Livet runt 40

Barnmatrecept 8-10 månaders bebis

Sedan Olivia blev lite mer än 8 månader gör vi nästan all barnmat själv. Mkt enklare nu när hon kan ha lite bitar i maten och lära sig tugga den. Därför tänkte jag dela med mig lite av de recept jag kommit på till lille Olivia. Alla recept är ca 4-6 portioner beroende på hur stora i maten och magen era bebbar är.
Kyckling i currysås

1 tinad kycklingfilé eller 2 bitar kycklinginnerfilé som delas i små bitar
2 dl grädde
en klick osaltat margarin
Broccoli skuren i små små bitar
curry, vitpeppar, basilika och rosmarin efter smak
Allt kokas i grädden ca 15 min eller tills kycklingen är klar, eventuellt spä på med lite mer grädde allt eftersom det kokar in i kycklingen.
Var inte blyg med curry. De flesta barn gillar välkryddad mat. Servera med pasta eller ris.
Köttfärssås och spaghetti

100 gram köttfärs
0,5 burk krossade tomater
1 klick osaltat smör
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 riven eller hackad lök
basilika, svartpapper
vatten
Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka samman. Låt koka ca 15-20 min eller tills köttfärsen känns klar.
Servera med pasta eller bulgur. Denna rätt gör jag även vegetarisk, utesluter alltså köttfärsen.
Torsk och äggsås
1 torskfilé eller kolja skuren i små bitar
2 hårdkokta ägg
1 klick osaltat smör
2 dl grädde och ev.0,5 dl creme fraiche
hackad persilja
vitpeppar
Äggen ska vara hårdkokta. Små barn får absolut inte äta lös äggula pga bakterierisk.
Lägg creme fraiche och grädde i en kastrull och häll i persilja och vitpeppar. Lägg i den tinade fisken och låt koka ca 5 min eller tills fisken är klar. Lägg i de hackade äggen de sista 2 minutrarna.
Servera med potatismos.
Lax i ugn
1 laxfilé
dill
grädde
1 klick osaltat smör
Lägg laxen i en ugnsfast form. Häll över dill så det täcker laxen och häll över ca 1 dl grädde.
låt stå i 175 grader ca 15 min
Servera med t.ex ris och kokta pressade ärtor.
Köttgryta
ca 200 gram nötkött skuret i små bitar
1 morot
1 hackat lök
0,5 hackad purjolök
2 dl vatten
1 dl grädde
2 lagerblad
1 klick osaltat smör
svartpeppar, vitpeppar, paprikakrydda
Låt koka ca 1,5 timme så köttet är mört så det faller isär. Spä med mer grädde eventuellt allteftersom det kokar bort. Servera med t.ex. mosad potatis.

Låt väl smaka!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Timjan o Akleja

    Vad bra med lite mattips, ska spara dem! Testade att krydda köpt köttfärssås lite extra häromdagen och då åt G! Han gillar ju annars varken köpt eller hemlagat nåt vidare… Men det går bättre nu iaf.

  2. Bitterpappan

    Läggs i favoriter. Tack för att du delar med dig 🙂
    Sv: Det är Stina som bestämmer vilka som ska vara där uppe. Du får skicka iväg ett mejl till henne och fråga 🙂