Livet runt 40

Genus

Hur tänker ni i det här med genus? Tycker ni att flickor ska bara leka med dockor och pojkar leka med bilar? Flickor ska ha rosa och volang och kjol och kallas för prinsessa och pojkar ska ha blått, biltryck och vara prins?
Jag gillart inte. Stereotyper. Olivia är Olivia och Petter Petter. Olivia har både bilar och dockor, men leker inte jättemkt med något av dem, men vi har sett till att båda alternativen finns. Vi kommer inte styra henne i någon riktning. Dock så vill jag inte ha en massa prinsessaker, det kräks vi på och än så länge när hon inte önskar sig sånt själv kan vi sätta stopp!
Men Olivia är Olivia. Vi klär henne i rosa, kjol, klänning, rött, svart, biltryck på tshirtar och dylikt. Vi säger att hon är fin lika ofta när hon har jeans och skjorta som hello kittyklänning.
Likaså ska det bli med Petter. Inte för att vi ska klä honom i klänning, men jag har inget emot pastellfärger på grabben. Vill han leka med dockor eller racerbilar i framtiden det får han bestämma själv.
Vill han dansa balett eller träna karate så fine. Något jag kommer ha svårt för är om han skulle börja köra motorcross eller vilja börja träna i MMA. Lite otäcka sporter.
Men båda är ju egna individer.
Hur tänker ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag har en dotter och hon leker just nu med lego, bygger tågbana, dansar, sjunger, och leker med dockor och mjukisdjur. Bland annat. För mig är det självklart att erbjuda såväl bilar som dockor. Får jag en son blir det samma för honom. Kläder har hon i många olika färger. Många klänningar men även en och annan biltröja. Just färger och vilken slags kläder hon har tror jag inte har sådan stor betydelse, det som spelar roll är hur vi bemöter henne. Sen påverkas våra små så mycket på dagis…en kompis tjej började dagis som 4åring. Föräldrarna har alltid klätt henne väldigt retro, men efter ett tag på dagis var det bara ballerinakjolar, rosarosa och prinsesstryck som gällde.