Varje år stressar man med julmatshandling. Man köper olika julsillar, bruna bönor, brysselkål, 3 kg skinka, ägg å räkor, rödbetssallad, revbensspjäll, köttbullar å prinskorv. Man gör sillsallad och omeletter.
Och hur mycket äter man egentligen? Är all mat slut på kvällen? Vill någon ha med sig lite julmatsrester hem? Mår magen bra?
Svaret på alla frågor är nej.
Asamkt mat är kvar. Ingen vill ha med sig det hem, för man är redan trött på det. Och vi med känsliga magar får en tuff juldag. Magen är ju helt ur balans av alla ihopblandningar av olika mat.
Och hur mycket mat slängs inte?
Ren och skär frosseri och överkonsumtion på samma gång. Idioti.
Jag gav som förslag till Andy att till nästa år gör vi ingen julmat. Vi gör tre rätters istället. Riktigt god mat. Blir det mat över kan jag garantera att det gärna äts rester på det.
Och till alla som säger att det är tradition att äta all dessa olika matrester på jul säger jag: är det fel att göra sina egna traditioner? Icke. Julen handlar för mig om att umgås och ha det trevligt. Inte ha ont i magen i två dagar som jag haft de senaste 30 åren.
Så nästa år. Ingen julmat för oss tack.
Men gärna riktigt god mat.
Kanske dags att ändra om i jultraditionerna?
Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.