Kaos och kontroll

Att stämpla barn

I våras jag var och en kollega på en föreläsning om kriminologi. Det som bland annat togs upp var stämpling av personer, alltså att man stämplar exempelvis ett barn som stökigt eller någon som kriminell. Det som händer när man gör detta är att man lägger på en person egenskaper som de kanske har haft men inte alltid har. Detta fick mig att fundera.

Jag har under mina skolår hört de busiga säga ”det var inte bara jag”, eller ”jag får alltid skit”. Jag var inte alltid i närheten av situationerna och kan så här i efterhand inte säga om så var sanningen, men säkert var det så.

Idag på simskolan började jag fundera på om Love blivit stämplad. Jag sitter, sedan förra simskoleomgången, precis bredvid bassängen för att hålla koll på och säga till Love om så behövs. Det behövs flera gånger under simskolan. Dock slår det mig att det inte bara är han. Ett exempel från idag var att ett annat barn slog händerna i vattnet så det stänkte över alla. Han gjorde sedan detta ytterligare en gång. Detta helt utan tillsägelse. När Love, yngst och minst, gör detta, efter att ha sett det äldre barnet göra detta, får han en tillsägelse direkt.

Hela mitt sinne skrek stämpling. Love har säkert varit stökigast, men just nu får han sota för gamla brott.

Undra om Love kommer att fortsätta vara stämplad hela simskolan eller om det kommer att ändras.

Idag förtjänade du verkligen inte alla tillsägelser
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.