Har bakat, här får ni receptet:
½ pkt á 50g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
2 dl havregryn
1 dl krossat linfrön
9-10 dl vetemjöl (brukar byta ut 5 dl vetemjöl till Grahamsmjöl)
– Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet.
– Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrön. Rör om och låt svälla ca 15 min.
– Tillsätt vetemjölet men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen ca 5 min i maskin. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt ca 1h.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knäda den smidig med resten av mjölet.
-Dela degen i 2 delar format till runda eller ovala bröd. Lägg bröden på en bankpappers klädd plåt. Låt jäsa ca 30 min. Skåra bröden med vass kniv. Mjöla ev ytan.
Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen. Lägg bröden på galler för att kallna utan bakduk.