majoriteten vill nu att det nya LSS-boendet ska förläggas i Ramkvilla. Nackdelar?

  1. Ramkvilla ligger ungefär 3,5-4 mil utanför stan. Det tar ca 40 minuter att åka in till Vetlanda för vägarna är slingriga och smala, mycket djur också. Beroende på hur många bostäder det ska bli där, så behövs det minst en färdtjänst på morgonen, men troligtvis fler då det inte alltid är att de börjar sina dagliga aktiviteter samtidigt. Det kan alltså gå flera bussar på morgonen för att alla ska komma in till sin aktivitet. På eftermiddagen är det samma visa – minst en färdtjänst ska bokas. 40 minuter hem och sen landa. Om man vill till någon av de dagliga aktiviteterna, ja då är det en ny färdtjänst in till stan och sen blir det ju en hem också. Och ska vi dra in sömnen i beräkningarna? Om de helt plötsligt ska börja åka färdtjänst i 40 minuter, då måste dom gå upp tidigare, för att hinna och på kvällen behöver de kanske vara vakna längre om de inte vill missa sin aktivitet. En vardag där de är vana vid att ha det på ett sätt kan omkullkastas ordentligt och det är inte alla som kan hantera det.
  2. Eftersom de flesta boendena finns inne i Vetlanda, blir de som bosätter sig i Ramkvilla väldigt isolerade från andra. De kommer kanske inte se varandra lika ofta och de kommer kanske inte ut på aktiviteter lika mycket för att de helt enkelt inte orkar. Att de måste ta färdtjänst till allting de ska göra påverkar den dagliga motionen som vi vet att alla människor behöver. Nu måste det planeras in motion på annat sätt, vilket är ännu ett sätt att minska ner på den tid de har kvar, för mycket går ju till att åka färdtjänst.
  3. Som jag nämnt kommer motionen minska och det sociala samspelet minska. Hur blir det då med livskvalitén? Hur ska färdtjänsten betalas? De tjänar inte mycket på sina aktiviteter och ska de lägga större delen av den till färdtjänst? Visst får de bidrag för det men det räcker inte till allt.

Det är som sagt ingen dålig plats Ramkvilla, men just nu är det inte lämpligt att anlägga ett boende där. Visst skulle jag kunna se en framtid där vi har boenden över hela kommunen, men idag är det inte möjligt. Då är det betydligt bättre om de börjar anlägga boenden i exempelvis Sjunnen där jag växte upp. Bara några km från Vetlanda och inte lika lång tid med färdtjänst. Visst kostnaden finns där fortfarande, men om man börjar på ett bättre avstånd kanske man kan lösa det? När man sen bygger boende nr 2 eller 3 ut mot samma håll som Sjunnen, ja men då kanske man kan ha en daglig verksamhet där? Då måste man inte åka in till Vetlanda för den delen men man kan åka för aktiviteterna på kvällen. Sen kan man anlägga åt ett annat håll och göra samma sak, för att sen göra samma sak åt ett annat håll och så vidare. Men man ska börja från rätt håll, inte längst bort och isolera utan gå inifrån och väx utåt.

Sen kom en ny artikel och sen kom en krönika. Detta har blossat upp ordenligt. Vi som har anhöriga (Lucas går under LSS)  vill ju se till deras bästa. Jag vet inte hur det kommer bli för Lucas i framtiden, hur kommer hans autism te sig? Kommer han klara ett eget boende eller komma han gå under LSS? Kommer han klara ett ”vanligt” arbete eller blir det någon specialare? Jag har verkligen ingen aning. Men jag kommer kriga för det bästa för hans del och han skulle inte trivas ute i Ramkvilla! Visst han är inte så social av sig men det betyder inte att han ska bo där ute. Det vill han absolut inte. Får han själv bestämma ska han bo hemma för alltid, eller hos mormor och morfar.

Hur som helst, jag blir vansinnig när jag läser hur den nya majoriteten tänker. Hur de inte kan förstå det dåliga i sin egna idé. Visst blir det billigare att använda sig av lokaler som finns, istället för att bygga nytt. Men alla omkostander? Renoveringar? Färdtjänst? Det kommer kosta så enormt mycket. Och vad kommer de tjäna på det? Jag tror de kommer gå med förlust i så många aspekter så det är galet. det har kommit nya artiklar om vad de kallar för HiTech. Jag har ingen aning om vad det är, men det verkar som det ska vara någon mötesplats. Det finns förslag på ett hus väldigt nära centrum. Det finns parkeringsmöjligheter men de hade kunnat vara bättre. Men prognosen säger ändå att de kan tjäna en bra hacka fastän det är en lokal som kanske ska renoveras och så vidare. Men nej, i detta fallet är det bättre att bygga nytt och att lägga det dryga 2km från centrum. Absolut inget avstånd, men det ligger inte logiskt för att allmänheten ska använda det som lunchrestaurang. Det ligger en gymnasieskola bredvid och de har ju sin egna mat. Men här är det som sagt bättre att satsa dyra pengar, även om prognosen säger en mindre vinst. Märkligt det där i hur man tänker helt enkelt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.