Livet runt 40

Har ni gemensam ekonomi?

Innan vi fick barn delade vi på gemensamma räkningar, men det som var och en hade kvar när allt var betalt var ens eget att bränna eller spendera.
Så förblev det framtill Olivias födelse. När mina ben delades för att föda fram henne delade vi även ekonomin.
På en gång blev våra löner/föräldrapenning ett. Alla räkningar som kom var våra, vi delade på allt. Det som var kvar vid månadens slut var vårt att spendera (spara gick inte).
Sedan dess har vi alltid haft delad ekonomi. När man har barn och nu hus känns det märkligt om vi skulle dela upp våra räkningar. Vi tjänar ju inte samma och för den som går på föräldrapenning får det ju isåfall väldigt knapert och kanske inte har råd att göra samma saker eller köpa kläder som partnern.
Nu ger ju båda sitt strå till den gemensamma kassan. Vi har ju samma mål, att ha en fungerande familj och ett hållbart hus. Vill ju båda spara pengar för att kunna göra gemensamma resor och investeringar.
Vi vill ju båda köpa kläder till barnen och oss själva. Presenter, julklappar och dylikt. Allt är ju gemensamt. Hur delar man annars upp det om man inte har gemensam ekonomi? Det känns som om det är upplagt för många onödiga bråk.

Hur gör ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Heidi Larsson

    Tycker du resonerar klokt! Vi har alltid haft gemensam ekonomi, och då har det inneburit att de perioder som jag t ex studerat och haft låg inkomst, har det liksom inte gjort nåt för gubben har haft bättre, och sedan tvärt om. Jag har vänner som ”lånar” pengar av sin partner – och det känns så himla främmande för mig! Vi har de pengar vi har, och gubben får köpa sitt snus utan att jag ens skulle drömma om att säga nåt om det, men då ska han heller inte säga nåt om jag vill köpa nåt. Det funkar för oss i alla fall! 😉 När räkningarna är betalda vet vi att vi har en viss summa kvar, och det är upp till oss båda att klara det !

  2. lisette

    vi har delvis gemensam ekonomi. vi sätter in 10,000 var på ett konto som sedan alla gemensamma räkningar, lån, försäkringar dras ifrån. pengarna som blir över sparar vi, ibland har det varit 4-5000. =)
    sen utöver det så betalar vi våra egna räkningar som mobiler osv var och en för sig. jag har exv en mobilräkning på 4-500/månad och han har på max 200.
    däremot så betalar jag 9 gånger av 10 maten varje månad, vilket gör att jag i slutet av månaden inte har mycket pengar kvar. detta upplägg känner jag att det inte funkat ordentligt. blir lätt bråk då. när jag börjar jobba igen kommer jag att skaffa varsitt kort till ett gemensamt matkonto och sedan ska vi föra över pengar till det med.
    nu när jag har varit föräldraledig har min man betalat alla räkningar och jag har skjutit till med pengar om det behövts och jag har betalat maten + egna räkningar. vi har inte haft mycket räkningar under min föräldraledighet så det har funkat bra faktiskt.
    vi har gemensamt över 42.000 in.

    1. MissJoi

      Precis. Det måste fan vara lika. Annars blir det irritation och man jämför. Blir sur över om den andre handlar saker till sig själv och inte mat. Nej bättre om ni gör som du säger att båda för över till matkonto. Då slipper man en irritation iaf.