Laila Högfeldt

Aldrig mer annan grädde än fetthalt 40 %

Idag när jag var och handlade tittade jag av ren nyfikenhet på vilka ingredienser grädde har. Jag har ju trott att grädde är som mjölk, att man tar bort fett men att innehållet i övrigt är samma. Men så fel jag hade! 

Grädde med 40 % innehåller bara en ingrediens, grädde. Alla övriga, och då menar jag även den med fetthalt 36 % också, innehåller tillsatser! Ju lägre fetthalt ju mer tillsatser var ju en slutsats som jag lätt kunde se. Men karregenan (E407), det är ju det ämne som i studier visat irriterar magen (så alla med IBS borde verkligen inte äta mat som innehåller det), men även för oss andra som inte har problem med magen. Forskning har visat att karregenan orsakat cancer hos råttor. Jag vill gärna inte få in detta ämne i min kropp.

Men egentligen är det ganska logiskt när jag tänker efter. Man vill ha ”grädde” med fetthalt 15 %. Vad gör livsmedelsindustrin? De tar bort det naturliga fettet och fyller sedan ut med vatten. Då blir det rätt blaskigt med fel konsistens och fel smak. Då måste man tillsätta olika förtjockningsmedel för att det ska bli en liknande konsistens som produkten borde ha. Och sedan måste man ju tillsätta olika smakämnen för att det ska smaka något. I fortsättningen kommer jag alltid att köpa 40 % grädde och späda ut med mjölk. 

20160830_143131 copy

20160830_143222

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mirre

    Man ska även passa sig för feta produkter för feta produkter på sikt kan ge höjd kolesterol och det kan orsaka hjärtinfkater och kärlkramp och sådant, så jag tror på sunt förnuft, för man äter ändå inte något i så stora mängder att det blir dagligt intag, utan man ska äta husmanskost och tänka sunt så tänker jag