En annan trend som jag märkte av i USA var att många bakade med annat än just vetemjöl. Kidneybönor, kikärtor och vanliga ärtor läste jag ganska ofta på ingredienslista när jag gick in i ett hälso-café. Och jag älskade det! För visst är det något speciellt med att äta någonting som verkligen är gott samtidigt som man vet att ingredienserna samtidigt är bra för kroppen?
I helgen bakade jag jordnötsbrownies och använde kikärtor istället för mjöl och jordnötssmör istället för smör eller olja. Så den här brownien är både rik på protein och fibrer 🙂 Den är även vegan-vänlig och innehåller inga ägg. Själv älskar jag att strö lite havssalt på toppen av kakan innan jag gräddar den… det kan ju inte bli fel med en blandning av både sött och salt.. eller vad säger du Lasse Berghagen? 🙂
Du behöver ( ca 9 brownies):
♥ 450 gram kikärtor
♥ 1 dl jordnötssmör (ca 150 gram)
♥ 4 msk honung/lönnsirap/agavesirap
♥ 4 msk kokosnötsocker
♥ 1 tsk mandelmjölk/komjölk
♥ 2 tsk vaniljpulver/vaniljextrakt
♥ 1/2 tsk salt
♥ 1/4 tsk bakpulver
♥ 1/2 tsk bikarbonat
♥ 150 gram chocolate chip cookies *
♥ havssalt
*Ni kan använda vilka chocolate chip cookies ni önskar, men vill ni ha sockerfria cookies kan ni exempelvis använda de här.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser förutom chocolate chip cookies och havssalt i en matberedare. Mixa tills blandningen är krämig och slät.
Krossa hälften av kexen och blanda in dem för hand i smeten.
Lägg smeten i en form. Krossa resten av kexen och strö över. Strö sist över lite havssalt.
Ställ ugnen på 180 grader och grädda mellan 20 – 30 minuter. Brownien är klar när smeten har börjat att släppa från kanterna.
Låt svalna i rumstemperatur i ca 15 minuter. Skär upp kakan i bitar.
Förvara dem förslutna i kylskåpet. Ta fram ca 15 minuter innan eller värm i mikron i ca 15 sekunder för att få en nybakad känsla.
Läs även:
Jag använder ofta mandelmjöl men också kokosmjöl i bakning.
Det är ju jättebra =) Visst känns det fräschare ibland att använda sig av annat än just vete =)
Vad ska det vara för temperatur på ugnen när de gräddas? ?
Oj! Gud vad bra att du la märke till det =) 180 grader ska det vara 🙂 Har korrigerat det i inlägget nu =)
Åååh, detta måste jag testa. Ser sjukt gott ut! *-*
Ja det tycker jag! Det är sjukt gott =) <3
Mm ser goda ut
Vad kul att du tycker det! Stor kram!
Låter verkligen smarrigt ?
Ska prova.
Tack för receptet.
Vänligen
http://www.alltutomlagom.blogspot.se
Vad roligt =) Stor kram!
Måste testa!!!
Jaa såå gott!! =) =)