Livet runt 40

Efter 1 år släpper man på allt

Jo jag hade ju en fråga med mig igår (efter mycket tänkande) till BVC, om Petters mat. Man glömmer ju så lätt när man kan börja med stekt mat.
BVCsköterskan sa att efter 1 år då släpper man på allt. Fritt fram att ge de små liven spenat, ruccola, stekt mat, honung, salt och så vidare.
Detta känns för mig lite märkligt. Att man efter 1 årsdagen ska fritt kunna äta allt från att ha haft restriktioner på en hel del.
Han ska nu kunna äta i stort sett allt vi äter förutom för mycket salt, men det är ju inte bra för någon iochförsig.
MEN
Jag kommer fortfarande inte ge han socker, spenat, honung, fetaost och så vidare. Alla dessa produkter som har varit som mest farliga för de små liven, ska de nu vara helt ofarliga?
Känns märkligt.
Med Olivia väntade vi dryga halvåret med dessa matprodukter och var även lite mer återhållsamma med stekt mat.
Jag har aldrig varit rädd för att krydda maten när jag gjort barnens mat. Jag har kryddat på rätt bra med curry och annat, så det blir lite smak. Detta har gjort att Petter vägrar äta burkmat, den är ju rätt smaklös. Han spottar ut, gör kväljningar eller stoppar in hela handen i munnen och drar ut det.
Det gör ju inget, men ibland är det ju smidigt att ha med en burkmat i väskan.
Men som sagt. Vissa saker kommer han ännu inte få äta.
OCH NEJ.. han kommer inte få äta tårta på sin födelsedag. Folk kommer säkert ha åsikter om detta  och tycka vi är taskiga som inte låter pojkstackarn få äta en egen tårtbit på sin födelsedag.
MEN.. är det inte taskigare att låta dem äta tårta? Att låta dem bli sockerberoende i tidig ålder? Socker är ju en stor bov i människohälsan.
Så nej.. han ska få en fruktigelkott inspirerad av Fröken Mela och eventuellt en egen äppelpaj utan socker såklart ;).

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Skorpan och Loppan

    Åh, som jag håller med dig om sockret. Varför, varför, varför stoppa i dom små liven en massa socker? Det är ju inte precis så att det är något vi behöver för att överleva, och definitivt inget dom saknar innan dom smakat. Att ge små barn kakor och godis, det gör man nog mest för sitt eget höga nöjes skull, för att få se deras miner…
    När det gäller den andra maten är det nog inte så bra att bara ”köra på”… Nya saker är nog bäst om man får vänja sig lite långsamt vid…

  2. Jasmine

    Håller så med dig gällande tårtan. Varför ge det, jag förstår verkligen inte meningen. På vårt ena kalas hade vi sockerfri pannkakstårta istället. Kanske inte så gott för oss vuxna men han gillade det 🙂
    Däremot tar jag inte lika hårt på matrestriktionerna, jag tror att de säger ett år för att vara på.säkra sidan. H har ätit samma mat som oss sen ca 11 månader. Dock mindre salt. Fast det har vi också.blivit bättre på. Behöver inte alltid salta extra eftersom många livsmedel innehåller mycket salt redan. Men man behöver ju inte ge honung och spenat mm i mängder. Honung är ju typ socker så det ger vi aldrig men någon gång har vi spenat i maten och då äter han det men som sagt, väldigt sällan.