Livet runt 40

Att bli frisk från Tietzes syndrom

Den senaste tiden har jag fått väldigt många frågor via bloggen om hur jag lyckades bli av med Tietzes, så jag tänkte jag lägger upp ett inlägg om det istället.
Jag fick min diagnos rätt fort av min läkare. Han klämde på 3 punkter på min bröstkorg och såg min status på min psykiska hälsa och var helt säker. Jag har aldrig hört talas om det förut och vad jag vet så här i efterhand är det inte skitlätt att få rätt diagnos heller. Tietzes syndrom sätter sig i musklerna mellan revbenen och gör så det hugger när man ska dra djupa andetag. Tietzes bildar en inflammation i bröstkorgen och även i ryggens revben.
Jag hade en inflammation runt hela överkroppen mellan varje revben. En riktig vidrig smärta som hämmade mig totalt i vardagen och även när jag skulle gå och lägga mig och sova, då jag inte kunde ligga normalt.
När jag fick diagnosen började en helvetisk återhämtning, men det min läkare sa som peppade mig var ”Fixar du inte detta och försöker bli frisk kan sjukdomen bli kronisk”.
Kronisk.
Det blev min peppning. Aldrig skulle sjukdomen få vinna. Aldrig.
Så jag började gå hos en sjukgymnast en gång i veckan. Vi gjorde lättare stretchövningar som jag sen skulle fortsätta hemma med ett par gånger om dagen. Allt för att få igång blodcirkulationen i bröstkorgen.
Jag åt även antiinflammatoriska tabletter ett tag typ Ipren och Diklofenak.
Jag tog kontakt med en psykolog för att bearbeta min ångest och katastroftankar, vilka gjorde att jag oroade mig och gick och spände mig.
Jag har alltid varit en rätt aktiv tjej som har mycket på gång och är i farten. Tränar och ute och går och social. Helt plötsligt tog allt stopp. Jag fixade inte något. Hårdare träning var inte att tänka på då jag inte kunde dra djupa andetag, så corepassen byttes ut mot yoga och lättare sakta promenader.
Mitt sociala deltagande fungerade inte alls och jag fick säga nej till utgångar och att ens umgås med vänner och familj. Det gick inte. Orkade inte. Många förstod inte. Tietzes.. är det en psykisk sjukdom.
Tietzes hade de ju aldrig hört talas om.. finns den då? När man inte hört talas om den?
Vägen bort från Tietzes var lång och svår. Mycket psykiskt kämpande för min del med att få bort mitt onda tankesätt och orosmolnen som ständigt satt i bröstkorgen på mig.
Att gå från att kunna träna och vara social till att känna sig instängd och bara kunna stretcha och yoga var tufft.
Jag fick mycket massage och smörjde in mig med antiinflammatoriska geler emellanåt och även krämer som satte fart på blodcirkulationen.
Det dröjde länge innan jag började märka större skillnader. Tietzes smög sig bort sakta men säkert och efter 1 år kände jag att jag faktiskt mådde rätt bra. Utan att jag märkt det drog jag djupa andetag och klarade av att träna.
Att få diagnosen Tietzes är ett helvete, men det hjälper att veta att det är en ofarlig sjukdom även fast den ställer till med en jäkla oreda i ens liv.
Vägen tillbaka att bli frisk är lång, men kan jag kan du.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Hej, fick min diagnos för 9 månader sen. Sens dess har jag inte kunnat leva normalt. För 3 månader sen blev det värre än innan. Min första symtom var ont i vänster sida av revbenet längst ner. Och nu har jag ont i bröstkorgen fram vänster sida och ryggen. Ibland känns det som att jag inte får någon luft alls. Hela dagarna känner jag av det. Och på vårdcentralen jag går till nu finns ingen hjälp att få. Nu sitter jag och funderar på att uppsöka en kiropraktor eller en naprapat. Börjar bli galen av det här, får ingen hjälp någonstans. Men ett litet ljus i mörkret var att hitta det här så tack! Har skapat en Facebook grupp som heter ”vi med morbus tiezte” för att kunna hjälpa andra och även få hjälp själv. Men återigen tack för att du skriver om detta.

  2. Eva Öhlén

    Hejsan
    Jag undrar vad du använde för salvor och gelér?
    Försöker att ta mig tillbaka till arbetet nu.
    Eva

  3. Ida

    Hej! Jag fattar ingenting, är det en psykisk sjukdom ? Jag har fått diagnosen och har sjukt ont men ingen har nämt något om psyket …? Var kan man läsa mer om Tietze? Har du varit svullen där inflammationen satt sig? Jag har haft detta sedan i februari, men jag vet inte riktigt vad som skulle ha utlöst det hela. Jag trodde det var träning men nu blir jag osäker.

  4. jonas

    Hej!
    Jag fick diagnosen tietzes syndrom för ca 2 år sedan.
    Har vart ett rent helvete med mitt jobb som fönstermontör.
    Men jag har från första dagen gett mig fan på att jag ska bli frisk.
    Var sjukskriven 4 veckor efter diagnos, kändes då rätt bra.. så jag började jobba igen.. pang.. så var det tillbaka.
    Jag började tänka på hur och när jag lyfter tunga föremål (vilket är hela tiden i mitt yrke)
    Jag fick helt lägga ner min styrke träning för att inte överanstränga mig.
    Idag är jag mycket bättre men inte återställd och har jobbat 100% hela tiden.
    Smörjer dagligen med anti inflamatoriska geler.
    Salvor som får igång blod cirkulationen.
    Och äter naproxen när jag anar att det känns sämre.
    Sträcker på mig, ut med bröstet, bak med axlarna.
    Det tar tid att lära sig.. men jag har alltid haft en sådan hållning.. (inte helt fel att varit en spännis i yngre dagar ;))
    Kämpa på och rör på er!!!
    Att bli stilla, sittandes eller liggandes kan kännas bra just för tillfället men är garanterat ingen lösning på lång sikt.
    Smörj, stretcha, rör på er (på rätt sätt)
    MEN framför allt, tänk POSITIVT!!
    LYCKA TILL

  5. Gojja

    Läser mycket olika erfarenheter av Tietze.
    Jag har haft mitt i 6 månader, fick diagnosen efter massvis av läkarbesök i December-14.
    Det började lugna sig lite men för 4 dagar sedan blommade det upp ordentligt.
    Har bara gråtit av total smärta. Från nacke ner till höften, ländrygg, bröstbenet och vänster revben. Lite bättre idag men kan inte öppna dörrar uan att det gör ont och ömmar fortfarande i höft och ländrygg.
    Kan säga att ipren hjälpte inte mot smärtan, inte heller alvedon.
    Känns som jag hamnat på ruta 1 igen.
    Får se om det ger med sig.

  6. Ida

    Idag var den värsta dagen i mittnytt liv. Har hållit på mycket med meditation. Inte långt bort ifrån yoga dvs. Ska noggrant läsa och försöka få mig tillbaka till livet. Fick fast anställning idag åxå hahaha.. Tack för att denna blogg finns, den har gett mig mycket hopp dock så tack igen.

  7. Lars Nylander

    Min fru har nu haft Tietzes i 10 månader, men hon kan ej bära matkassar eller annat som väger 2-3 kg, det skär i bröst och rygg säger hon, finns det någon som är helt återställd efter tietzes syndrom. Kan nämna att hon tränar med att stretcha och får massage av sjukgymnast. Någon som kan ge ett svar, eller övriga tips att bli frisk.
    Med vänliga hälsningar, Lars Nylander.

    1. Jeanette Ohlsson

      Har haft Tietzes i ca 8 år från och till ska jag väl tillägga. Det som hjälpte mig var bl a andningsövningar (typ yoga) och sen sk lungmassage (Lotorpsmodellen). Det sistnämnda var fruktansvärt smärtsamt men om man härdar ut o går 2-3 ggr så märker man resultat. Fick tyvärr inga positiva effekter på sjukgymnastik och slutade efter ca. 5 mån. Det tog ca. 8 mån. att känna sig hyfsat ”normal” betr. andning och värk. Har sen varit helt besvärsfri under långa perioder men känner av ”trycket” när jag har haft extra stressigt omkring mig. En varningslampa att man då måste göra något åt situationen. Lycka till!

  8. Anna

    Insjuknade på nyårsafton och blev inlagd i måndags den 6-e januari. 7 januari fick jag diagnosen. Just då kände jag ingenting utom att jag hade en sjukdom som säkert skulle bli bra snart. Men när jag läser alla forum och bloggar blir jag rädd. 1 år….hur ska man klara 1 år av detta?
    Jag är dessutom gravid och ska klara av 19 veckor till och sedan en förlossning.
    Kronisk, det skrämmer sk*ten ur mig.
    Ingen läkare sa något om detta till mig. Jag fick bara diagnosen och blev utskriven med tabletter.
    Känns skönt att läsa din blogg om att man faktiskt kan bli frisk men 1 år…..jag har 11½ månad kvar 🙁

    1. MissJoi

      Det kan såklart ta mkt fortare för dig. Stirra dig inte blind på mitt tal. Jag var så sjuk psykiskt oxå så det förvärrade allt för mig. Jag käkade oxå medicin i början och gick på sjukgymnastik för att sätta igång blodcirkulationen så värken skulle släppa. Lätt motion. Å vila. Axlarna bakåt och sträck på dig. Allt när man sitter med axlarna framåt och med kutrygg försämrar.
      Fråga gärna mer om du funderar på ngt.
      Kram!

  9. mia

    Hejsan..
    Måste dock fråga vad för övningar du gjorde hos sjukgymnasten?
    Har själv denna sjukdom haft länge men brytit ut nu och är skit
    Jobbigt…vill träna men orkar inte smärtan är olidlig.
    Har fått naproxen utskrivet men blir väldigt yr av dom..

    1. MissJoi

      Alla övningar som gör att du stretchar ut bröstkorgen och ryggen. Sätt en hand i en dörrpost och dra dig framåt och känn hur det trycker. Du liksom vänder överkroppen eller vrider den så du känner hur det stramar. Håll en arm framför kroppen, sätt den andra armen framför den utsträckta och dra armen mot dig.
      eller
      böj dig framåt och korsa händerna bakom knäna. Håll fast och svanka uppåt med ryggen.
      Det gör asont, men gör det ofta!