Livet runt 40

Barn och socker

Jag och min sambo har samma åsikter när det gäller att introducera socker till Olivia och det är alltså att inte introducera det. Absolut inte innan 1 år. På 1 års dagen (om ens då) kanske hon ska få tårta eller så får hon en sockerfri variant.
Den dagen hon kommer få smaka socker, typ glass och efterrätt och kanske lite godis, vill jag att det ska bli något hon kan få på helgen. Då på lördagar. Jag vill INTE att det ska bli så att så fort hon kommer till mormor/farmor/morfar/farfar och liknande att de alltid får godis och gott där. Då kommer jag bli sur. Även Andy. Inte Olivia.
Småbarn har absolut inget sockerbehov och behöver definitivt inte bli sockerberoende redan. Jag tycker även att dagis inte behöver ha en massa glass och annat utan de skulle kunna erbjuda frukt och nyttiga alternativ istället.
Däremot ser man ju att vissa saker innehåller socker, t.ex. leverpastej. Detta är ju något som flera ger sina barn på små rån. Olivia har fått smaka på detta med innan jag såg att det innehöll socker. Och hon älskade verkligen detta. (jag vet… det innehåller även lite salt).
Hur går era tankar med barn och socker? Och vad ger ni era små för pålägg på smörgåsrån?
I need some tips here.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    För det mesta så får vi positiva reaktioner. Men det är klart att man får höra kommentarer som ”Klart lilla killen ska få lite gott och sött i sig!” och tycker att vi på något vis är elaka som håller sötsaker borta från honom, det är som är sååå gott. Vi vuxna får ju äta godis, klart han ska få det han också. Folk tycker och tänker så förbaskat!
    Hmmm jaaa. Jag äter godis, det gör jag. Men jag kan ju inte sluta heller, det är ju snarare ett beroende. Vill jag göra min son beroende? Behöver man svara på det ens? Han är ju mer än nöjd med sitt ”godis”. Så ska vi iväg har vi alltid med eget fika eller godis till honom när vi andra fikar. Han är ju lika glad för det. Så länge herrn är nöjd så är jag det också =)

  2. Hanna

    Vi kör samma visa här. Inget socker! Han fick en cupcake på sin 1-årsdag. Efter det har han inte fått något. Eller vi har iaf inte gett honom något här hemma. Hans lördagsgodis innefattar russin och sockerfria frukosthjärtan, något han mer än gärna mumsar på och blir så glad över att få.
    Vad gäller smörgåsrån så har Vincent bara ätit de som de är. Torrt och tråkigt kan hända men han har alltid varit lika glad för det. Nu får han oftare sockerfria digestivekex, han älskar dem!
    Sedan blir det ju lättare ju äldre de blir, han är ju redan 18 månader här hemma nu så… Nu får han ju mackor istället och då brukar vi köra på vanligt smör. Eller kanske en liten ostskiva på, eller om vi slår på stort kanske t.o.m skinka =)
    Men sockret håller vi borta ett tag till. Sedan innehåller ju det mesta mer eller mindre socker och jag går inte och kolla sådär övernoga på allt, men när det finns sockerfria alternativ väljer jag oftast det. Men då gäller det att ha lite koll på sötningsmedlen också, de är inte heller något jag vill stoppa i Vincent för det är knappast bättre.
    Jaa, det är en hel vetenskap det här…

    1. MissJoi

      Det tycker jag låter jättebra Hanna. Vi kör samma här. Inga ”lätta” saker utan bara rent smör osaltat och Bregott och vispgrädde. Olivia ska inte ha i sig några e ämnen eller aspartam eller annan skit. Jag hoppas att folk kommer respektera att man inte vill stoppa i dem en massa skit utan bara tycker det är bra. Hur har reaktionerna varit när ni sagt att han inte äter socker?

  3. mammax2

    Är helt inne på din linje och varit det i mer än 10 år,då första barnet kom. Barn behöver inte socker(inte vuxna heller för den delen) utan det är kroppen så bra på att tillverka själv utav kolhydrater. När barnen var mindre och började med smörgåsrån hade vi vanlig ost eller bara smör,riktigt smör då eller bregott ingen annan läskig lättvariant. För är det nåt som små barn behöver är det fett,bra fetter så som riktigt smör,grädde,ekologisk rapsolja osv. Även kokosfett som fått oförtjänt mycket skäll genom åren är nu konstaterat nyttigt. men då ska man köpa ekovarianten,inte den man gör ischoklad av.

    1. MissJoi

      Håller fullständigt med dig!! Vi kör ekologiskt och inga konstiga light produkter. Jag vill att hon ska få en bra start i livet och i kroppen. Hur har era närstående reagerat när ni sagt att de inte äter socker ?