Snart måste vi börja kolla efter förskolor till Olivia. Man måste idag bestämma var och vilken sorts förskola man ska välja. Det finns ju massor av olika sorters inlärningsmetoder på de olika förskolorna och det är ju en djungel bara det.
Och hur sjutton vet man vilken pedagogik man vill ha?
Jag gick hos dagmamma och där var det väl ganska fri pedagogiksform på början av 80-talet.
Idag ska man ju välja så mkt mer.
Vi får helt enkelt gå runt till de olika förskolorna i de områdena vi tänkt oss och besöka dem. Kolla in personalen o.d.
Jag har ju mina ögon på ett montessoridagis i mariebergsskogen här i stan. Hur mysigt vore inte det? Att gå i förskola i en djurpark.
Men vad är montessori?
Hur tänker/tänkte ni?
Att välja förskola
Kommentarer
Lämna ett svar
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Helt klart en bra pedagogik:
”Montessoripedagogik är en pedagogik som har sin grund i Maria Montessoris observationer av barn. Den bygger på en övertygelse att barnet strävar efter att utveckla sig själv och att denna utveckling följer olika sensitiva perioder. Inlärning ska därför följa dessa olika utvecklingsstadier, vilket inom den pedagogiska riktningen anses ske om barnen får arbeta så fritt som möjligt. Pedagogens roll inom Montessoriskolan är att observera eleverna och ge dem handledning. Maria Montessori startade sin första skola 1907.
I ett Montessori-klassrum för förskolebarn ska det finnas flera olika inlärningsmedel för barnen, olika leksaker som ska utveckla deras sinnen. Men det ska bara finnas en av varje, så barnen får dela och turas om att leka med alla leksaker, och ska på så sätt lära sig respekt och att dela med sig.
Klassrummet ska även i sig självt vara inbjudande, med färger och mönster och annat tilltalande, eftersom det underlättar lärandet och gör det mer intressant och roligare. Skolan tänker alltså att om barnen har roligt när de lär sig så kommer de vilja lära sig mer.
Läraren ska inte ha en framträdande roll i klassrummet. Blir det problem ska läraren finnas där för att ge råd och hjälp, om barnen behöver ledning så ska läraren finnas till hands, men endast för att ge barnet skäl att lära sig. Läraren ska endast uppmuntra inlärningen, och hjälpa barnet att lära sig självt, inte ta kontroll över barnet och beordra eller ställa krav.”
Jag gick montessori! det va jättebra: ) man använder ju inte så mycket läroböcker utan lär sig på andra sätt