Ingredienser:
50 gram Mörk blockchoklad
3 dl Vetemjöl
2 krm Salt
1 dl Kakao
2 tsk Vaniljsocker
5 dl Strösocker
4 st Ägg
225 gram Smör (175g till kakan och 50 g till glassyren)
Tillagning:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite. För att kladdkakan ska bli kladdig och inte torr ska man vispa sockret och äggen ordentligt tills röran blir alldeles vit. Vispa därför ägg och socker jätte poröst.
Blanda vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl i en egen bunke. Tillsätt blandningen bland äggen och sockret försiktigt, tex med en slickepott tills smeten är len. Vispa dock inte med en elvisp utan rör bara försiktigt ner det med en slev så att det inte kommer luft in i kakan.
Rör sist ner smöret(175g), även det försiktigt.
Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras. Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna. Servera med frukt eller bär och lättvispad grädde.