Livet runt 40

Lördagsmys eller lite närsomhelst?

När vi introducerade godis eller chips för Olivia var vi rätt hårda med att det skulle bara bli på lördagar. Både jag och Andy har varit rätt noga med att hålla oss till lördagar, men skillnad nu på sommaren då det varit varmt då det gått åt rätt många glassar.
Jag tycker om när vi är hos folk på besök och de frågar om det är okej om Olivia får en glass eller en bulle. Då respekterar man andras regler och vad man bestämt. Vi har gått ifrån reglerna flera gånger när vi vill mysa till det eller ha ”Sveriges nya favoritord” Gofika.
Jag pratade med Andy häromdagen om min nya fundering.
Egentligen är jag emot att ha lördagsgodis. Att en unge får vänta och längta sig tokig i 6 dagar till lördagen kommer och då få nöäta så de mår illa (ja det blir ofta så tyvärr). Det är både jag och Andy emot. I lördags fick Olivia en Käck (ja jag vet de heter Kick numera, men det passar inte..), en liten Kinder choklad, en laddning Pez och 20 chips cirka. Mkt nöjd. Hon åt inte ens upp allt. Inte en full godispåse med enorma mängder.
MEN
Nu till min nya fundering… Om man nu skippar lördagsgodis, så kan man istället chocka en torsdag t.ex. med att ge en tablettask eller köpa en stooor glass en söndag eller när man är i affären en måndag och hon frågar om hon får godis – säga javisst och ge henne en liten påse.
Alltså skita i lördagen och ge när man känner för och då INTE 7 dagar i veckan. Det kan gärna gå längre än 7 dagar. Hypen över lördagsgodis blir då inte så stor och nöätandet försvinner tror jag. Det blir inte lika spännande att äta sig grön en lördag. Det är inte lika spännande.
Sen tycker jag inte små barn ska äta för mycket socker. De behöver det inte, men det är en helt annan fråga.
Så idag chockade jag lillhjärtana med att göra osaltade popcorn EN MÅNDAG och lyckan var stor. Filmmys i soffan och popcorn mellan soffkuddarna.
Så min fundering ligger där just nu.

Hur gör ni? Har ni fast dag för snacks eller kör ni närsomhelst?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Céline

    Och att barn blir tokiga i godis om de bara får på lördagar tror jag inte alls på. Vi har alltid kört lördagsgodis, stora är en riktig sockergris, skulle helst äta godis och fika jämt. Men är även otroligt förtjust i grönsaker. Lilla är måttligt intresserad av godis och gillar inte grönsaker.. Så det är nig med det mesta, alla är olika och gillar olika saker!

  2. Céline

    Vi kör fredagsmys (40 g chips ca, alltså sån minipåse eller minirör). Och lördagsgodis. Men Albin har godislöfte/förbud ett år, mot att han får ett Xbox i julklapp. Han är ändå inte särskilt förtjust i godis. Sen kan det ju hända att det blir nån fika en vardag eller så, men pga Albin så blir det ju inte så ofta. Nu är ju mina barn 7 och 9, och man börjar märka att vanorna i andra familjer skiljer sig en hel del. Nu är man ju inte med dem hos kompisar heller längre. Svårt att få både våra och andras barn att förstå att i vår familj funkar det inte med socker dygnet runt. Jag tror tyvärr att dagens barn kommer att då riktigt taskig hälsa som vuxna pga all skit de och deras föräldrar stoppar i dem! Och då är inte vi militanta på nåt sätt. Ändå troligen otroligt mkt mindre sockerintag än en generell familj. När man räknar allt sonen stoppar i sig blir man ganska medveten om vad allt innehåller

  3. Tatyana

    Vi har inte börjat med lördagsgodis, men sambons bror ger deras son som är 3 år. Det jag har tänkt på är att han är så liten så han vet inte ens vad det är för dag. Dom skulle kunna säga att det är måndag fast det är lördag, och han skulle tro på det. Om man inte säger att det är lördag så vet barnet inte om det, och då blir det inte så svårt att hoppa över lördagsgodis heller. Jag tror att många gör lite för stor grej av just lördagsgodis. Idag är det lördag, då får du godis. Men som sagt, om man inte säger något så vet barnet inte ens om att det är lördag.

  4. Sanna

    När jag var liten hade vi alltid godis hemma, vi hade tom ett godisskåp! Men ingen av oss fyra syskon har blivit sådär hysteriska när det kommer till godis och sötsaker. Mina kusiner däremot, som hade lördagsgodis, blev helt galna när det dukades fram bullar alt godis en lördag.
    De kunde verkligen äta tills de kräktes! Så därför förespråkar jag för ”lite när som helst”… Men sen är min man en sån som inte klarar av att det finns godis framme i en skål, han måste äta upp det!
    Han fick också bara lördagsgodis som liten…

  5. Jasmine

    Vi har inte introducerat godis än men han har fått smaka lite bulle och kaka när vi är på kalas men bara lite. Jag är inte heller så mycket för det där med godis på lördagar men frågan är om barnen förstår när man inte är konsekvent. Ena gången får hon/han godis i affären, eller hemma, andra gången inte.. Det kan bli tydligare för barnet om man har fasta regler så att hon/han förstår VARFÖR det inte blir godis just idag.. Bara en tanke som slog mig.. Jag vet inte alla hur vi kommer att göra jag kommer i alla fall inte introducera godis på eget initiativ.. Det kommer förmodligen i samband med barnkalas eller nåt i framtiden.

  6. Fröken M

    i är inte ”tok stränga” på den fronten, men Viggo får 20 kr i veckopeng varje lördag. För dem får han göra vad han vill. Oftast vill han plocka smågodis, men det brukar inte kosta mer än en tia när han är klar – och han äter heller inte ofta upp det han har plockat till sig.
    Så för honom är det nog själva ”plockandet” som är det viktigaste.
    Sen händer det ju att ha få en glass mitt i veckan, men jag vet inte. Lite socker då och då har ingen dött av. Bara det inte blir för mycket och för ofta !

  7. Mikaela Nordgaard

    Gillar din tankegång!
    Ylva är bara 4 månader så inget godis alls här än. Men vi har nog alltid tänkt oss lördagsgodis, av gammal vana men jag tror jag ska ta upp det här med sambon.
    Vill egentligen begränsa godisätandet rätt ordentligt här hemma innan dottern blir gammal nog och detta kan ju vara ett bra sätt!