Laila Högfeldt

Min Lissabon Guide

lissabon guide

Eftersom att jag är halvportugis och varit i Lissabon si så där 100 gånger så har jag fått frågan att sätta ihop en Lissabon guide till er! ♡

Lissabon är verkligen en helt fantastisk stad! Den påminner mycket om San Fransisco, både eftersom att bron liknar Golden Gate-bron, samt att Lissabon är väldigt backigt! Så i fall du har tänkt att trippa omkring i dina nya stilettklackar, lämna dem hemma på dagen och sätt på dig dem på kvällen. I Lissabon finns det otroligt vackra byggnader, färgstarka stadsdelar, jättegod mat till en billig peng och människorna där är så vänliga och hjälpsamma. En perfekt semester helt enkelt! ♡

Har man tur kan man hitta en tur och returbiljett för runt 1 500 kronor. Annars ligger de i vanliga fall runt 2 500 – 3 000 kronor för en anständig biljett med normala flygtider. Från Stockholm och Köpenhamn går det direktflyg, från Göteborg får man numera göra ett byte, antingen i Stockholm eller Köpenhamn.

 

För att uppleva Lissabon på bästa sätt tycker jag att du ska sätta på din bekväma skor och gå runt så mycket som möjligt. När du har utforskat stan tycker jag att du ska ta dig ut till en badstrand (om du är där sent på våren/sommaren/tidig höst). Gör gärna lite research innan så att ni har koll på vart ni ska, annars kan det bli att ni går i cirklar.

 

 

Här kommer min Lissabon guide om var ni ska bo, äta, shoppa, se och bada. Hoppas ni uppskattar den! ♡ ♡ ♡


sova

 

Oavsett vilket område ni väljer att bo i så kommer ni alltid att ha en fantastisk utsikt. Jag rekommenderar att man bor ganska så centralt så att man kan ta sig till fots eller med spårvagn runt i Lissabon. Områden som jag rekommenderar är:

 

Bairro Alto

Detta läget är verkligen mitt i prick. Centralare kan du inte bo. Eftersom att Bairro betyder område och Alto betyder hög, så kan ni lista ut att området ligger högt upp på en kulle. Här har du nära till massvis med restauranger, superbra shopping och även nattklubbar om så önskas.

Baixa

Här bor du centralt men samtidigt inte mitt i smeten som i Barrio Alto. Ett tips är att välja ett hotell nära gatan ”Avenida da Liberdade”, På den här gatan hittar du massa mysiga fik, restauranger och lyxiga butiker. Här finns det gott om bra hotell att välja mellan.

Belém

I fall du i första hand är ute efter en kulturell weekend så är det här du ska bo.

Portugals Riviera

I fall du vill ha nära till hav och bad ska du bo i Cascais, alternativt Estoril, stränderna och atmosfären är fantastiska. I Cascais har även Christiano Ronaldo en fet villa, så ja.. det finns en anledning till att han har bosatt sig just där. Båda platserna ligger en halvtimmes spårvagnsresa från Lissabon centrum. Först kommer Estoril och fem minuter efter befinner du dig i Cascais. På båda ställena kan du både bada, shoppa och äta jättegott.

cascais

Bild från Cascais


mat portugal

 

Enoteca de Belem

Den här restaurangen är en av våra favoriter. Den ligger på en smal gata i området Belem och hit hittar man endast om man inte vet var man ska. De serverar jättegod mat och är extremt duktiga på vin. Är ni i närheten av Belem är detta ett tips! Ligger vid området Baixa. 

Adress: Tv. Marta Pinto 10, 1300-083 Lisboa, Portugal

 

Cultura do Hamburguer

Detta gudomliga ställe ligger även den lite avsides. men befinner ni er vid Bairro Alto vid lunchtid rekommenderas detta hamburgerhak! De har gudomligt goda hamburgare och drinkarna de gör är fantastiska! Så vill ni äta en billig och gott är detta ett toppenställe! Finns dock risk för kö så boka gärna ett bord eller var beredda på att ni kanske får vänta i 15-30 minuter för att få ett bord.

Adress: R. das Salgadeiras 38, 1200-036 Lisboa, Portugal

jar

Sommelier Lisbon

Restaurangen klassas som en riktig lyxrestaurang och både maten, drycken och servicen är i toppklass! Skulle man gå på en sådan här restaurang i Sverige skulle det kosta dubbelt så mycket. Vi åt en sju rätters avsmakningsmeny med tillhörande vin (ett vin var 30 år gammalt och ett av det godaste jag någonsin har smakat). Jag vill minnas att vi betalade 2 000 kronor för två sjurätters avsmakningsmenyer med tillhörande vinpaket och dryck samt barnmeny till William. Kanske ingenting man går på varje dag, men om man vill unna sig en riktig lyx middag så rekommenderar jag verkligen denna restaurang.

Adress: R. Telhal 59, 1150-149 Lisboa, Portugal

BA Wine Bar do Bairro Alto

Detta är ett av de absolut bästa ställena i Lissabon för att dricka jättegott vin, äta en massa goda ostar och frossa i chark som bara smälter i munnen. Vinbaren är supermysig och det bästa av allt är att man får prova olika viner till varje rätt vilket gör upplevelsen helt fantastisk. Ett måste i fall du älskar vin kombinerat med ost & chark. Ligger i området Bairro Alto som ni kanske hör på namnet. 🙂

Adress: R. da Rosa 107, 1200-382 Lisboa, Portugal

Pasteis de Belem

Befinner ni er i området Belem måste ni gå in på detta konditori och köpa er en Pastéis de nata, eller Pastéis de Belém som de ursprungligen heter. Det är en av Portugals mest berömda bakverk och här köper du nybakade bakverk som sålts just precis där i hundratals år. Givetvis kan ni köpa Pastéis de nata i ett vanligt konditori, men här köper man alltså original bakelsen. De ser kanske inte så jättegoda ut men låt er inte luras, de är fruktansvärt goda. Det finns en anledning till att kön alltid är flera meter lång. Dock brukar vi skämta om att kön försvinner lika snabbt som en Pasteis de nata i våra händer, haha 🙂

Adress: R. Belém 84-92, 1300-085 Lisboa, Portugal

pasteis de nata

Pasteis de nata är en ljuvligt spröd smördegsbakelse fylld med len vaniljkräm. Helst ska den vara lite ljummen när man äter den. Jag äter alltid min utanför butiken 🙂

Xapuri

Detta är en perfekt restaurang i fall ni är sugna på tapas. Inredningen är väldigt mysig, personalen är supergullig och maten smakar gudomligt. Ett toppenställe som ligger vid Bairro Alto.

Adress: Rua dos Duques de Braganca 5 GLissabon 1200-162, Portugal
Amorino

I fall ni är sugna på en riktig god glass ska ni verkligen gå hit! Glassen är en av de godaste jag någonsin ätit! Och då har jag varit i Italien ett antal gånger. Det finns en mängd olika smaker och även glass för veganer. Glassbaren ligger också vid området Bairro Alto.

Adress: R. Augusta 209, 1100-042 Lisboa, Portugal

Os Bordallos

Om ni åker ut till Cascais tycker jag att ni ska besöka detta hamburgerställe. William pratar fortfarande om restaurangen… Jag kan även tipsa om deras sangria som är jättegod.

Adress: Rua Marques Leal Pancada 28CCascais 2750-430, Portugal

attgora

Lisbon Oceanarium

Här inne har de ett fantastiskt akvarium. Personligen tröttnar jag efter 30 minuter på detta ställe, men William var helt fascinerad av hajarna, rockorna och alla coola fiskar. Stället är välskött och väl värt ett besök om man vill se något nytt.

 

Miradouro da Senhora do Monte

Om ni orkar gå i ca 20 minuter utanför centrum så kommer ni att se en fantastisk utsikt! Ta med er picknick och sätt er ner och njut av utsikten, den är  m a g i s k.

Alfama

Ca 30 minuters promenad från Bairro Alto ligger denna mysiga stadsdel med mindre bilar. Den är full av små söta gator, färgstarka hus, små gränder, massa småbutiker, caféer och restauranger. Åker ni dit på en lördag får ni även ta del av en fantastisk mysig marknad där man kan köpa allt mellan himmel och jord. Även här kan ni få en fantastisk utsikt över staden.

DSC02507

Praça do Comércio

Torget är ett av Europas största torg och ligger mitt i hav, med utsikt över havet. Torget upplev som väldigt pampigt och vackert, ett måste i fall ni är i Lissabon. Det svämmar över av turister, men är en väldigt mysig gågata att strosa omkring på.

10256682_10152444281299784_7035479819368434277_o1

Bild på Praça do Comércio

Belém

I denna stadsdel finns en massa kultur och hit kan ni ta er med spårvagn eller taxi/Uber. Ta en promenad längst med vattnet och besök Belémtornet (Torre de Belém) som byggdes på 1 500- talet för att skydda den växande huvudstaden. Mitt tips är att åka hit på morgonen så slipper ni kö samt trängas med massa andra turister. Se även restaurangtipsen ovan från området Belém. .

DSC02283

Bild på Belémtornet

Castelo de Sao Jorge

Denna borg går ni till från stan eller tar spårvagn upp. Borgen är ett av Lissabons kända landmärken och har över 1 000 år av historia. Hit är ett måste att gå i fall ni besöker Lissabon. Utsikten härifrån är magisk med 360 graders utsikt över staden. Platsen är väldigt romantisk, därför är det många som friar just här. Utanför borgen kan man köpa ”wine to go”, vilket är väldigt mysigt. Man köper alltså en flaska vin som kommer med tillhörande vinglas att ta med sig för att förtära uppe på borgen. Väldigt mysigt med andra ord. Ett tips är att köpa med lite vin och sitta och titta på solnedgången.

lisbon1

Shopping

Letar du efter lite dyrare shopping ska du börja vid Avenida Liberdade (Baxia-området), fortsätt sedan ner till området Bairro Alto och Praça do Comércio för en mer plånboksvänlig shopping.

Åk spårvagn

Ni måste testa på att åka Lissabons ikoniska spårvagnar. Det är ett perfekt sätt att se staden och ännu mer perfekt när ni ska upp mot några av Lissabons mer bergiga områden, speciellt en solig dag.

sparvagn lissabon

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sven svensson

    Hej
    Funderar på att resa till Portugal och undrar därför vad det finns för alternativ att sig till hotellet från flygplatsen? Jag undrar även om det kanske till och med går bussar från flygplatsen till Algarve? Om inte, hur tar man sig bäst dit?

    Vänligen Sven

  2. Cecilia

    Vilka härliga bilder och bra tips!!! Vi planerar att vara där över nyår, har du någon erfarenhet av det och några nyårstips?

    1. lailahogfeldt

      Men åhh vad mysigt!! =) Jag har aldrig varit där på nyår så kan tyvärr inte ge dig några konkreta ”nyårstips” =) Önskar er en underbar vistelse =) <3

  3. Evy Knoph

    Kom hem från mitt första besök i Portugal o Lissabon idag. Gillade sraden. Tycker jag träffade rätt med boendet på Hotel Florescente. .(vid Restauradores, nära Hard Rock) nära till kommunikationer shopping..ca 500 m till 28-spårvagnen ändhållplats..några minuter att gå till Elevador Gloria-spårvagnen som på några minuter tog en upp till Bario Alto…ska ni bara gå på ett ställe tycker jag ni ska besöka den härliga Fado-baren Tasca do Chico. Jättemycket folk om man vill hoppa på 28-spårvagnen mitt i stan..kul att åka ca 20 cm från husväggarna :-). Kommer gärna igen.

    1. lailahogfeldt

      Hej! =) Lissabon i november är en bra idé! =) Vädret i oktober/november/början på december, är som en sensommar i Sverige med fint väder och en behaglig temperatur. Det brukar snitta på runt 17 grader på dagen och bli lite kyligare mot kvällen. Men det regnar sällan och solen brukar oftast vara framme, så därför är det perfekt att utforska Lissabon då. Det enda minuset är att det inte brukar vara något badväder, men det finns så mycket annat att göra =) Hoppas att mitt svar var till någon hjälp. Kram!

  4. Vanja - Fru Kapten

    Vilken härlig och överskådlig guide! Och vilka fina bilder. Trodde inte jag kunde bli mer sugen på att åka till Lissabon 🙂 Har en kortare resa inplanerad i mars. Längtar!

    1. lailahogfeldt

      Men åhh!! Så glad över att du gillar den 😀 <3 Är övertygad om att du kommer att ha det jättehärligt i Portugal! 🙂 <3 STOR KRAM!

  5. Susanna

    Jag vill verkligen till Portugal någon gång. Vi funderade för kanske i år men vi har bokat att komma hem till Sverige i 2 veckor istället. Kanske nästa år? I USA har man ju inte så mycket semester, 2 veckor oftast, om man är lärare lite mer förståss-

    1. lailahogfeldt

      Vad roligt! 🙂 Vart i Sverige är det ni åker? Oj.. bara 2 veckors semester på ett helt år?