Laila Högfeldt

Mina råd till alla er mammor

twinki

Jag vet att många av er som följer mig är mammor, vissa kanske till och med är gravida och ska bli mammor för första gången? Oavsett så passar dessa tips alla mammor, nya som erfarna. Här kommer mina bästa tips till er mammor =)


Det är okej – Det är okej att vara trött. Det är okej att gråta. Det är okej att ”göra misstag”. Det är okej att sätta ner din bebis/ ditt barn och ta en stund för dig själv att andas. Det är okej att sova när bebisen sover, oavsett hur mycket tvätt du än må ha, oavsett hur stort diskberget än är. Det är okej. Det viktigaste är att du och ditt barn mår bra.

 

Ta vara på varje ögonblick – Varje ögonblick finns bara en gång. Just det där söta skrattet, de fina ögonblicket eller en speciell fas. Just bebisar förändras snabbt och vissa stadier pågår bara ett par få dagar. Titta på ditt barn istället för att titta på mobilen, ta in alla ljud, uttryck och rörelser så att du kan se tillbaka på dem. Känn dig inte stressad utan ta vara på tiden. Du är här och nu – med ditt barn.

 

Följ din inre röst -Du kommer få en hel mängd med råd. Lyssna, nicka och välj sedan ut de råd som du tycker passar dig och din bebis bäst. Man får så otroligt många råd från alla håll och kanter. Alla har sina egna åsikter om vaginal förlossning/ kejsarsnitt, föda utan bedövning/epidural, amning/flaskmatning, samsovning/sova själv, barnvagn/bärsele, nappar, vaccinationer, kläder, ja.. listan kan göras lång. Varje barn är unik och följ ditt inre mammahjärta och våga lita på att du vet vad som är bäst för dig och ditt barn, för du har det bästa svaret själv. Ingenting är svart eller vitt och det finns ingen som har svaret mer än du. HÄR har jag skrivit om BVC-s råd som jag inte kunde följa på grund av att det skar i hjärtat. Jag har även skrivit ett inlägg HÄR där jag svarar på 9 frågor kring barnen och bland annat kommenterat BVC:s konstiga råd angående trafiken och barnvagnen. Jag menar inte att förminska BVC och deras kunskap, den är otroligt bra och viktig i många punkter, däremot ska man alltid följa sin inre röst. Ingen känner sig själv och sitt barn lika bra som du själv gör.

 

Våga be om hjälp – Detta låter kanske självklart, men det är faktiskt inte alltid så lätt att våga be om hjälp, särskilt eftersom att man är van att kunna hantera de flesta situationer själv. Men med en liten bebis vänds världen ganska snabbt upp och ner och det kan faktiskt vara skönt att få duscha i fred. Att våga be om hjälp kring matlagning, städning, barnvakt, något ärende eller särskilt i fall du inte har sovit riktigt bra under natten. Kanske kan personen ta en promenad med vagnen och du kan få sova en stund. Jag lovar, barnet tar ingen skada av detta och du kommer att vakna utvilad och glad. Omfamna all hjälp du kan få och påminn dig själv att det är bra att be om hjälp. Vi mammor har en så oerhört skyddsinstinkt och vi tror att ingen annan kan ta hand om mitt barn så bra som jag.. tro mig, det är en inre konflikt jag har med mig själv varje dag och som jag fortfarande kämpar med. Så om du har bra människor runt omkring dig, låt de hjälpa dig. Vi mammor behöver också lite tid för oss själva ibland, även om vi då längtar ihjäl oss efter våra små, så är det behövligt.

 

Ni är ett team – Du och din partner är i samma lag, lita på att ni båda vet vad som är bäst för ert barn och uppmuntra varandra med påminnelser om att han / hon gör ett bra jobb.

 

Ingen är perfekt – Det är väldigt svårt att göra allt rätt genom ett barns liv. Alla gör vi fel, även om avsikterna från var goda. Det viktiga är att man gör det med kärlek och att man försöker. För vi alla kommer att göra misstag med våra barn och vi alla har fått ett vredesutbrott som vi ångrar. Och ärlig talat, misstag är mänskligt och absolut nödvändigt.


tinkis

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristina

    Dina ord räffade mig verkligen mitt i prick! Tack! <3 Som nybliven mamma för första gången till en 5 dagar gammal pojke behövde jag läsa dessa ord. Man har ju rätt mycket nytt att ta in 🙂

    1. lailahogfeldt

      Men åhh STORT GRATTIS till din lilla bebis! Vad härligt att jag lyckades komma ut med detta inlägg lagom tills att du blev mamma <3 Njut av tiden och ta hand om er <3 <3 STOR KRAM!

    1. lailahogfeldt

      Men åhh vad underbart =) Då har du något helt fantastiskt framför dig =) <3 <3 STOR KRAM!